Στη Βουλή φτάνει το θέμα του φακελώματος πολιτών και μαζικών φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης από ιδιωτική εταιρεία επικοινωνίας. Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περί τους 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται σε ποιες ενέργειες θα προβούν ιδίως, όπως σημειώνουν, «από τη στιγμή που υπάρχουν τόσο σοβαρές καταγγελίες παραβίασης προσωπικών δεδομένων και ατομικών δικαιωμάτων».
Οι βουλευτές που υπογράφουν την επερώτηση, η οποία κατατίθεται με πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, υπογραμμίζουν πως «αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία «One Team Α.Ε.» στην έκθεση-έρευνα 103 σελίδων που της είχαν παραγγείλει τα Ελληνικά Πετρέλαια είχε προχωρήσει σε συστηματικό φακέλωμα κινημάτων πολιτών αλλά και βουλευτών, δημοτικών συμβούλων και μεμονωμένων κατοίκων που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο» και ότι η εταιρεία «παρά τις καταγγελίες προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και τη γενική κατακραυγή, μπλόκαρε το link στο οποίο βρισκόταν η έκθεση και εμφάνισε την υπόθεση ως “υποκλοπή στοιχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας” και “πιθανή παραποίηση” των όσων διαλαμβάνονταν στο πόνημά της».
Συγγνώμη
Στην επερώτηση οι βουλευτές αναφέρουν ακόμη πως «τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), διαψεύδοντας την εταιρεία, προχώρησαν σε καταγγελία της σύμβασης, ζητώντας ταυτόχρονα “συγγνώμη από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για τις αντιδεοντολογικές αναφορές της έκθεσης”» στην οποία γίνεται «συστηματική καταγραφή της δράσης πολιτών που συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλόγους και Δημοτικών Συμβούλων», πράξη που «παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών νεκρανασταίνοντας αστυνομικές μεθόδους από τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας». Επιπλέον στην έκθεση «υπάρχουν προσωπικοί μειωτικοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί πολιτών».
Τονίζοντας, τέλος, ότι και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι πρόκειται για «“αποτρόπαια και πολιτικά αδιανόητη πράξη” και χαρακτήρισε την έκθεση “νομικά έκθετη και από μελετητική άποψη στοιχειωδώς απαράδεκτη”» διερωτώνται «με ποιο τρόπο κινήθηκε η Αστυνομία από τη στιγμή της καταγγελίας κι έπειτα; Γιατί αρνήθηκε να παραλάβει την καταγγελία;» σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι υπουργοί, αν «επιτρέπεται η χρήση προσωπικών δεδομένων από οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία», αν «τηρήθηκε το υπάρχον νομικό πλαίσιο» και «τι είδους έκθεση παρήγγειλαν τα ΕΛΠΕ στην εταιρεία και για ποιο σκοπό», αν «θα δημοσιοποιηθούν η σύμβαση και οι όροι της με την One Team A.E.».
Μηνύσεις
Θυμίζουμε ότι η «Εφ.Συν.» έχει καλύψει εκτενώς την υπόθεση αυτή («Αναζητώντας τη δυσοσμία πιάστηκαν στον… ιστό εταιρείας επικοινωνίας», 7/9/17) για την οποία επιπλέον ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, που ανατέθηκε στην αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Αναστασία Καλαϊτζή, που εποπτεύει τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. Ενδιαφέρον για το θέμα που έχει ανακύψει έδειξε και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρός της Κωνσταντίνος Μενουδάκος. Αλλά και ο Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης έλαβε απόφαση να προχωρήσει σε έρευνα προκειμένου να καταθέσει στη συνέχεια μηνύσεις.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας