• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 2.4°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / 1.0°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 5.1°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.5°C / 0.4°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -3.2°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 2.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 4.2°C
  4 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  6 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 6.5°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.5°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.2°C / 1.2°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.6°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.5°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -2.8°C / 1.1°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  62%

Ολοι οι υπουργοί στην... πίστα*

 • A-
 • A+

Επικοινωνιακή καταιγίδα, μεστή πολιτικού περιεχομένου, πέρασε το διήμερο από τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα από τους χώρους της 82ης Διεθνούς Εκθεσης. Ηταν η πλέον πολιτική διοργάνωση της τελευταίας δεκαετίας, τουλάχιστον, αφού τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν λειτούργησαν απλώς ως ακόλουθοι του πρωθυπουργού, αλλά και συνεχή παρουσία είχαν και φρόντισαν να γνωστοποιήσουν το έργο που έχουν κάνει, αλλά και να ενημερώσουν για σχεδιασμούς του προσεχούς διαστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, η πληθώρα κυρίως των αντιπολιτευτικών, κατακλύστηκε από δράσεις, ομιλίες, δηλώσεις, ανακοινώσεις και επαφές που συγκρότησαν ένα πρωτοφανές κυβερνητικό κύμα ενημέρωσης βασιζόμενο όχι σε παραπολιτικά και κουτσομπολιά με φωτογραφίες από νυχτομάγαζα, αλλά σε καθαρή πολιτική. Κεντρική κατεύθυνση όλων, «το κλίμα αλλάζει».

*όχι των νυχτομάγαζων, όπως κάποιοι παλαιότερα

Γ. Δραγασάκης

«Το κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία αλλάζει»

Οπως το περιέγραψε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για την έρευνα και την καινοτομία, «το κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία αλλάζει». Και η ανάπτυξη, όπως είπε, πρέπει να είναι δίκαιη «προς όφελος της κοινωνίας και των πιο αδύναμων τμημάτων της. Ακριβώς γι’ αυτό, η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητες την τόνωση των επενδύσεων, αλλά και την αποκατάσταση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, τη στήριξη των θεσμών και των δομών κοινωνικής προστασίας». Και οι στόχοι είναι δύο: «να επιτύχουμε τον τερματισμό των μνημονίων και του ειδικού καθεστώτος επιτροπείας που μας έχει επιβληθεί» και «να σχεδιάσουμε από τώρα τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, να σχεδιάσουμε το ποιοτικό άλμα που θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, τη χαμένη εικοσαετία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Γ. Σταθάκης για λιγνίτη, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ,Σκουριές και «φακέλωμα» πολιτών 

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης έκανε «δέκαθλο» καθώς η παρουσία του συνδυάστηκε με άγνωστο αριθμό δημόσιων εμφανίσεων, συζητήσεων και εκδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων μάθαμε:

1. Μιλώντας στο συνέδριο της ΔΕΗ περιέγραψε τις αλλαγές στο ενεργειακό πεδίο στις οποίες η Ελλάδα καλείται να συγχρονιστεί, αφού κατευθυνόμαστε σε ένα μοντέλο μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, πλήρως ενοποιημένης και με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Οπότε τι κάνουμε με τον λιγνίτη μας; «Ο λιγνίτης πρέπει και μπορεί να διατηρηθεί ως στρατηγικό καύσιμο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αλλά με τρόπο συμβατό με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που έχουμε υπογράψει». Και η ΔΕΗ; «Ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ”. Το ακυρώσαμε. Επιλέξαμε ως αντίμετρο τον μηχανισμό των ΝΟΜΕ, ώστε να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, όπως ορίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αλλαξε όμως το τοπίο μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα τέλη του 2016, που επανέφεραν σε ισχύ τις παλαιότερες αποφάσεις του 2008 και του 2009 για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Προκηρύξεις για νέα ορυχεία δεν μπορούν να γίνουν, συνεπώς, περάσαμε στην αποεπένδυση περίπου του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Καταφέραμε, ωστόσο, να διατηρήσουμε το θεσμικό πλαίσιο της απόφασης και να μη συμπεριληφθούν τα υδροηλεκτρικά»

2. Για επιτυχία της κυβέρνησης έκανε λόγο ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στον ΑΔΜΗΕ και στη νέα εταιρεία της οποίας το Δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών (51%) με ταυτόχρονη παρουσία μεγάλου στρατηγικού επενδυτή (State Grid), από την οποία γεννάται η προσδοκία για αναβάθμιση των δικτύων στη χώρα «με αιχμή του δόρατος τις μεγάλες διασυνδέσεις των νησιών οι οποίες θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα των ΥΚΟ που έχει σήμερα το ενεργειακό μας σύστημα».

3. Δεν απέφυγε ούτε τα δύσκολα ο κ. Σταθάκης καθώς τοποθετήθηκε στο θέμα του «φακελώματος» πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και στο ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική. Για την πρώτη υπόθεση δήλωσε χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για μια αποτρόπαιη πράξη, πολιτικά αδιανόητη. Την καταδικάζουμε απερίφραστα. Είναι νομικά έκθετη, διότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών κατοχυρώνεται με ισχυρή νομοθεσία. Αλλά και από μελετητική άποψη είναι στοιχειωδώς απαράδεκτη, Μελέτες κοινής γνώμης γίνονται άπειρες, αυτή είναι εκτός δεοντολογίας από κάθε άποψη. Χαιρετίζουμε τα ΕΛ.ΠΕ. τα οποία κατήγγειλαν τη σύμβαση, μόλις γνωστοποιήθηκε το γεγονός, ως άμεση αντίδραση σε τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές. Τα ΕΛ.ΠΕ. θα συνεχίσουν να έχουν ισχυρό διάλογο με την τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς». Σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκουριών είπε ότι «η παραπομπή του ζητήματος στη Διαιτησία (ξεκινά περί τις 15 Σεπτεμβρίου) είναι ο καλύτερος τρόπος να επιλυθούν οι διαφορές που υπάρχουν με την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” και να ξεκαθαρίσει το τοπίο αυτής της επένδυσης… Αυτό προβλέπεται και στη σύμβαση που έχει το ελληνικό Δημόσιο με την “Ελληνικός Χρυσός”, είναι ο καλύτερος τρόπος και η καλύτερη μέθοδος προκειμένου να συζητηθούν και να επιλυθούν οι διαφορές που υπάρχουν και να ξεκαθαρίσει όλο το τοπίο αυτής της επένδυσης. Αυτή την επιλογή κάναμε και με αυτήν προχωράμε».

Ανοίγει ο δρόμος για ενεργειακούς συνεταιρισμούς

Τους βασικούς άξονες των Ενεργειακών Κοινοτήτων, το σχέδιο νόμου με το οποίο δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά συμμετοχής πολιτών, τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, παρουσίασε ο κ. Σταθάκης σε ειδική εκδήλωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το νομοσχέδιο αναπτύσσεται σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Διακυβέρνηση: συμμετοχή πολιτών και φορέων της Τ.Α. που ήταν αποκλεισμένοι από τη λήψη αποφάσεων στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης.

2. Ανάδειξη και ενίσχυση της τοπικότητας: λήψη αποφάσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή

3. Ενίσχυση συνεργειών-συμπράξεων: ενίσχυση συνεργασίας πολιτών, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα, χώρος για συνέργειες και συμπράξεις, ενώ διασφαλίζεται η ισότητα μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Ολοι θα έχουν ίσο δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων μέσα στην Ενεργειακή Κοινότητα. Θα αντιστοιχεί μία ψήφος σε κάθε μέλος, ανεξαρτήτως του συνεταιριστικού μεριδίου που κατέχει. Οπως είπε ο κ. Σταθάκης, «το σχέδιο νόμου των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια των πολιτών, των παραγωγικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να συμμετάσχουν στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, παράγοντας παράλληλα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες. Ευελπιστούμε ότι στο άμεσο μέλλον οι Ενεργειακές Κοινότητες θα καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στον ενεργειακό τομέα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση»

Γ. Μουζάλας

Η Μακεδονία έβαλε πλάτη στο προσφυγικό

Το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με φορείς της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού φάνηκε τόσο στις συναντήσεις όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν. Ο κ. Μουζάλας μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα είχε επαίνους για τη Μακεδονία, η οποία «τις δύσκολες ώρες φιλοξένησε με μεγαλοκαρδία το 50% του προσφυγικού πληθυσμού», ενώ για τον περιφερειάρχη σημείωσε πως «σήμερα ήρθα να σου πω ότι φάνηκα αντάξιος της εμπιστοσύνης σου.

»Κλείνουμε τα κέντρα φιλοξενίας. Εχει μείνει ανοιχτό το 20% με συνθήκες διαβίωσης αξιοπρεπείς, όπως ζητούσες από την αρχή της κρίσης». Και ο κ. Τζιτζικώστας στο ίδιο κλίμα απάντησε: «Είναι δυστυχώς σπάνιο στην πολιτική ένας άνθρωπος να σου δίνει τον λόγο του και να τον τηρεί μέχρι τέλους. Κι αυτό στο πρόσωπό σας το είδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα με τα διαμερίσματα προχωράει και τα camps σταδιακά κλείνουν -μέσα σε 15 μήνες έκλεισαν 10 κέντρα φιλοξενίας στην Κεντρική Μακεδονία και έχουν απομείνει 10- και τώρα προτεραιότητα είναι «στη Θεσσαλονίκη να κλείσει το camp στο Δερβένι, ενώ η δομή της Softex πρακτικά έχει κλείσει, κρατιέται ένα κομμάτι της ως διακομιστικό κέντρο μέχρι να βρεθεί πού θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες που έχουν απομείνει».

Το κλίμα στη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ήταν ακόμη καλύτερο κι όπως είπε ο υπουργός, η συμβολή του Γιάννη Μπουτάρη ήταν «απίστευτη στο να βοηθήσει να μην αναπτυχθούν ξενοφοβικά και ρατσιστικά συναισθήματα».

Ο κ. Μπουτάρης, αφού αναφέρθηκε στην πορεία των προγραμμάτων υποδοχής και φιλοξενίας, κατέληξε πως «το θέμα είναι ότι έχουμε μια κοινή αντίληψη με τον υπουργό για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί όλο το μεταναστευτικό. Να βάλουμε βαθιά μέσα στην καρδιά μας ότι πάρα πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, εγώ προσωπικά δεν κάνω διαχωρισμό σε αυτό, θα μείνουν στην Ελλάδα και πρέπει να ενσωματωθούν στις κοινωνίες μας. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός».

Κουρουμπλής για ΟΛΘ 

Πώς θα μπει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης ο «κοιμώμενος γίγαντας»

Ιδιωτικοποιήσεις τέλος, πάμε σε… υποπαραχωρήσεις. Πλεύση δηλαδή σε άλλα πολιτικά… νερά ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συζήτηση που είχε για θέματα οργάνωσης με την Ενωση Λιμένων Ελλάδος. «Θα επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε οργανωμένα σχήματα ικανά και να διεκδικούν τη στελέχωσή τους, αλλά και να είναι ικανά να διαπραγματευτούν και να υλοποιούν προγράμματα, να αναπτύσσουν και να αξιοποιούν τις δυνατότητες αυτών των χώρων» είπε ο υπουργός. Για ποιους χώρους μιλούσε; Λιμάνια, μαρίνες, όρμοι, αγκυροβόλια, συνολικά πάνω από 1.000 σημεία.

Οσο για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, «προχωρούμε στις απαραίτητες εγκρίσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και από εκεί και πέρα μέσα στον Οκτώβριο νομίζω ότι θα έρθει η σύμβαση που θα συμφωνηθεί, θα περάσει και από τη Βουλή, για να μπορέσουμε αυτός ο κοιμώμενος γίγαντας που λέγεται λιμάνι της Θεσσαλονίκης να μπει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης». Ο υπουργός συναντήθηκε με διοικήσεις, σωματεία και συλλόγους του λιμανιού και ύστερα δήλωσε σιβυλλικά στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» πως η πρώτη προβλήτα του λιμανιού θα αποδοθεί «σε φορείς της πόλης, δήμο, Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ.ά.», ενώ γνωστοποίησε ότι άρχισε τυπικά η ύπαρξη και της Δημόσιας Αρχής Λιμένα με επικεφαλής τον Γιώργο Τοζίδη, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΘ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της νυχτερινής βάρδιας των τελωνειακών στην Πύλη 16, σημείωσε ότι κάποιοι έχουν ευθύνες για τη δημιουργία του, αλλά ότι σε συνεννόηση με τους τελωνειακούς θα λυθεί τις επόμενες μέρες, μάλλον τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αφού νωρίτερα έχει υποχρεώσεις στο εξωτερικό.

Γαβρόγλου: Κάναμε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός φέτος

Από τα κοινωνικά ζητήματα για τα οποία υπουργοί της κυβέρνησης μίλησαν στη ΔΕΘ εστιάζουμε στο ζήτημα της Παιδείας, αφού σήμερα ανοίγουν τα σχολεία. Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είπε χαρακτηριστικά πως «κάναμε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός φέτος», ενώ σχετικά με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ τόνισε πως «ανεξάρτητα από τις διαφορές, έχει σημασία να κατανοήσουμε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί με ακαδημαϊκούς κανόνες. Θα εκφραστεί η αριστεία, θα εκφραστούν και οι διαμάχες μας, ενδεχομένως και τα αρνητικά στοιχεία. Μιλάμε για έναν νόμο ο οποίος, μετά και τη συνάντησή μας με τους πρυτάνεις στα Καλάβρυτα, αρχίζει να έχει ευρεία αποδοχή». Ανακοίνωσε επίσης πως τα πανεπιστημιακά τμήματα θα επιχορηγηθούν με 20.000 ευρώ έκαστο στο πλαίσιο της βελτίωσης των οικονομικών της πολιτείας.

Χθες το απόγευμα πήρε μέρος σε σύσκεψη με τους υπουργούς Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, και Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, και δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, για τη σχολική στέγη, όπου αποφασίστηκε η σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το ζήτημα. Μπορεί ο κ. Γαβρόγλου να μην έκανε δηλώσεις, αλλά είχαμε συνέχεια στην κόντρα του κ. Σπίρτζη με τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρο Κυρίζογλου. Ο υπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τους δημάρχους «για την κατάσταση της ωριμότητας των σχολείων που υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση, για να δούμε ποιοι λένε ψέματα και ποιοι λένε αλήθεια», ενώ ζήτησε «να στείλουν οι δήμοι ποια σχολεία είναι ώριμα, ώστε τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ και να βγουν διαγωνισμοί ώστε να γίνουν τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, με έμφαση στις δυτικές συνοικίες και τους περιφερειακούς δήμους, που για αρκετά χρόνια ήταν ξεχασμένα». Σύμφωνα με τον ίδιο, 11 σχολεία θα προχωρήσουν και θα μπουν στους δύο διαγωνισμούς του ΣΔΙΤ.

«Δεν είμαστε αισιόδοξοι, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, απλά μετέχουμε στον διάλογο, διεκδικούμε και θα πιέζουμε… Δεν ζητάμε χρηματοδότηση των δήμων μας. Ζητάμε να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση, που είναι δική της υποχρέωση, προγράμματα αγοράς οικοπέδων για κατασκευή διδακτηρίων», δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Σ. Φάμελος

Το φυσικό αέριο επεκτείνεται

Στην παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Θεσσαλίας και στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε εκδήλωση στο περίπτερο της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Οπως είπε, «με παρεμβάσεις μας τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε καταφέρει να ανοίξει το δίκτυο, να επεκταθεί και να γίνει μια πολύ ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα» και ειδικότερα σημείωσε πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία που έχουμε με την ιταλική εταιρεία, μια συνεργασία που δίνει στο Δημόσιο τη δυνατότητα να κρατάει την πλειοψηφία αλλά να έχουμε και επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και έτσι να μπορέσουμε σε όλες τις κωμοπόλεις της περιφέρειας Θεσσαλονίκης να έχουμε από φέτος σχεδόν φυσικό αέριο». Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, πρόκειται για μια καλή συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, με οφέλη τόσο για τις κατοικίες και τις βιομηχανίες όσο και για το περιβάλλον.

Η τριμερής με Σπίρτζη για να μην ιδιωτικοποιηθεί η Εγνατία!

Η είδηση από την παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, στη Θεσσαλονίκη δεν έχει να κάνει με τον ΟΑΣΘ, αλλά με την Εγνατία Οδό. Φυσικά ο κ. Σπίρτζης είχε επαφές με τη νέα διοίκηση για την αντιμετώπιση των πρώτων άμεσων προβλημάτων. Φυσικά υπήρχαν τα θέματα με το μετρό, το οποίο δεν είναι απλώς σε καλό δρόμο αλλά τρέχει κάθε μέρα και καλύτερα. Πήρε μέρος και στη σύσκεψη για τη σχολική στέγη. Πρόλαβε και είδε ακόμη και τον Βούλγαρο ομόλογό του για τα θέματα που συμφωνήθηκαν τελευταία για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τριμερή και μη ανακοινωμένη συνάντηση του υπουργού με τη διοίκησης της Εγνατίας Οδού (Απόστολος Αντωνούδης) και το ΤΑΙΠΕΔ (Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου). Καθώς είναι απολύτως καθαρό ότι οι παλιές κακές σχέσεις του υπουργού με την προηγούμενη διοίκηση του Ταμείου είναι οριστικά παρελθόν, υπάρχει και αναπροσαρμογή σχεδίων ή μάλλον επαναφορά του αρχικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στην τριμερή συνάντηση της Θεσσαλονίκης συζητήθηκε η αλλαγή προσανατολισμού για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο δρόμος. Οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο, την Εγνατία Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ να βρίσκονται στη φάση κατάρτισης ολοκληρωμένου σχεδίου το οποίο θα προταθεί στους δανειστές και θα προβλέπει πλέον όχι την παραχώρηση του δρόμου σε ιδιώτη αλλά τη συνέργεια του Δημοσίου με ιδιώτες (ΣΔΙΤ). Φυσικά, είναι απολύτως κατανοητό ότι το σχέδιο ξεκινά από το λογικό επιχείρημα «δεν πουλάς τέτοιο δρόμο για 200 εκατομμύρια αφού δεν συμφέρει κανέναν», αλλά μένει να πεισθούν και οι δανειστές.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ν.Δ. καλεί θεσμούς για τον ΟΑΣΘ!
Ο αιφνιδιασμός με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ΟΑΣΘ υπερέβη και τις όποιες προβλέψεις του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Η αρχική έκπληξη γέννησε την αμηχανία, που...
Ν.Δ. καλεί θεσμούς για τον ΟΑΣΘ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση βουλευτών για το φακέλωμα
​Στη Βουλή φτάνει το θέμα του φακελώματος πολιτών και μαζικών φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης από ιδιωτική εταιρεία επικοινωνίας. Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων...
Ερώτηση βουλευτών για το φακέλωμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαλύψεις για το «πάρτι» στον ΟΑΣΘ
​Ευρύχωρο σε αποκαλύψεις, πολιτικές καταγγελίες κατά της Ν.Δ., απαντήσεις σε Fraport, αλλά και όνειρα για την επόμενη μέρα των συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αποδείχθηκε το βαγόνι του μετρό που εκτίθεται στην 82η...
Αποκαλύψεις για το «πάρτι» στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αερομαχία Σπίρτζη – Fraport
​Απόρησαν χθες όσοι δεν ξέρουν, αλλά το μήνυμα εστάλη στους παραλήπτες του, μετά την επίθεση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στην κοινοπραξία Fraport, η οποία έχει αναλάβει την επένδυση στα...
Αερομαχία Σπίρτζη – Fraport
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Αντίθετα, οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας...
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στραβοτιμονιές με τις αμοιβές
Αποκαλύψεις έγιναν από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη για τις αμοιβές του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ. Δημοσιοποίησε το επίσημο έγγραφο αμοιβών του προηγούμενου συμβουλίου για να γίνουν...
Στραβοτιμονιές με τις αμοιβές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας