• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 23.4°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 22.1°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 22.1°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.0°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.1°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  1 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 24.0°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  5 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.3°C / 23.6°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 15.7°C / 22.2°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  34%
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ELDORADO GOLD / PERIKLES

Τρικυμία εν... μεταλλείω

 • A-
 • A+

Με νέα... προαπαιτούμενα, τελεσίγραφα αλλά και «δωράκια» κλιμακώνεται το υπόγειο μπρα ντε φερ ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την «Ελληνικός Χρυσός» για τα χρυσοφόρα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Η εταιρεία, με διαρροές που φιλοξενήθηκαν χθες στο διαδίκτυο, επανέρχεται στην απειλή που είχε διατυπώσει κατά τη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ότι την Παρασκευή θα κλείσει εργοτάξια αν δεν της χορηγηθούν ώς αύριο οι νέες άδειες που διεκδικεί για τις Σκουριές. Προαναγγέλλει, ωστόσο, ότι θα προχωρήσει σε 1.000 νέες προσλήψεις σε περίπτωση που γίνουν δεκτά τα αιτήματά της. 

Συνεργάτης του Γιώργου Σταθάκη, με τον οποίο μίλησε χθες η «Εφ.Συν.», επέμεινε στη διαδικασία της διαιτησίας και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο με την εταιρεία», θέτοντας όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση να αποσύρει από την πλευρά της «το τελεσίγραφο της 11ης Σεπτεμβρίου». 

Το λουκέτο στα εργοτάξια, πάντα σύμφωνα με τις διαδικτυακές αναρτήσεις που φιλοξενούν τις απόψεις της «Ελληνικός Χρυσός», θα ξεκινήσει από τις Σκουριές, όπου εργάζονται 530 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που απασχολούν οι εργολάβοι.

Η εταιρεία ζητά να της χορηγηθούν άδειες για επιμέρους εργασίες στο συγκεκριμένο λατομείο και υποστηρίζει ότι δεν σχετίζονται με το εργοστάσιο μεταλλουργίας, το οποίο θα κατασκευαστεί στη θέση Μαντέμ Λάκκου και έχει παραπεμφθεί στη διαιτησία.

Τη χαρακτηρίζει μάλιστα «καθοριστική κίνηση», από την οποία περιμένει να λάβει το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί και να προωθήσει την επένδυση και όχι να κρατά την εταιρεία σε ομηρία». 

Η «Ελληνικός Χρυσός» εμμέσως απειλεί ότι θα κλείσει και τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, παρ' όλο που έχουν ήδη χορηγηθεί όλες οι άδειες και εργάζονται περίπου 950 άτομα, πάντα μαζί με τους εργολάβους.

Υποστηρίζει ότι, με βάση το επενδυτικό της σχέδιο, είναι αλληλένδετα με τις εγκαταστάσεις στις Σκουριές. Εχει προαναγγείλει επίσης απολύσεις προσωπικού από τις εγκαταστάσεις στο Στρατώνι, παρ' όλο που για τη συγκεκριμένη θέση η ίδια έχει ανακοινώσει ότι τα βεβαιωμένα και τα πιθανά αποθέματα έχουν διάρκεια ζωής ώς το τέλος του χρόνου. 

«Οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας είναι πλήρως εξασφαλισμένες», αντιτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και επαναλαμβάνει ότι έχει αδειοδοτήσει όλες τις τρέχουσες δραστηριότητες της επένδυσης.

«Με την επίλυση του θέματος της μεταλλουργίας, μέσω της ταχείας διαιτητικής διαδικασίας, θα καταστεί δυνατή η πλήρης ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας, μέσα σε ένα ασφαλές πλέον, περιβαλλοντικό και συμβατικό πλαίσιο», διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» συνεργάτης του υπουργού και τόνισε με έμφαση: «Είναι αδιαπραγμάτευτη η διαδικασία της διαιτησίας, η οποία έχει ήδη επίσημα δρομολογηθεί, καθώς και η πλήρης καθετοποίηση της μεταλλουργίας για την παραγωγή καθαρού χρυσού, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας».

Υπενθύμισε όμως ότι η καθετοποίηση της μεταλλουργίας είναι το τμήμα στο οποίο έχει αποτύχει το εγχείρημα ώς τώρα και καλείται η εταιρεία να αποδείξει ότι η προτεινόμενη μέθοδος επεξεργασίας των συμπυκνωμάτων θα είναι ασφαλής για το περιβάλλον.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμογελάστε, οι εξορύξεις κάνουν καλό!
Μετά το Ελληνικό, η κυβέρνηση «βαφτίζει» εμβληματική την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, η οποία έχει διχάσει τους κατοίκους της περιοχής λόγω των σοβαρών επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Χαμογελάστε, οι εξορύξεις κάνουν καλό!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Θα δεχθούν εξαγωγή αφορολόγητου χρυσού από τις Σκουριές;»
Ετοιμη να συμμορφωθεί με τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ και να εκδώσει τις άδειες που ζητά η «Ελληνικός Χρυσός» δηλώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Θα δεχθούν εξαγωγή αφορολόγητου χρυσού από τις Σκουριές;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σύμβαση θα ξεσκουριάσει στη διαιτησία
​Για μονομερή και ανεπίτρεπτη μεταβολή τής σύμβασης του 2003 εγκαλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος την «Ελληνικός Χρυσός» και γι' αυτόν τον λόγο προσέφυγε στη διαιτησία που θεωρεί ότι είναι ο ασφαλέστερος και...
Η σύμβαση θα ξεσκουριάσει στη διαιτησία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Αντίθετα, οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας...
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ελλάδα και «Ελληνικός Χρυσός»
Συζητήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η αίτηση αναίρεσης της ελληνικής κυβέρνησης και της «Ελληνικός Χρυσός», με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του Φεβρουαρίου του 2011, με την οποία κρίθηκε...
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ελλάδα και «Ελληνικός Χρυσός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκιές πίσω από τις... χρυσές δουλειές που προωθεί η κυβέρνηση
Οσμή σκανδάλου αναδίδει το νέο επενδυτικό σχέδιο που θέλει να «περάσει» με διαδικασίες-εξπρές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η «Ελληνικός Χρυσός», υποπτεύονται 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σκιές πίσω από τις... χρυσές δουλειές που προωθεί η κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας