Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis

  • A-
  • A+

Σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση βρέθηκε χθες κατά την τελευταία μέρα της εξέτασής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, ο οποίος παραδέχτηκε πως υπήρχε γι' αυτόν οικονομικό όφελος από την απόφαση Βορίδη για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά υπεραμύνθηκε της απόφασης του πρώην υπουργού θεωρώντας λογική την υπερκοστολογημένη αποζημίωση της συγκεκριμένης εξέτασης, η οποία μειώθηκε με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης από τα 1.500 ευρώ στα 400 ευρώ. 

Η χθεσινή συνεδρίαση διεξήχθη σε κλίμα έντασης καθώς στην αρχή της συνεδρίασης ο μάρτυρας χαρακτήρισε ψεύτη τον νυν αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με τον Σαλμά «εξαπάτησε» την Επιτροπή.

Ενδεικτικό της θέσης του Μ. Σαλμά, τον οποίο υπερασπίζονταν με συνεχείς διακοπές της διαδικασίας οι βουλευτές της Ν.Δ., είναι πως επιχείρησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα ενός επικοινωνιακού πολέμου της πολυεθνικής Novartis.

Επιπλέον και χωρίς να προσκομίσει οποιοδήποτε στοιχείο, κατηγόρησε εμμέσως την «Εφ.Συν.» που αποκάλυψε το θέμα στις 1.10.2016, πολύ πριν ξεσπάσει βέβαια η υπόθεση Novartis, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

«Στην εφημερίδα που φιλοξένησε το δημοσίευμα διαφημιζόταν η Novartis», υποστήριξε ο Μ. Σαλμάς καταλήγοντας πως «με πολέμησε η Novartis μέσω media γιατί έβγαλα στον αέρα το σκάνδαλο με την εταιρεία». 

Στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαου Τζαμακλή, για το ζήτημα της παράνομης μη δημοσίευσης σε ΦΕΚ της απόφασης Βορίδη-Γρηγοράκου, ισχυρίστηκε πως έχει άλλη άποψη και πως δεν χρειάζεται μία υπουργική απόφαση -ασχέτως περιεχομένου-, για να αποκτήσει υπόσταση, δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Δεν είναι άποψη, είναι ο νόμος», αντέτεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνέχεια ο Μ. Σαλμάς κατηγόρησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για τη μη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης που εξίσωσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση σε ιατρείο με κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ). Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός δημόσιου νοσοκομείου του ΕΣΥ δεν υφίσταται ΚΕΝ.

«Εσείς εκδώσατε ποτέ απόφαση ως αναπληρωτής υπουργός που να μην έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ;» ρώτησε ο βουλευτής Τζαμακλής, με τον Μ. Σαλμά να απαντά: «Δεν το θυμάμαι».

Καμία σκοπιμότητα δεν θεώρησε ο μάρτυρας πως υπήρχε και στο γεγονός πως η επίμαχη υπουργική απόφαση, που άνοιξε τον δρόμο για αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ στο διαγνωστικό κέντρο συγγενικών προσώπων του Μ. Σαλμά, δεν έφερε ούτε τις απαραίτητες βάσει νόμου υπογραφές του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας.

«Πιστέψτε με, δεν υπήρχε καμία συνεννόηση (σ.σ.: με κάποιον υπουργό). Ενας πρώην υπουργός σαν και μένα που φεύγει από μια αγορά σαν τον ΕΟΠΥΥ που μοιράζει 7 δισ. σε διάφορους και πάει και μένει για ένα μήνα σε ένα υπόγειο στη Βοστόνη για να φέρει μια καινοτομία στην Ελλάδα, δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. Αν ήταν έτσι όπως τα λέτε, δεν θα υπέγραφα εγώ τα παραπεμπτικά, θα έβαζα έναν συνεργάτη μου», κατέθεσε ο Μ. Σαλμάς. 

Καμία απάντηση

Οταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, έθεσε το ερώτημα γιατί τα δημόσια νοσοκομεία δεν υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη εξέταση, και ειδικά το «Αττικόν», του οποίου η τότε διοικήτρια (και υποψήφια με τη Ν.Δ.) Λίτσα Γιαννακάκου έκανε το σχετικό αίτημα στο ΚΕΣΥ, ο μάρτυρας είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω».

Παρόμοια ήταν η απάντηση του Μ. Σαλμά και όταν το ερώτημα τέθηκε για τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως το ΚΕΣΥ γνωμοδότησε για την κοστολόγηση μιας εξέτασης σε ιδιωτικό ιατρείο ύστερα από αίτημα μιας διοικήτριας ενός δημόσιου νοσοκομείου, το οποίο δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη συγκεκριμένη εξέταση. 

Για άλλη μια φορά ο Μ. Σαλμάς κατηγόρησε τους υπουργούς Υγείας της νυν κυβέρνησης και τη σημερινή διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, λέγοντας πως «αν ήθελαν θα μπορούσαν πανεύκολα να “παγώσουν” τις αμοιβές για τις αρθροσκοπήσεις ελλείψει ΦΕΚ». 

Η εξεταστική συνεχίζεται την επόμενη Τρίτη με την κατάθεση του Μάκη Βορίδη.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»
Γεμάτη εντάσεις και συνεχείς διακοπές ήταν η χθεσινή μέρα της πολύωρης κατάθεσης του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και γιατρού Μάριου Σαλμά ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Ο Μάριος Σαλμάς μεταξύ άλλων...
«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος στο γαλάζιο σκάνδαλο από το υπουργείο Υγείας
Ανεκλήθη η υπουργική απόφαση Βορίδη που υπερκοστολογούσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση, ενώ στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση υπερασπίστηκε τον πρώην...
Τέλος στο γαλάζιο σκάνδαλο από το υπουργείο Υγείας
ΥΓΕΙΑ
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας καταργήθηκε η εγκύκλιος του τέως υπουργού Ανδρέα Ξανθού που μετέφερε από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα έγκρισης και ελέγχου χορηγιών στα ιατρικά συνέδρια.
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Αδωνις απειλεί τα μέλη της εξεταστικής
Σε θεσμικό ατόπημα υπέπεσε ο πρώην υπουργός Υγείας, στέλνοντας εξώδικο στον πρόεδρο της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στον ίδιο ● Για...
Ο Αδωνις απειλεί τα μέλη της εξεταστικής
ΥΓΕΙΑ
Εκαναν το μαύρο άσπρο για τις αρθροσκοπήσεις
Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκαν ενώπιον της επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία ότι δεν υπήρξε δόλος, μεθόδευση, απιστία κατά του Δημοσίου, αλλά και οποιαδήποτε ποινική ευθύνη στην...
Εκαναν το μαύρο άσπρο για τις αρθροσκοπήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!
Σε μια επιχείρηση να πλήξουν τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι βουλευτές της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ καταλόγισαν στη Μαρία Παπασπύρου ότι προχωρά σε θεσμικές παρεκκλίσεις. Με μεγάλη δόση...
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας