• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 21.7°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 15.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 17.4°C
  0 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.3°C
  3 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.6°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.6°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 16.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 17.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 22.0°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.4°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  74%
MOTIONTEAM / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Στήριξη των αλιέων του Σαρωνικού και προστασία των καταναλωτών

 • A-
 • A+

Να εξαντλήσει τις διαθέσιμες δυνατότητες για τη στήριξη των επαγγελματιών αλιέων που επλήγησαν από τη ρύπανση που προκάλεσε στον Σαρωνικό το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», αλλά και να διαφυλάξει «παντί τρόπω» τη διατροφική ασφάλεια των καταναλωτών, δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, συναντώντας χθες συλλόγους παράκτιων αλιέων της περιοχής.

Οι ψαράδες του Σαρωνικού έχουν δεμένα τα καΐκια τους εδώ και 15 ημέρες. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα αλιεύματα της περιοχής. Ωστόσο, οι αλιείς τονίζουν ότι δεν υπάρχει αγοραστική ζήτηση, καθώς το καταναλωτικό κοινό είναι δύσπιστο. Οπως και να έχει, το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν επί πολλές ημέρες χωρίς εισόδημα.

Υπολογίζεται ότι σε περίπου έναν μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ένα πρώτο στάδιο των αναλύσεων και των μελετών που έχει αναλάβει να εκπονήσει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σχετικά με τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας στη βιοποικιλότητα του Σαρωνικού.

Το υπουργείο περιμένει τα εν λόγω πορίσματα και, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός, θα ενταχθούν στον φάκελο που θα σταλεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα τη χορήγηση έκτακτων ενισχύσεων στους αλιείς, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ), για τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω αναγκαστικής παύσης των εργασιών τους.

Πηγές αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» ότι η αναγκαστικότητα της παύσης στοιχειοθετείται αυτομάτως από τη σοβαρότητα του γεγονότος, ανεξάρτητα από το τι θα βγάλουν τα πορίσματα του ΕΛΚΕΘΕ. Αλλωστε, μια πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα αρκεί... από μόνη της να αποτρέπει τους αλιείς να εργαστούν.

Ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε επίσης τους ψαράδες του Σαρωνικού ότι μέσω του ΕΠΑλΘ θα ενεργοποιηθεί και το Ταμείο Αλληλεγγύης που προβλέπεται για τον κλάδο. Ακόμη, επειδή η απώλεια εισοδήματος δημιουργεί προβλήματα και στην κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των αλιέων, «θα βρεθούμε σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία για να διερευνήσουμε πώς μπορούν να βοηθηθούν. Υπάρχει η βούληση να στηριχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος που συμπεριφέρθηκε και συνεχίζει να συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός.

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στον Σαρωνικό. «Δεν πηγαίνουμε για δουλειά, γιατί δεν έχουμε πού να διαθέσουμε τα ψάρια μας», είναι συνοπτικά όσα είπε μετά τη συνάντηση ο Τρ. Σόμπολος, γραμματέας του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αλίμου, ενώ ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Αίγινας, Χρ. Χιώτης, μίλησε για οικονομική καταστροφή, καθώς «κανένας δεν θέλει να αγοράσει ψάρια. Εμείς τα τρώμε, αλλά ο κόσμος έχει έλλειψη εμπιστοσύνης».

Κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί προσώρας στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έχουν γίνει στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, στις υδατοκαλλιέργειες και τις οστρακοκαλλιέργειες από τον ΕΦΕΤ και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εποπτεύει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γ. Χατζηανέστη, θέλει χρόνο να διαπιστωθεί εάν η πετρελαιοκηλίδα έχει επηρεάσει τη διατροφική αλυσίδα, «αλλά ακόμα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα», είπε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αν και εξήγησε ότι το πετρέλαιο, συγκριτικά με άλλες ουσίες, περνά πιο δύσκολα στην τροφική αλυσίδα, διευκρίνισε ότι «αυτό εξαρτάται από την ποσότητα, από το πόσο μαζεύτηκε και από το πόσο βαρύ ή ελαφρύ είναι. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες δηλαδή».

Επίσκεψη στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου πραγματοποίησαν χθες ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης και στελέχη Διευθύνσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Αττικής.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, που διενεργεί δειγματοληψίες, γνωστοποίησε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί μολυσμένα αλιεύματα. Εχουν δε ελεγχθεί 30 ιχθυοπαραγωγοί - έμποροι της Ιχθυόσκαλας και δεκάδες καταστήματα λιανικής πώλησης (ιχθυοπωλεία, υπεραγορές, εστιατόρια κ.ά.)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
​Μόνο μία είναι η απορία που σου καρφώνεται στο μυαλό όταν το Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) που μεταφέρει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΜΜΕ πλησιάζει στο ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ...
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κηλίδες στο κύκλωμα μεταφοράς καυσίμων
​Απορρύπανση δεν χρειάζονται μόνο οι ακτές της Αττικής αλλά και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου της μεταφοράς των υγρών καυσίμων στη θάλασσα, είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,...
Κηλίδες στο κύκλωμα μεταφοράς καυσίμων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων
Το άδειασμα των δεξαμενών τού «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» αναμένεται να δώσει απαντήσεις για το πόσα καύσιμα διέρρευσαν κατά τη διάρκεια της βύθισής του στη θάλασσα, αλλά και εάν είχε ακόμα τα καύσιμα που φαίνεται να έχει...
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παραλίες γεμάτες... μαζούτ
​Αυτό που συνέβη μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στη θάλασσα του Σαρωνικού και σε παραλίες της Σαλαμίνας μόνο περιβαλλοντικό έγκλημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Οι εικόνες που κυκλοφορούν...
Παραλίες γεμάτες... μαζούτ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσίασε το WWF Ελλάς με τίτλο «Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου» προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό και την αλιεία των περιοχών όπου έχουν ξεκινήσει έρευνες για...
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αδειασαν οι τέσσερις κεντρικές δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ»
Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα -αλλαγή καιρού και διάφορα άλλα που δεν μπορούν να υπολογιστούν-, η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με...
Αδειασαν οι τέσσερις κεντρικές δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας