• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 32.3°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 29.4°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 29.3°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 24.2°C
  0 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 28.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 24.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  1 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 30.5°C
  1 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 26.8°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 32.5°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.5°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  64%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δεν ήξερε και φυσικά δεν ρώτησε!

 • A-
 • A+

Φταίνε όλοι οι άλλοι και ο υπουργός δεν ήξερε. Ο λόγος για τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος δήλωσε προχθές άγνοια στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία σχετικά με το διαγνωστικό κέντρο συγγενικού προσώπου του βουλευτή της Ν.Δ., Μάριου Σαλμά, το οποίο επωφελήθηκε οικονομικά από την υπουργική απόφαση Βορίδη. 

Ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ζημιά στον προϋπολογισμό από τις υπερκοστολογημένες διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις του ομοϊδεάτη του, Μ. Σαλμά, και κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του συνεχώς επικαλούνταν τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Υπενθυμίζεται πως διορισμένος από την κυβέρνηση Σαμαρά πρόεδρος της ολομέλειας του ΚΕΣΥ ήταν εκείνη την εποχή ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Παν. Σκανδαλάκης. 

Δεν του το είπε κανείς

Σχετικά με την υπουργική απόφασή του, που κοστολόγησε στα 1.500 ευρώ τη διαγνωστική αρθροσκόπηση (έναντι 400 ευρώ στις ΗΠΑ και 300 ευρώ στην Ελλάδα σήμερα), ο Μ. Βορίδης ισχυρίστηκε ότι κανένας αρμόδιος δεν του πρότεινε χαμηλότερο ποσό:

«Κανείς δεν ήρθε να πει ότι “Ξέρετε, αυτό γιατί το βάζετε 1.500 ευρώ; Να το βάλετε 400 ευρώ, 500 ευρώ, 800 ευρώ ή να το βάλετε 100 ευρώ”». 

«Ολα τα υπόλοιπα εγώ τα γνωρίζω από το δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”. Εκεί διαβάζω το ότι υπάρχουν εξετάσεις στις οποίες εμπλέκεται και ο κ. Σαλμάς. Εκεί διαβάζω όλα αυτά. Μέχρι τότε δεν ασχολούμαι καθόλου. Δηλαδή, δεν θυμάμαι καν, να σας πω την αλήθεια, αυτό το ζήτημα. Δεν ήταν το κέντρο της πολιτικής μας οι διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, να πω την αμαρτία μου. Ηταν μια καλή πράξη, σκεφτήκαμε, ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ, καλό για τον ασθενή» κατέθεσε ο Μάκης Βορίδης. 

Στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών της συμπολίτευσης σχετικά με τον λόγο για τον οποίο ο ίδιος ως υπουργός αγνόησε τις έγγραφες αντιρρήσεις δύο υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας για το επίμαχο θέμα της τιμολόγησης των συγκεκριμένων αρθροσκοπήσεων, ο μάρτυρας υποστήριξε πως η μία αντίρρηση ήταν νομικά εσφαλμένη και η άλλη... μεθοδολογικά. 

Ως προς τη βιασύνη του να υπογράψει τη συγκεκριμένη απόφαση, ελάχιστες μέρες μετά τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Μάκης Βορίδης κατέθεσε πως ήταν σίγουρος για αυτό που υπέγραφε και πως δεν υπήρχε λόγος καθυστέρησης.

«Είχα καλυφθεί σε αυτά τα οποία χρειαζόμουν για την έκδοση της απόφασης» είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στις υπηρεσίες του υπουργείου για τη μη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ. 

Ο πρώην υπουργός Υγείας αρνήθηκε οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη λέγοντας: «Για να καταλήξει η επιτροπή σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, θα πρέπει κάποιος να σας το έχει εισφέρει αυτό. Δηλαδή να έρθει κάποιος και να πει εδώ μέσα ότι ο Σαλμάς έπιασε τον Βορίδη, ότι εγώ ήξερα τα μεταγενέστερα. Από πού προκύπτει τώρα αυτό για να μου αποδοθεί κάτι τέτοιο;». 

Αγνοια και για την Γιαννακάκου

Ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια και για τα κίνητρα της πρώην διευθύντριας του Αττικού Νοσοκομείου, Λ. Γιαννακάκου (και υποψήφιας με τη Ν.Δ.), από την οποία ξεκίνησε η όλη ιστορία, καθώς η τελευταία αναρμοδίως ζήτησε γνωμοδότηση από το ΚΕΣΥ για μια ιατρική πράξη σε ιδιωτικό ιατρείο.

Ο βουλευτής Σπ. Λάππας επισήμανε ότι τον Δεκέμβριο του 2014 ασκήθηκε πολιτική για μείωση των δαπανών Υγείας.

«Δεν ήταν αντιφατικό να δίνονται 1.500 ευρώ για μία εξέταση 10 λεπτών στο ιατρείο;» ρώτησε τον πρώην υπουργό, ο οποίος επέμεινε ότι ήταν απόφαση του ΚΕΣΥ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην επιτροπή έφτασαν προχθές τα δύο έγγραφα (που αγνόησε ο Μ. Βορίδης) στα οποία διατυπώνονται οι αντιρρήσεις των δύο διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας επί υπουργίας Βορίδη.

Σε αυτά επισημαίνεται ότι δεν γίνεται αποδεκτή η απόφαση του ΚΕΣΥ γιατί η διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο θα έπρεπε να κοστολογηθεί ως ιατρική πράξη και όχι ως κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο. 

Ο Μ. Βορίδης έκλεισε την κατάθεσή του λέγοντας ότι προφανώς, εφόσον έπαψε να ισχύει η υπουργική απόφαση, ο ΕΟΠΥΥ είναι υποχρεωμένος να ζητήσει πίσω τα χρήματα που έχουν εισπράξει όσοι έκαναν χρήση της απόφασης.

Είπε συγκεκριμένα ότι αυτό «θα είναι μια ενδιαφέρουσα νομική κατάσταση, το αν δηλαδή οι υπεύθυνοι (σ.σ. το διαγνωστικό των συγγενών του Μ. Σαλμά) θα επιστρέψουν τα λεφτά»! 

Ο Μάκης Βορίδης θα κληθεί εκ νέου το προσεχές διάστημα να καταθέσει για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν». Η εξεταστική συνεδριάζει την επόμενη Τετάρτη, με θέμα την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
Σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση βρέθηκε χθες κατά την τελευταία μέρα της εξέτασής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, ο...
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»
Γεμάτη εντάσεις και συνεχείς διακοπές ήταν η χθεσινή μέρα της πολύωρης κατάθεσης του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και γιατρού Μάριου Σαλμά ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Ο Μάριος Σαλμάς μεταξύ άλλων...
«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος στο γαλάζιο σκάνδαλο από το υπουργείο Υγείας
Ανεκλήθη η υπουργική απόφαση Βορίδη που υπερκοστολογούσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση, ενώ στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση υπερασπίστηκε τον πρώην...
Τέλος στο γαλάζιο σκάνδαλο από το υπουργείο Υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων
Για «πραξικοπηματικό σχέδιο διάλυσης και υφαρπαγής της περιουσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» κάνει λόγο ο Ν. Οικονομόπουλος, ο οποίος κατέθεσε αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ ο νέος πρόεδρος, Α....
Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εβγαλε λάδι τον Ανδρέα Λοβέρδο
Μάρτυρας υπεράσπισης του Ανδρέα Λοβέρδου αποδείχθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία ο πρώην αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου «Ντυνάν», δικηγόρος με ειδίκευση στις συγχωνεύσεις και...
Εβγαλε λάδι τον Ανδρέα Λοβέρδο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάνω απ’ όλα η υγεία της... τσέπης των ημετέρων
Οποια γάζα κι αν σήκωνες στο «Ερρίκος Ντυνάν», από κάτω βρίσκονταν προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., καθώς και χορεία συγγενών τους, οι οποίοι πληρώνονταν χιλιάδες ευρώ, χωρίς να προσέρχονται καν...
Πάνω απ’ όλα η υγεία της... τσέπης των ημετέρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας