• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.2°C / 25.9°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 24.0°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 23.3°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 23.3°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 23.6°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.3°C
  0 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 25.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.7°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 18.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 23.5°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 23.2°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 26.1°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.3°C / 21.0°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 24.0°C
  0 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  25%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τάξη στην αταξία στα ταξί

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κανόνες, διαφάνεια και συνθήκες σωστού ανταγωνισμού θα θέτει η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταφορών που θα αφορά τη λειτουργία των ταξί αλλά και τα ενοικιαζόμενα Ι.Χ. με οδηγό.

Αυτό αναφέρει σε όλους τους τόνους ο Χρίστος Σπίρτζης και διαβεβαιώνει ότι το νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει και άλλα θέματα των μεταφορών (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, αεροδρόμια κ.λπ.), είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Εκτιμάται ότι οι διατάξεις του θα είναι έτοιμες στα μέσα Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει διαβούλευση μιας εβδομάδας και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η ομοβροντία ξεκίνησε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας με αφορμή δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο ισοδυναμούν με «φραγή» σε ηλεκτρονικές εφαρμογές (applications) οι οποίες επιτρέπουν την κλήση ταξί με ένα «κλικ» στον υπολογιστή ή το κινητό.

Θα επιβάλουν, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή τους από πλατφόρμες διαμεσολάβησης ανάμεσα στον πολίτη και τον ταξιτζή σε εταιρεία παροχής μεταφορικού έργου με τις ανάλογες υποχρεώσεις.

Η περίπτωση της Beat

Οι πληροφορίες υιοθετήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, που βρήκε άλλη μια αφορμή για να επιτεθεί στην κυβέρνηση και να την κατηγορήσει ότι αντιστρατεύεται την επιχειρηματικότητα, συμπληρώνοντας το «κάδρο» που είχε ήδη φιλοτεχνήσει με το Ελληνικό και τις Σκουριές.

Με ανάρτηση στο Facebook πήρε θέση και ο Νίκος Δρανδάκης, ιδρυτής της πλατφόρμας Taxibeat, που δημιουργήθηκε με ελληνικό λογισμικό το 2011, λειτούργησε με επιτυχία μια πενταετία, ενώ πρόσφατα πουλήθηκε στη γερμανική Daimler και μετονομάστηκε σε Beat.

Συνεργάζεται, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου («Εφ.Συν.», 10/5/2016) με περισσότερα από 4.000 ταξί στην Αθήνα και εκτελεί πάνω από ένα εκατομμύριο μετακινήσεις τον χρόνο.

Στην ίδια ανάρτηση εξηγεί ότι η εταιρεία λαμβάνει μια προμήθεια για τη διαμεσολάβηση, ενώ το κόμιστρο εισπράττεται από τον οδηγό και είναι αυτό που καθορίζει ο νόμος.

Η Uber

Διαφορετικό είναι το καθεστώς της πολυεθνικής Uber, που συνεργάζεται με οδηγούς οι οποίοι κατά κανόνα δεν ασκούν το επάγγελμα του ταξιτζή, γι’ αυτό η λειτουργία της έχει ήδη απαγορευτεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε μερικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ΣΑΤΑ, του φορέα των 17.000 ταξί, υπάρχουν καταγγελίες για συνεργασία με οδηγούς που δεν διαθέτουν επαγγελματικό δίπλωμα, χρήση Ι.Χ. που δεν έχουν ελεγχθεί για τις προδιαγραφές ασφάλειας, καθώς και για συμφωνίες με μεγάλους ή τακτικούς πελάτες που καταστρατηγούν τα ισχύοντα τιμολόγια.

Οι παρεχόμενες εκπτώσεις στηρίζονται στο καθεστώς λειτουργίας ορισμένων συστημάτων, τα οποία δεν τηρούν τους νόμους για τη φορολογία και την ασφάλιση του προσωπικού, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές.

«Θέλουμε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε όμως να διασφαλίσουμε κανόνες στη λειτουργία τους» απαντά ο Χρήστος Σπίρτζης και εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ότι «υπάρχουν εταιρείες που δεν έχουν καν έδρα στην Ελλάδα, δεν πληρώνουν φόρους και ΦΠΑ γιατί σήμερα δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για τις εταιρείες διαμεσολάβησης».

Κάνει λόγο για έλλειψη κανόνων υγιούς ανταγωνισμού και διαβεβαιώνει ότι οι ρυθμίσεις που θα ενταχθούν στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο θα εναρμονίζονται με το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η σχετική εισήγηση που προωθείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρεί ότι η Uber προσφέρει μεταφορικό έργο και επομένως πρέπει να τηρεί τους σχετικούς κανόνες.

Τι θα αλλάξει

Οι βασικότερες ρυθμίσεις που αφορούν τις εφαρμογές διαμεσολάβησης είναι οι εξής:

Επιτρέπεται η λειτουργία τους, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν έδρα ή εκπρόσωπο στην Ελλάδα.

Εφαρμόζουν το θεσμοθετημένο τιμολόγιο υπηρεσιών (σημαία, αποσκευές κ.λπ.) και χρησιμοποιούν μόνον επαγγελματίες οδηγούς. Το τελευταίο θα ισχύει και για ενοικιαζόμενα Ι.Χ. με οδηγό.

Παρέχονται όλα τα στοιχεία για να γίνονται έλεγχοι από την Τροχαία, τις υπηρεσίες μεταφορών και τις οικονομικές αρχές.

Θεσπίζονται τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, που ξεκινάνε από 50.000 ευρώ την πρώτη φορά, διπλασιάζονται τη δεύτερη και σε περίπτωση υποτροπής φτάνουν ώς την αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

«Καμπάνες» προβλέπονται για ταξιτζήδες που αρνούνται να μεταφέρουν ΑμΕΑ, καθώς και σε δήμους μεγάλων πόλεων που δεν θα καθορίσουν μέσα σε έναν χρόνο πιάτσες για ταξί.

Ερχονται αλλαγές και στον ΚΟΚ

Αφαίρεση διπλώματος και νέες εξετάσεις σε περίπτωση υποτροπής

MOTIONTEAM

Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Θα κατηγοριοποιηθούν οι παραβάσεις, ενώ οι ποινές και τα πρόστιμα θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις συνέπειες.

Η τιμωρία θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή για παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών αλλά και του οδηγού, όπως παραβίαση «κόκκινου» και οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

«Θα υπάρχουν και μηδενίσεις σε πρόστιμα, για να δώσουμε το μήνυμα στους οδηγούς και την κοινωνία ότι ο στόχος του υπουργείου δεν είναι εισπρακτικός αλλά προληπτικός και διαπαιδαγωγητικός», τόνισε με έμφαση ο υπουργός Μεταφορών, αλλά προανήγγειλε ότι οι παραβάτες του ΚΟΚ θα τιμωρούνται με αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και σε περίπτωση υποτροπής οι οδηγοί θα είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από νέα διαδικασία εξετάσεων, καταβάλλοντας παράβολα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεταφορικό έργο χωρίς νομοθετικά κενά
Τέλος στις «γκρίζες» ζώνες που επιτρέπουν στις εταιρείες ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης ταξί να λειτουργούν χωρίς κανόνες και έλεγχο, θέλει να βάλει μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταφορών με το πολυνομοσχέδιο που...
Μεταφορικό έργο χωρίς νομοθετικά κενά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με κάμερες οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης
Χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή, με κάμερες μέσα στο όχημα, που θα διασφαλίζουν διαφάνεια στη διαδικασία, θα γίνονται οι εξετάσεις για τη χορήγηση άδειας οδήγησης, με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου...
Με κάμερες οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κούρσα στα... δικαστήρια
​Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών μεταφέρεται την Πέμπτη η κόντρα ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ταξί και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαμεσολάβησης. Η Beat έχει καταθέσει αγωγή ύψους 260 χιλιάδων ευρώ για...
Κούρσα στα... δικαστήρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξετάζεται μείωση στο εισιτήριο λεωφορείων
​Σε επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών προχωρά η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Μεταφορών. Υπό μελέτη βρίσκεται και η μείωση της τιμής τουλάχιστον για τα λεωφορεία και...
Εξετάζεται μείωση στο εισιτήριο λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία οδηγών ταξί λόγω Uber
Επαναλαμβανόμενη 24ωρη απεργία στα ταξί προκήρυξε για την Τετάρτη η Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α τονίζοντας ότι οι δανειστές θέλουν να βγάλουν «εισιτήριο επιστροφής για την Uber», ζητώντας «συγνώμη από το επιβατικό κοινό»...
Απεργία οδηγών ταξί λόγω Uber
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο τιμόνι από τα 17 και βαριές ποινές για εξεταστές που τα «παίρνουν»
Δίπλωμα οδήγησης «υπό εποπτεία» στα 17, αλλά και αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση που υποπέσουν σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το...
Στο τιμόνι από τα 17 και βαριές ποινές για εξεταστές που τα «παίρνουν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας