• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 23.5°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 21.3°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 21.6°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.8°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.7°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  5 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 23.8°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  65%

Tο πλοίο περισυλλογής πετρελαίου Lassea, δίπλα από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Στα μαλακά το «Lassea», στα... σκληρά η ΠΝΟ

 • A-
 • A+

Την καταδίκη του πλοιάρχου σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή και την αθώωση του Α’ μηχανικού του δεξαμενόπλοιου «Lassea» που είχε εντοπιστεί από τις λιμενικές αρχές με λαθραία στις δεξαμενές έρματος κατά τη διαδικασία άντλησης του φορτίου από το βυθισμένο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό αποφάσισε χθες το βράδυ το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά.

Το δικαστήριο αποφάσισε και την άρση της κατάσχεσης του πλοίου, το οποίο αποδόθηκε στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Οι δύο ναυτικοί είχαν συλληφθεί αμέσως μετά τον εντοπισμό των λαθραίων καυσίμων, τα οποία δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα νόμιμα παραστατικά, και εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση του τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος.

Χθες υποστήριξαν ότι η επίμαχη ποσότητα των πετρελαιοειδών στις δεξαμενές έρματος προήλθε από διαρροή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της άντλησης.

Το «Lassea» βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Πέραμα από προχθές, αφού ξεφόρτωσε ένα μέρος του φορτίου του, περίπου 800 κυβικά μέτρα από τα 1.533 που είχε απαντλήσει από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στα ΕΛΠΕ.

Το υπόλοιπο παραμένει μέσα στο πλοίο, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος των καυσίμων (διυλίσιμα ή slop) και βάσει αυτών των αποτελεσμάτων να αποφασιστεί πού θα ξεφορτώσει.

Ολοκληρώνεται η απάντληση

Στο μεταξύ σήμερα, εκτός απροόπτου, ολοκληρώνεται η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», καθώς αδειάζει και η τελευταία δεξαμενή.

Στη συνέχεια, όπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος Τύπου της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει την επιχείρηση, Γιάννης Φατσέας, θα ξεκινήσουν τα «πλυσίματα» και οι αποστραγγίσεις των δεξαμενών, σε μια προσπάθεια να απομείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα υπολείμματα καυσίμων μέσα στο πλοίο.

Με την ολοκλήρωση και αυτών των εργασιών το ναυάγιο θα είναι έτοιμο να ανελκυστεί. Μέχρι χθες το μεσημέρι, πάντως, είχαν αντληθεί και είχαν αποθηκευτεί στο δεξαμενόπλοιο «SIROS» περίπου 984 κυβικά μέτρα φορτίου.

Χθες παρέμβαση στο θέμα έκανε και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η διοίκηση της οποίας συνεδρίασε την Τετάρτη εξηγώντας ότι η αναμονή όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν ήταν τυχαία, αλλά σκοπό είχε τη συγκέντρωση συγκεκριμένων στοιχείων και πληροφοριών, προκειμένου να είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Παρά ταύτα, αν και πέρασαν σχεδόν τρεις εβδομάδες, όπως λένε οι ναυτεργάτες, όχι μόνο οι κατά νόμο αρμόδιοι δεν «ανακάλυψαν» τα αίτια της βύθισης, αλλά ούτε καν κατάφεραν να αντλήσουν το όποιο περιεχόμενο των δεξαμενών του βυθισμένου πλοίου. Και όχι μόνον αυτό, αλλά άφησαν να επεκταθεί η ρύπανση ανεπίτρεπτα σε όλη την αττική παραλία.

Και το δυστυχέστερο, κανείς, είτε υπηρεσιακός παράγοντας είτε πολιτικό πρόσωπο, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη για μια δημόσια συγγνώμη.

Η ΠΝΟ θέτει τα εξής ερωτήματα:

 Ποια ήταν η ειδική, κατάφωρα μειωμένη, οργανική σύνθεση του συγκεκριμένου πλοίου και ταυτόχρονα των πλοίων της ίδιας κατηγορίας και με ποια αντικειμενικά κριτήρια καθορίστηκε;

 Γιατί δεν τοποθετήθηκαν από το πρώτο λεπτό της βύθισης τα κατάλληλα φράγματα για το περιμάζωμα του ναυαγίου;

 Γιατί δεν επιλήφθηκαν αμέσως τα απορρυπαντικά πλοία και γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η απάντληση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»;

Νέο περιστατικό ρύπανσης

Ενα νέο περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης είχαν να αντιμετωπίσουν χθες οι λιμενικές αρχές, αυτή τη φορά στο λιμάνι του Ικονίου στο Κερατσίνι.

Η ρύπανση 70 τετραγωνικών, αποτελούμενη από μαύρα πετρελαιοειδή (μαζούτ), διαπιστώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή της προβλήτας «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τη διαδικασία εφοδιασμού με καύσιμα του φορτηγού πλοίου «ICE GLACIER», σημαίας νήσων Μάρσαλ, από το εφοδιαστικό δεξαμενόπλοιο «ΑΡΧΩΝ ΜΙΧΑΗΛ».

Σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου του φορτηγού, προκλήθηκε υπερχείλιση από το εξαεριστικό Νο1 της αριστερής πλευράς με αποτέλεσμα να διαρρεύσει πρώτα στο κατάστρωμά του και μετά στη θάλασσα μικρή ποσότητα πετρελαίου.

Η διαδικασία απορρύπανσης ξεκίνησε αμέσως με ίδια μέσα και με ταυτόχρονη συνδρομή ιδιωτικής αντιρρυπαντικής εταιρείας.

Από το Β Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο Α’ μηχανικός του «ICE GLACIER», και οι δυο από τη Ρωσία, για παράβαση των άρθρων 1, 2, 3 του νόμου 743/77 περί προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι την καταβολή εγγυητικής επιστολής προς κάλυψη του ποσού του πιθανολογούμενου προστίμου.

Οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και σήμερα πρόκειται να δικαστούν στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιορισμένης έκτασης θαλάσσια ρύπανση από πλοίο στο Πέραμα
Διαπιστώθηκε μικρή θαλάσσια ρύπανση από λιπαντικά που διέρρευσαν από επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο, το οποίο είναι ανελκυσμένο για διενέργεια ετήσιας επιθεώρησης σε πλωτή δεξαμενή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη...
Περιορισμένης έκτασης θαλάσσια ρύπανση από πλοίο στο Πέραμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιχνη ρύπανσης από το «Olympus»
Ρύποι από πετρελαιοειδή και σκουριά που θεωρούνται πάντως ελεγχόμενοι, εντοπίστηκαν στο πλωτό φράγμα που έχει τοποθετηθεί περιμετρικά του πλοίου στο λιμάνι του Αθηνιού ● Σοβαρές παραβάσεις που δικαιολογούν...
Ιχνη ρύπανσης από το «Olympus»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρεις συλλήψεις μετά τη ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή Πάχης
Ρύπανση έκτασης περίπου 500 τ.μ. προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή Πάχης μέσα στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ., ενώ συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο Α' μηχανικός του δεξαμενόπλοιου που την προκάλεσε και ο υπεύθυνος...
Τρεις συλλήψεις μετά τη ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή Πάχης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκρηξη ή μηχανική βλάβη;
Μυστήριο και σοβαρά ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες που το«Champion Jet 2» αναγκάστηκε να επιστρέψει στον Πειραιά μία ώρα μετά τον απόπλου του στις 2/5. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κατήγγειλαν «έκρηξη» από...
Εκρηξη ή μηχανική βλάβη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας