• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 30.2°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.9°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 32.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  1 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  0 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.6°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  0 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 31.1°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 31.6°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 30.4°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 29.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  56%
Εφ.Συν. / Γιώργος Δελιχάς

Νέα ένταση για την παραχώρηση των απορριμμάτων σε ιδιώτη

 • A-
 • A+

Με... «νύχια και με δόντια», προσπαθεί δημοτική αρχή Λαμιέων να επιβάλει και να υπερασπιστεί την πρόθεσή της να παραδώσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο, έχοντας απέναντί της το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, τους 47 απολυμένους συμβασιούχους και το σωματείο εργαζομένων του Δήμου αλλά και την ΠΟΕ ΟΤΑ.

Στα όσα τραγελαφικά και πρωτόγνωρα για την τοπική αυτοδιοίκηση που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, η επίκληση των εισαγγελικών αρχών αλλά και η υποβολή μηνύσεων σε βάρος απολυμένων συμβασιούχων, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας μετά από αίτημα του συνόλου των παρατάξεων της μειοψηφίας , προστέθηκε ένα ακόμη επεισόδιο.

Αυτή τη φορά, η δημοτική αρχή και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, προχωρώντας σε μια αυθαίρετη -σύμφωνα με τους συμβούλους της μειοψηφίας- ενέργεια, απέτρεψε ουσιαστικά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης και τη συζήτηση του θέματος που είχε να κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων και την εμπλοκή ιδιώτη. 

Συγκεκριμένα, το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, κατέθεσαν αίτημα διεξαγωγής της συνεδρίασης . Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η συνεδρίαση ορίστηκε για το μεσημέρι της Δευτέρας. Ωστόσο με την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, θέλησε να βάλει σε ψηφοφορία το αν θα γίνει ή όχι αποδεκτό το αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας για την συζήτηση του θέματος . Ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση, την ψήφο της πλειοψηφίας διασφάλιζε ότι η συνεδρίαση θα ολοκληρώνονταν χωρίς τη συζήτηση του θέματος.

 Η ενέργεια αυτή της δημοτικής αρχής, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, που κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή για αντιδημοκρατική στάση και συμπεριφορά αλλά και για αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου και των κανόνων λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Η εξέλιξη αυτή και ο τρόπος με τον οποίον η δημοτική αρχή επέλεξε να ματαιώσει τη συζήτηση του θέματος προκάλεσε και την αντίδραση των απολυμένων συμβασιούχων αλλά και της αντιπροσωπείας της ΠΟΕ ΟΤΑ, που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ακολούθησαν στιγμές μεγάλης έντασης και λεκτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, ενώ η ένταση μεταφέρθηκε από το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του δημάρχου , με τους απολυμένους συμβασιούχους να προχωρούν σε ολιγόωρο συμβολισμό αποκλεισμό της εισόδου.

Εφ.Συν. / Γιώργος Δελιχάς

Η δημοτική αρχή Λαμιέων, έχοντας εξασφάλιση από προηγούμενη συνεδρίαση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την εμπλοκή εργολάβου στην αποκομιδή των απορριμμάτων, προχώρα στις υπόλοιπες ενέργειες. Συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή, πήρε απόφαση για την διεξαγωγή διαγωνισμού, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις μέχρι την ολοκλήρωση του.

 Από την πλευρά τους πάντως τόσο οι παρατάξεις της μειοψηφίας όσο και οι απολυμένοι συμβασιούχοι της καθαριότητας, δηλώνουν αποφασισμένοι, να αποτρέψουν την παραχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε εργολάβο και ήδη έχουν καταθέσει προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων που έχει λάβει το δημοτικό συμβούλιο. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι δεν συντρέχουν λόγοι αδυναμίας εκτέλεσης της υπηρεσίας από τον Δήμο και παραχώρησης της σε ιδιώτη και τονίζουν ότι αποκομιδή των απορριμμάτων μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα, με την υπογραφή νέων συμβάσεων με τους απολυμένους εργαζόμενους και σύμφωνα με την δυνατότητα που δίνει η τελευταία τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

 Παράλληλα, από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, προσδιορίζεται προς κάθε κατεύθυνση, ότι η εμπλοκή ιδιώτη εργολάβο στην αποκομιδή των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τους δημότες αλλά και στην απαξίωση μιας δημοτικής υπηρεσίας που θεωρείται θεμελιακή για την ίδια τη λειτουργία και την ύπαρξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Λαμία κάνει «δώρο» σε ιδιώτη την καθαριότητα!
Σε ιδιώτη εργολάβο, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, δίνει η δημοτική αρχή Λαμιέων τμήμα της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων, αρνούμενη να αξιοποιήσει τις...
Η Λαμία κάνει «δώρο» σε ιδιώτη την καθαριότητα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημοτικό συμβούλιο... με ΜΑΤ και εισαγγελέα
Πρωτόγνωρες και απίστευτες καταστάσεις διαμορφώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Λαμιέων, με τη δημοτική αρχή να καλεί την αστυνομία και τον εισαγγελέα να «περιφρουρήσουν» τη συνεδρίαση και να της δοθεί η...
Δημοτικό συμβούλιο... με ΜΑΤ και εισαγγελέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λαμία: κατάληψη κατά της ιδιωτικοποίησης
Με δυναμική παρέμβαση και κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων από συμβασιούχους στην καθαριότητα και αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ «μπλόκαρε» προσωρινά η κίνηση της δημοτικής αρχής...
Λαμία: κατάληψη κατά της ιδιωτικοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπλόκαραν την ανάθεση αποκομιδής σκουπιδιών σε ιδιώτη
Με δυναμική παρέμβαση και κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων από συμβασιούχους στην καθαριότητα και αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ, μπλόκαρε προσωρινά η κίνηση της δημοτικής αρχής,...
Μπλόκαραν την ανάθεση αποκομιδής σκουπιδιών σε ιδιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2022 υπολογίζεται σε 127,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. προκαλούνται από την επιβολή του τέλους ταφή.
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας
«Mας κλείνουν!». Κραυγή αγωνίας αλλά και οργής από τους δημάρχους της χώρας ● Μαύρες προβλέψεις στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο...
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας