Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα βύθιση πλοίου και μάχη με τη θαλάσσια ρύπανση

Ο Γ. Καμίνης παραλαμβάνει τη διάκριση | ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Νέα βύθιση πλοίου και μάχη με τη θαλάσσια ρύπανση

  • A-
  • A+

Σε συναγερμό βρίσκονται εκ νέου οι λιμενικές αρχές μετά την βύθιση στον κόλπο της Ελευσίνας ενός φορτηγού (αμμοληπτικού) πλοίου που προκάλεσε θαλάσσια ρύπανση. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Δευτέρας και σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος άμεσα τοποθετήθηκαν στην περιοχή πλωτό φράγμα και απορροφητικά υλικά.

Η ρύπανση έχει έκταση περίπου 20 τετραγωνικά μέτρα μέσα στο φράγμα που έχει ποντιστεί και αποτελείται από ελαφρά πετρελαιοειδή χρώματος πράσινου, καθώς και ελαφρά πετρελαιοειδή άλλα 20 τετραγωνικά εκτός φράγματος με τη μορφή διάσπαρτων κηλίδων.

Το απόγευμα της Δευτέρας ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ελευσίνας ότι το φορτηγό πλοίο (αμμοληπτικό) «ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ» το οποίο βρισκόταν δεμένο δίπλα από άλλο φορτηγό πλοίο, ανατολικά της προβλήτας Χαλυβουργικής, παρουσίασε έντονη εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να πάρει κλίση. Άμεσα στο σημείο κατέπλευσε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το πλήρωμα του οποίου διαπίστωσε ότι σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της πλώρης, της πρύμνης και του κυρίου καταστρώματος του πλοίου είχε καλυφθεί από τη θάλασσα, ενώ στη συνέχεια το πλοίο σταθεροποιήθηκε έχοντας επικαθήσει στον πυθμένα της θάλασσας.

Επίσης, στην θαλάσσια περιοχή κατέπλευσαν, προς παροχή συνδρομής, δεύτερο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος καθώς και λάντζες, ενώ παράλληλα πήγε Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού και ιδιώτης δύτης.

Με μέριμνα του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας τοποθετήθηκαν αντιρρυπαντικά φράγματα προς αποφυγή θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ στο σημείο παραμένει περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας, προκειμένου να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για πρόληψη ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Άμεσα από ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης και με τη συνδρομή δύο περιπολικών σκαφών του Λιμενικού Σώματος ξεκίνησαν εργασίες απορρύπανσης με την πόντιση πλωτού φράγματος και τη χρήση απορροφητικών υλικών.

Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί το 1969.

[ad-slot]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύπανση στον λιμένα «Ντάπιας» Σπετσών
Θαλάσσια ρύπανση διαπιστώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του λιμένα «Ντάπιας» Σπετσών, ιριδίζουσας μορφής, αυτοδιαλυόμενη, η...
Ρύπανση στον λιμένα «Ντάπιας» Σπετσών