Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απειλές κατά των μελών της επιτροπής για την υγεία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απειλές κατά των μελών της επιτροπής για την υγεία

  • A-
  • A+

Στο ξεκίνημα διερεύνησης της υπόθεσης ΚΕΕΛΠΝΟ από την εξεταστική επιτροπή για την υγεία και πριν ακόμα οριστεί ο τρόπος που θα διερευνηθεί το διαχρονικό σκάνδαλο σπατάλης, αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας, έφτασε μια πολυσέλιδη επιστολή στην επιτροπή, που κυριολεκτικά άφησε άφωνους τους βουλευτές όχι μόνο της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης. 

Μία υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, πρώην πρόεδρος του Κέντρου Αιμοδοσίας και μέλος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, με νομικό κείμενο 30 σελίδων «αποφαίνεται» ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να ασχοληθεί με τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Υπαινίσσεται, χωρίς να το λέει καθαρά, ότι της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. 

Φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η επιτροπή προσβάλλει τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης εξουσιών και ότι «κάθε βουλευτής που θα επιληφθεί της διερεύνησης του θέματος ενώ εκκρεμούν οι υποθέσεις ενώπιον των δικαστικών αρχών θα τελέσει το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας»!

Μάλιστα, παρακάτω το κείμενο λέει ότι ο βουλευτής αυτός μπορεί να διωχθεί ποινικά χωρίς άδεια του σώματος της Βουλής και να συλληφθεί επ' αυτοφώρω δεδομένου ότι για αυτόφωρα κακουργήματα δεν απαιτείται άδεια. 

Οι βουλευτές, διαβάζοντας το έγγραφο στη διάρκεια της συνεδρίασης, εξαγριώθηκαν με τις προσβλητικές απειλές εναντίον της επιτροπής που, σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, εξετάζει τα «πάρτι» στον χώρο της υγείας.

Τα πάρτι που τίναξαν στον αέρα τα κονδύλια για την υγεία, τα οποία ποτέ δεν έφτασαν στον προορισμό τους.

Τελικά αποφασίστηκε να δοθεί απάντηση στον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε η συγκεκριμένη κυρία στην επιτροπή της Βουλής και να ζητηθεί και η άποψη της νομικής υπηρεσίας της Βουλής ακόμα και για την πιθανότητα να της ασκηθεί και δίωξη, προκειμένου να πάψουν παρόμοια φαινόμενα. 

Σε κάθε περίπτωση και για όλους τους μάρτυρες που καλούνται στις εξεταστικές, αν εκκρεμεί σε βάρος τους δικαστική διαδικασία, παρέχεται πάντα το δικαίωμα της σιωπής.

Είναι επομένως απορίας άξιο ποιον στόχο είχε το έγγραφο τη στιγμή που έχει αποφασιστεί η εξέταση των σκανδάλων και των πιθανών εμπλοκών σε αυτά πολιτικών προσώπων.

Παρόμοιες απειλές έχουν διατυπωθεί ακόμα και με προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά μεμονωμένων βουλευτών, αλλά πρώτη φορά αυτό γίνεται για το σύνολο της εξεταστικής επιτροπής. 

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης, συμφωνήθηκε να χωριστεί η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ σε κεφάλαια, μιας και υπάρχουν πολλές πτυχές σε κάθε τομέα «δραστηριότητας» του πλέον ανεξέλεγκτου διαχρονικά φορέα υγείας, ο οποίος εισέπραττε αλλά σπαταλούσε μεγάλα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιούργησε υπέρογκα χρέη από δάνεια, που φτάνουν σήμερα τα 185 εκατ. ευρώ, πλήρωσε εκατομμύρια σε επιχειρηματίες, οι οποίοι σύμφωνα με τις καταγγελίες ήταν άμεσα σχετιζόμενοι με στελέχη της διοίκησης και όχι μόνο. 

Το κτίριο

17 εκατ. ευρώ δόθηκαν για το κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ, που δεν στοίχιζε περισσότερο από 3 εκατ., με πλήρως φωτογραφικό διαγωνισμό σε συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Επισημάνθηκε ότι ενώ οι κ. Πίττας και Γιαννόπουλος παραπέμφθηκαν, αποσιωπήθηκε πλήρως από τα ΜΜΕ η απόφαση του ΣτΕ που αντικειμενικά δικαίωσε τον αν. υπουργό Υγείας για την αποπομπή τους. 

Τα βεβαιωμένα εικονικά τιμολόγια εκατομμυρίων σε ανύπαρκτες εταιρείες, οι «στοχευμένες» διαφημιστικές καμπάνιες εκατομμυρίων, η αμαρτωλή σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ, οι προσλήψεις που έφτασαν τα 880 άτομα, με το 50% να αφορούν διοικητικούς αποσπασμένους στα υπουργεία, τα πλαστά πτυχία, οι δεκάδες διευθυντές, οι ανύπαρκτοι ετήσιοι οικονομικοί έλεγχοι και οι αθρόες εξαιρέσεις από τον νόμο με υπουργικές αποφάσεις έκαναν το ΚΕΕΛΠΝΟ «μια ρουσφετολογική μηχανή του κράτους», όπως είπε ο Γ. Μαυρωτάς. 

«Ο πρώτος κανονικός οικονομικός έλεγχος έγινε το 2016», ανέφερε ο Σ. Λάππας, συμπληρώνοντας ότι μόνο τα εικονικά τιμολόγια μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ το 2011 έφταναν τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα πορίσματα του ΣΕΕΔ και του ΣΕΥΥΠ έχουν πλήθος ευρημάτων για το «πάρτι», τέτοια που «σηκώνουν την τρίχα του καθενός». Παρόμοια στοιχεία έχουν τα πορίσματα του ΣΔΟΕ και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ όλα αυτά μαζί θα αποτελέσουν την πρώτη μαγιά στη διερεύνηση. 

Τέλος, θα ζητηθούν και από τις εισαγγελικές αρχές ουσιώδη στοιχεία που θα βοηθήσουν το έργο της επιτροπής.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Αδωνις απειλεί τα μέλη της εξεταστικής
Σε θεσμικό ατόπημα υπέπεσε ο πρώην υπουργός Υγείας, στέλνοντας εξώδικο στον πρόεδρο της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στον ίδιο ● Για...
Ο Αδωνις απειλεί τα μέλη της εξεταστικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι 23 του Αδωνη!
Μέσα στη σιωπή εξετάζονται από τη Βουλή η σπατάλη, τα χρέη και η διαφθορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένα έγγραφο το οποίο περιέχει 23 «εξωτερικούς συνεργάτες» που προσελήφθησαν από...
Οι 23 του Αδωνη!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγουν λογαριασμοί για το «Ντυνάν» αλλά ανώνυμα
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα χαμένα 85 δισ. στον χώρο της Υγείας. Παρ’ ότι αφορούσε διαδικαστικά θέματα, ωστόσο άγγιξε και την ουσία σχετικά με τα...
Ανοίγουν λογαριασμοί για το «Ντυνάν» αλλά ανώνυμα
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΕΛΠΝΟ: «Γαλάζια ομπρέλα» στη μαύρη τρύπα των 90 εκατ. ευρώ
Oσο κι αν η Ν.Δ. έσπευσε να το απαξιώσει, το πόρισμα των τριών εμπειρογνωμόνων ορκωτών λογιστών για το ΚΕΕΛΠΝΟ, αποτυπώνει για άλλη μία φορά το χάος που επικρατούσε τις οικονομικές χρήσεις από το 2007 έως και...
ΚΕΕΛΠΝΟ: «Γαλάζια ομπρέλα» στη μαύρη τρύπα των 90 εκατ. ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!
Σε μια επιχείρηση να πλήξουν τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι βουλευτές της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ καταλόγισαν στη Μαρία Παπασπύρου ότι προχωρά σε θεσμικές παρεκκλίσεις. Με μεγάλη δόση...
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλές κατά των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης
Πρωτοφανή προσπάθεια παρέμβασης στο έργο των επιθεωρητών που εκτελούν ανακριτικά χρέη αναγκάστηκε να καταγγείλει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, μετά τα αναληθή και παραπλανητικά δημοσιεύματα για...
Απειλές κατά των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας