• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.4°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.3°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.8°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  0 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.2°C / 22.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 24.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.6°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 20.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 24.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 22.7°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.3°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.5°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  51%

Η απόφαση του ΚΑΣ εξασφαλίζει την παρουσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην εκτέλεση των έργων

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Λευκός καπνός» από το ΚΑΣ για το Ελληνικό

 • A-
 • A+

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση κήρυξε, χθες βράδυ, τα όρια του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού. H πρόταση των ορίων που περιλαμβάνει 300 στρέμματα εντός του ακινήτου  της επένδυσης που διαχειρίζεται η Ελληνικό Α.Ε. συγκέντρωσε 15 ψήφους. Ενα μέλος ψήφισε υπέρ της πρότασης της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων που είχε ζητήσει την κήρυξη 3.000 στρεμμάτων, από τα συνολικά 6.200 της επένδυσης. 

Η παρακείμενη έκταση, εκτός του επενδυτικού οικοπέδου που πρότεινε η αρμόδια ΕΦΑ αφορά 1.600-1.700 στρέμματα στους όμορους δήμους Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου αφού η κήρυξη ακολουθεί ενιαία γραμμή εντός  και εκτός επένδυσης. Αυτά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του efsyn.gr, καθώς οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι δεν παρακολούθησαν την συνεδρίαση λόγω της 24ωρης απεργίας της ΕΣΗΕΑ. 

Σχεδόν εννέα ώρες συζητούσαν τα μέλη του ΚΑΣ το θέμα της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος αποφασίζεται με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα. Παρά το κλίμα πόλωσης που καλλιεργήθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες, τη δαιμονοποίηση που επιχειρήθηκε γύρω από το θέμα της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου σε σχέση με την επένδυση και τις μεθοδευμένες προσπάθειες να παρακαμφθεί ο νόμος, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Πολιτισμο), πήρε τις αποφάσεις του με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Η κήρυξη αφορά στο βορειοανατολικό τμήμα του επενδυτικού οικοπέδου και περιλαμβάνει το θέατρο Ευωνύμου, το Λόφο Χασάνι, το ρέμα Τραχώνων, το Αμαξοστάσιο του τράμ, περιοχές δηλαδή με πυκνά αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ θυμίζουμε ότι κηρυγμένος είναι και ο χώρος της χερσονήσου του Αγίου Κοσμά. Μπορεί η κήρυξη να είναι περιορισμένη, σε σχέση με την πρόταση της αρμόδιας Εφορείας, ωστόσο με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίστηκε η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον ενώ η επένδυση μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα  χωρίς τις χρονοτριβές προσφυγών στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικόν Α.Ε. που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση επέμειναν στην άποψή τους ότι δεν χρειάζεται η κήρυξη. Βασικό επιχείρημα που διατύπωσαν για άλλη μια φορά ότι "το Μνημόνιο διασφαλίζει αφ ενός τα πολιτιστικά ευρήματα, αφ εταίρου την επένδυση ενώ φέρει την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού". 

Τα μέλη του ΚΑΣ ωστόσο υποστήριξαν πλήρως την πρόταση της γ.γ. Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη η οποία ανάλαβε προσωπικά την ευθύνη να διακόψει την προηγούμενη συνεδρίαση της 27ης Σεπτεμβρίου ( η πρόταση πέρασε με 11 ψήφους υπέρ και 6 κατά)  προκειμένου να συζητηθεί πρώτα το θέμα της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου και στη συνέχεια οι εγκρίσεις των μελετών ΣΟΑ και ΣΜΠΕ.  Σε αντίθετη περίπτωση θα είχε χαθεί κάθε ευκαιρία να τηρηθεί η νομιμότητα καθώς το άρ. 12 του Αρχαιολογικού Νόμου λέει καθαρά ότι η κήρυξη (εφ όσον έχουν βρεθεί σοβαρά αρχαιολογικά δείγματα πεδίου) προηγείται της έγκρισης χωρικής ρύθμισης. Αυτό σημαίνει ότι αν ο επενδυτής είχε στα χέρια του ένα ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) χωρίς κήρυξη, θα μπορούσε στο μέλλον να ισχυριστεί άγνοια αρχαιοτήτων και να ζητήσει μέχρι και αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο εφ όσον θα προκύψουν αρχαιολογικά ευρήματα.

Με την κήρυξη  διασφαλίζεται, επίσης, ότι κάθε τεχνικό έργο θα παίρνει απαραίτητα την έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ οι όροι προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων θα δεσμεύουν όχι μόνον την Ελληνικό Α.Ε., αλλά και τον κύριο του έργου, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τους υπεργολάβους, κλπ.

Αφού ολοκληρώθηκε το θέμα, η συνεδρίαση κράτησε τρεις επιπλέον ώρες προκειμένου να συζητηθούν οι εγκρίσεις ή μη, του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Στις οποίες το ΚΑΣ έδωσε ομόφωνα το «πράσινο φως» θέτοντας ωστόσο όρους με βάση τις παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Ετσι θα πρέπει να υπάρχει αρχαιολογική παρακολούθηση σε όλη την έκταση με  βάση το τροποποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου με την Ελληνικόν Α.Ε. 

Ο  Άγιος Κοσμάς θα παραμείνει αδόμητη ζώνη, η περιοχή του λατομείου (που δεν συμπεριλήφθηκε στην κήρυξη) θα είναι ελεύθερος χώρος πρασίνου, το πιόσχημο ηρώο (είναι σε σχήμα Π) που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ΄60 και έχει μεταφερθεί εντός έκτασης της ΥΠΑ θα μετακινηθεί στην αρχική θέση του όπου θα δημιουργηθεί αρχαιολογικό πάρκο. Τέλος στις μελέτες που θα ακολουθήσουν πρέπει να χαμηλώσει - ή να επανεξεταστεί - το ύψος των κτιρίων για την προστασία των αρχαιοτήτων και του ιστορικού τοπίου της Αττικής. 

Η εξέλιξη στο ΚΑΣ δικαιώνει πλήρως τον αγώνα επιστημονικών σωματείων όπως του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που πρωτοστάτησε,  της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, συλλογικοτήτων των περιοχών και προσωπικοτήτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά δε το... ΣΟΑ θα αποζημιώνεται ο αγοραστής για τα ευρήματα!
Η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στην επένδυση του Ελληνικού πριν εγκριθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξηςείναι τήρηση της νομιμότητας, προστασία του δημόσιου συμφέροντος και διαφύλαξη της απρόσκοπτης...
Μετά δε το... ΣΟΑ θα αποζημιώνεται ο αγοραστής για τα ευρήματα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας για τις αρχαιότητες
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και στα κοινοβουλευτικά κόμματα έστειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξηγώντας, ακόμα μία φορά, γιατί ο τεμαχισμός και η απόσπαση του αρχαιολογικού χώρου του σταθμού...
Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας για τις αρχαιότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το τσιμέντο μετέτρεψε την Ακρόπολη σε πασαρέλα
Η «Εφ.Συν.» ανέβηκε στον Ιερό Βράχο, απαθανάτισε με τον φακό της τις αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις, στις οποίες κυριαρχεί το οπλισμένο σκυρόδεμα, και συνομίλησε με επισκέπτες για το αισθητικό αποτέλεσμα που άλλοι...
Το τσιμέντο μετέτρεψε την Ακρόπολη σε πασαρέλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντίθετοι οι εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην εκμετάλλευση της Ακ. Πλάτωνα
Με ενυπόγραφη επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, οι εργαζόμενοί της εναντιώνονται στην παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα από το ΥΠΠΟΑ για εμπορική εκμετάλλευση.
Αντίθετοι οι εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην εκμετάλλευση της Ακ. Πλάτωνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα προστασίας ζητούν οι εργαζόμενοι σε πολιτιστικούς χώρους
Τα χαμηλά αντανακλαστικά που επιδεικνύει μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στο ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού προκαλούν ερωτήματα στην κοινωνία και αντιδράσεις στους...
Μέτρα προστασίας ζητούν οι εργαζόμενοι σε πολιτιστικούς χώρους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μετρό, τα αρχαία και ο Τσακοπιάκος
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού φέρνει στο ΚΑΣ με διαδικασίες-εξπρές το θέμα της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης.
Το μετρό, τα αρχαία και ο Τσακοπιάκος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας