• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.6°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 13.0°C / 18.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 17.6°C
  3 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 19.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.8°C
  4 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 18.7°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  56%
Eurokinissi

Το δικαίωμα σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας επεκτείνεται στις εξ αδιαιρέτου οικοδομές

 • A-
 • A+

Επέκταση του δικαιώματος σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας στις εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά με προϋποθέσεις, προβλέπει ειδική διάταξη του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα που έχει κατατεθεί στη Βουλή (άρθρο 98).

Πρόκειται για δυνατότητα που έχει θεσπιστεί με το νομοθετικό διάταγμα 1024/1971, αλλά διέπει το ιδιοκτησιακό καθεστώς μόνο στις εντός σχεδίου περιοχές.

Σε αυτό το σύστημα στηρίζονται οι τίτλοι οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας για διαμερίσματα, καταστήματα και γραφεία που υπάρχουν σε μια πολυκατοικία.

Στις εκτός σχεδίου περιοχές έχει θεσπιστεί ο όρος του συγκύριου για ακίνητα που έχουν περισσότερους από έναν ιδιοκτήτη. Ηταν η φόρμουλα που χρησιμοποιούσαν μεγαλοϊδιοκτήτες γης, συνήθως αγροτικής, για να τη μετατρέψουν σε οικόπεδα που στη συνέχεια πουλούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες.

Εκαναν νόμιμα συμβόλαια στα οποία ο κάθε ιδιοκτήτης κατείχε ένα ποσοστό στο ενιαίο ακίνητο, για παράδειγμα το 20%, αλλά τα όρια της ιδιοκτησίας του δεν αναφέρονταν πουθενά, γιατί το απαγόρευε το διάταγμα του 1971.

Πρόκειται για τις ιδιοκτησίες «εξ αδιαιρέτου»... Εκ των υστέρων, σε πολλές περιπτώσεις, οι συνιδιοκτήτες υπέγραφαν ένα ιδιωτικό συμφωνικό, με ή και χωρίς συμβολαιογράφο, ώστε να μπορούν να χτίσουν με ασφάλεια σε ένα κομμάτι του ενιαίου ακινήτου.

Από αυτήν τη μορφή των μεταβιβάσεων ξεκινούσαν και οι «πόλεμοι» μεταξύ συνιδιοκτητών, αφού σε ένα εκτός σχεδίου οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων η προβλεπόμενη από τον νόμο δόμηση για κατοικία είναι 200 τετραγωνικά.

Μικρή προσαύξηση προβλέπεται για μεγαλύτερες εκτάσεις. Αυτά τα τετραγωνικά όφειλαν να μοιραστούν οι συνιδιοκτήτες και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος έσπευσε να βγάλει πρώτος οικοδομική άδεια, «απαλλοτριώνοντας» κάποια ή και όλα τα τετραγωνικά των υπόλοιπων!

Το πιο συνηθισμένο είναι ότι έβγαζαν άδεια με τα νόμιμα τετραγωνικά και τα αύξαναν αυθαίρετα, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Το ιδιότυπο καθεστώς ιδιοκτησίας και δόμησης αποδείχθηκε το βασικότερο εμπόδιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών, αφού δεν συμφωνούν οι συνιδιοκτήτες, που έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τους αρχικούς με γονικές παροχές, κληρονομιές και πωλήσεις.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί ότι εντάσσονται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες σε αυτή την ενότητα και από αυτούς ώς τώρα μόνο το 20% έχει υποβάλει δηλώσεις.

Με τις νέες ρυθμίσεις:

▇ Θεσπίζεται η δυνατότητα διηρημένης ιδιοκτησίας σε εκτός σχεδίου ακίνητα, με την προϋπόθεση ότι τα κτίρια είχαν κατασκευαστεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2011 και, κυρίως, ότι συμφωνεί τουλάχιστον το 65% των συνιδιοκτητών. Ειδικά για περιπτώσεις που έχει γίνει διανομή ιδιοκτησίας με συμβολαιογραφική πράξη, ο κάθε συνιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων.

Επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης νομιμοποίησης αυθαιρέτου για ένα αυτοτελές κτίριο ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων
Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα για την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι εντός των ημερών ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για διευθέτηση των αυθαίρετων κτισμάτων μέσα σε δασικές περιοχές.
Το ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους
Με νομοθετική ρύθμιση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την κατασκευή δωδεκαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, το...
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1,9 εκατ. αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί
Μέσα σε οκτώ χρόνια έχουν πιστοποιηθεί οφειλές ύψους 2,3 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,7 δισ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στα δημόσια ταμεία ● Δηλώσεις που θα υποβληθούν από τον Ιούλιο του 2020 θα επιβαρύνονται με...
1,9 εκατ. αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχεται παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 3ης Νοεμβρίου φαίνεται πως θα μπορούν οι πολίτες να νομιμοποιούν αυθαίρετα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ερχεται παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 8 Νοεμβρίου και υπάρχει σκέψη να παραταθεί.
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ανοιχτή «πληγή» των διατηρητέων
​Βροχές, σεισμοί και... χρόνος είναι οι βασικοί εχθροί των διατηρητέων που δεν συντηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Αποδείχτηκε διπλά το τελευταίο διάστημα, μετά τις δυο καταρρεύσεις παλιών κτιρίων σε...
Η ανοιχτή «πληγή» των διατηρητέων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας