Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»

«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»

  • A-
  • A+

Γεμάτη εντάσεις και συνεχείς διακοπές ήταν η χθεσινή μέρα της πολύωρης κατάθεσης του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και γιατρού Μάριου Σαλμά ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Ο Μάριος Σαλμάς αρνήθηκε πως υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο, χαρακτήρισε επανειλημμένα συκοφαντικά τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» που ανέδειξε το θέμα των υπερκοστολογημένων αρθροσκοπήσεων, απείλησε με μηνύσεις μέλη της Επιτροπής, υπεραμύνθηκε της επιστημονικής αξίας της αμφιλεγόμενης μεθόδου και επιχειρηματολόγησε ως προς το ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ και το Δημόσιο.

Ο Μ. Σαλμάς απέφυγε συστηματικά να απαντήσει ξεκάθαρα στο ερώτημα αν ήταν υπερκοστολογημένη η εξέταση, αλλά παραδέχτηκε πως «η διαγνωστική αρθροσκόπηση δεν θα έπρεπε να αποζημιώνεται το ίδιο με τη θεραπευτική μέθοδο». Ο μάρτυρας υπερασπίστηκε τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη και τον πρώην πρόεδρο της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Παν. Σκανδαλάκη. Επιπλέον χαρακτήρισε αντιεπιστημονική και απαράδεκτη τη νέα τιμολόγηση της τιμής της διαγνωστικής αρθροσκόπησης από το σημερινό ΚΕΣΥ. «Ούτε σε αφρικανικές χώρες δεν παίρνουν τέτοιες αποφάσεις», είπε ο μάρτυρας. Υπενθυμίζεται πως πλέον η συγκεκριμένη εξέταση βάσει υπουργικής απόφασης αποζημιώνεται με 300 ευρώ (150 ευρώ ο γιατρός και 150 τα αναλώσιμα) από τον ΕΟΠΥΥ, αντί για 1.500 ευρώ.

Στραβός ο γιαλός

Το βασικό επιχείρημα του Μ. Σαλμά (αλλά και των βουλευτών της Ν.Δ. στην εξεταστική) ήταν πως «δεν ζημιώθηκε ούτε ένα ευρώ το Δημόσιο λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και του claw back». Ο ίδιος παραδέχθηκε μόνο ότι μέσω της δικής του υπόθεσης μπορεί κάποιοι πάροχοι υγείας να έχουν αστικές διεκδικήσεις. «Θα σας το πω καρδιτσιώτικα. Ηταν στραβός ο γιαλός. Ολο αυτό το σύστημα με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια θέλει πέταμα. Κακώς αποζημιώνεται με 1.500 ευρώ και η εξέταση στο νοσοκομείο. Ούτε η θεραπευτική αρθροσκόπηση απαιτεί νοσηλεία και παραμονή σε νοσοκομείο», υπογράμμισε ο ίδιος επικαλούμενος έγγραφα και μελέτες από ορθοπεδικές ακαδημίες των ΗΠΑ.

Σχετικά με τις σφοδρές αντιρρήσεις από υπηρεσίες υπουργείου για το ότι δεν μπορεί να κοστολογηθεί με ΚΕΝ μία ιατρική πράξη σε ιδιωτικό ιατρείο είπε πως ο εκάστοτε υπουργός Υγείας θα μπορούσε «σε ένα λεπτό να καταργήσει την τροπολογία Βορίδη και να ανακαλέσει την απόφαση του ΚΕΣΥ»! «Αν δεν του άρεσε του υπουργού ας άλλαζε τον νόμο. Εναν νόμο κάνεις και το καταργείς το ΚΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σαλμάς.

Για τη σχέση που διατηρεί με το διαγνωστικό κέντρο το οποίο βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το ιατρείο του, είπε αρχικά ότι «συστεγάζονται», ενώ έπειτα διευκρίνισε πως είναι συγγενείς του οι μέτοχοι του διαγνωστικού και ειδικότερα ότι πρόκειται για τη γυναίκα του και για τον γαμπρό του που έχει παντρευτεί την πρώτη του ξαδέρφη. Ο Μ. Σαλμάς εκ παραδρομής χρησιμοποίησε πρώτο πληθυντικό για το διαγνωστικό κέντρο όταν θέλησε να εξηγήσει τον λόγο που παραβρέθηκε στην εσωτερική διαδικασία με φορείς του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας για τη σύναψη σύμβασης με το διαγνωστικό κέντρο των συγγενών του.

Ακολούθησαν διενέξεις μεταξύ του μάρτυρα και του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Θ. Παπαχριστόπουλου σχετικά με το αν ο Μ. Σαλμάς είναι αντιπρόσωπος της εταιρείας με το ιατρικό μηχάνημα, με τον μάρτυρα να το αρνείται. Οσον αφορά τα παραστατικά που έχουν την υπογραφή του και ως παραπέμποντος αλλά και ως εκτελούντος ιατρού, ο Μ. Σαλμάς εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται για καθόλα σύννομη πράξη, παραθέτοντας το παράδειγμα της πρακτικής που ακολουθούν οι καρδιολόγοι. Ο ίδιος πάντως δεν ήταν συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Απειλές για προσφυγές στη δικαιοσύνη

Τα αίματα «άναψαν» στην αρχή της συνεδρίασης όταν ο εξεταζόμενος προειδοποίησε πως αν δεχτεί ερωτήσεις που τον θίγουν ή ακούσει αξιολογικές κρίσεις που τον μειώνουν θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγές. «Να καταθέσετε όσες αγωγές θέλετε», αντέτεινε σε έντονο ύφος ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. Στη συνέχεια οι τόνοι έπεσαν και ο Μ. Σαλμάς ανακάλεσε. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει μακροσκελείς αναφορές στη συνδρομή του στην πάταξη της διαπλοκής στον χώρο της Υγείας («Από ποιον μάθατε για τη Novartis;» είπε χαρακτηριστικά) λέγοντας παράλληλα για τις δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει σε ασθενείς, ότι διδάσκει άνευ αντιτίμου στο Πανεπιστήμιο, ενώ μέσα σε όλα προκάλεσε και αμηχανία στην Επιτροπή καθώς παρουσίασε όλων των ειδών τις ιατρικές βελόνες που χρησιμοποιούνται στην αρθροσκόπηση.

Σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, αν θεωρεί τον εαυτό του ηθικό αυτουργό της απόφασης Βορίδη, ο μάρτυρας το αρνήθηκε κατηγορηματικά και η μόνη αυτοκριτική του ήταν: «Δεν θα ξαναπήγαινα ποτέ στην Αμερική για να φέρω μια καινοτομία στην Ελλάδα». «Παραπειστικές» χαρακτήρισε πολλές από τις απαντήσεις Σαλμά ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, η δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση», ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος σχολίασε πως ο μάρτυρας ισχυρίζεται ότι «ο ίδιος δεν φταίει και ότι παρότι την απόφαση την πήραν οι πρώην υπουργοί (σ.σ.: Βορίδης-Γρηγοράκος), αυτός μας λέει ότι φταίνε οι επόμενοι».

Η εξέταση του μάρτυρα συνεχίζεται την επόμενη Τρίτη.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
Σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση βρέθηκε χθες κατά την τελευταία μέρα της εξέτασής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, ο...
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
ΥΓΕΙΑ
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης
Με τις εξαιρέσεις των Μάκη Βορίδη και Αδώνιδος Γεωργιάδη, σιγή επικράτησε χθες από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπως και από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, σχετικά με τις επώνυμες καταγγελίες που διατύπωσε στη...
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης
ΥΓΕΙΑ
Σκοτεινά παιχνίδια με την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»
Χοντραίνει το τελευταίο διάστημα το παιχνίδι γύρω από τον διαγωνισμό για τη μεταβίβαση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς φαίνεται πως ορισμένες δυνάμεις εντός του νοσοκομείου, μαζί με ανώτερα στελέχη της...
Σκοτεινά παιχνίδια με την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν ύποπτες εγγραφές
Η αθρόα και δυναμική εισροή νέων μελών οδήγησε στην αναβολή της γενικής συνέλευσης και των αρχαιρεσιών. Ορισμένοι από τους υποψηφίους, ωστόσο, κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού...
Καταγγέλλουν ύποπτες εγγραφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργανωμένο το σχέδιο για εισβολή στη Βουλή
Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια τα οποία ενισχύουν την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου ακροδεξιών και χρυσαυγιτών για εισβολή στη Βουλή κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Κυριακής. Σε βίντεο εμφανίζεται η...
Οργανωμένο το σχέδιο για εισβολή στη Βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Αδωνις απειλεί τα μέλη της εξεταστικής
Σε θεσμικό ατόπημα υπέπεσε ο πρώην υπουργός Υγείας, στέλνοντας εξώδικο στον πρόεδρο της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στον ίδιο ● Για...
Ο Αδωνις απειλεί τα μέλη της εξεταστικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας