Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τελευταία παράταση και καλύτερη εξυπηρέτηση

Τελευταία παράταση και καλύτερη εξυπηρέτηση

  • A-
  • A+

Νέα, τέταρτη κατά σειρά, αλλά απόλυτα καταληκτική παράταση, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου (η προηγούμενη θα έληγε αύριο), δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Σ. Φάμελλος, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ενημερώνοντας παράλληλα για το περιεχόμενο τροπολογίας που κατατέθηκε επίσης χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και προωθεί βελτιώσεις στην εξυπηρέτηση πολιτών κατά τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.

Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αποστέλλουν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) τα δικαιολογητικά που αφορούν την πληρωμή της αντίρρησης στην τράπεζα και το έννομο συμφέρον, τα οποία κάνουν έγκυρη την αντίρρηση μετά την ηλεκτρονική υποβολή της, έως και 10 μέρες μετά το πέρας της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Πριν από την τροπολογία, τα δικαιολογητικά έπρεπε να υποβληθούν έως την τελευταία ημέρα της ανάρτησης, κάτι που αναιρούσε τη δυνατότητα υποβολής αντίρρησης έως την τελευταία μέρα.

Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να καταθέτουν συμπληρωματικά στοιχεία της αντίρρησης, όπως τεχνικές εκθέσεις φωτοερμηνείας δασολόγων, πιστοποιητικά υπηρεσιών κ.λπ., την ημερομηνία εξέτασης της αντίρρησης, κάτι το οποίο επιτρεπόταν και πάλι έως το πέρας της ανάρτησης και δυσκόλευε επαγγελματίες και υπηρεσίες να ανταποκριθούν.

Για τους παραπάνω λόγους, το υπουργείο επέλεξε να δώσει τη νέα παράταση. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα για ακόμα 20 ημέρες να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που τους παρέχονται (αντιρρήσεις, πρόδηλα σφάλματα, αιτήσεις εξαγοράς/χρήσης), όπως και οι 7 δήμοι που δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί (Γορτυνίας, Ωραιοκάστρου, Σιθωνίας, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Νοτίου Πηλίου) να αναρτήσουν τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων.

Προθεσμία στους δήμους

Ακόμη, με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους δήμους των οποίων οι εκτάσεις δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί να οριοθετήσουν τις οικιστικές πυκνώσεις έως τις 20 Δεκεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, από τους 205 δήμους της συγκεκριμένης κατηγορίας, ήδη 40 (συνολικά 153 δηλαδή) έχουν εισαγάγει τις απαραίτητες πληροφορίες στους χάρτες, ενώ τις επόμενες ημέρες ο ίδιος ο κ. Φάμελλος θα στείλει επιστολή στους υπόλοιπους 165 δήμους, σημειώνοντάς τους τα χρονικά περιθώρια που έχουν διαθέσιμα.

Υπάρχει όμως ήδη προγραμματισμός από το υπουργείο που υπολογίζει ότι το 35% των δασικών χαρτών θα έχει κυρωθεί μερικώς μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, στις 12 Οκτωβρίου, αναμένεται η ανάρτηση του 17% των δασικών χαρτών, στην οποία πρόκειται να συμπεριληφθούν και τα όρια των αναδασωτέων περιοχών που επλήγησαν από τις φετινές πυρκαγιές.

Ακόμη ένα όμως σημαντικό στοιχείο της προωθούμενης τροπολογίας είναι ότι λαμβάνεται υπόψη η απόφαση 1942/2017 του ΣτΕ και ενσωματώνεται πλήρως στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο η «υπουργική απόφαση Τσιρώνη» για την έννοια της οικιστικής πύκνωσης, χωρίς να επέρχεται καμία άλλη αλλαγή, όπως διευκρίνισε ο κ. Φάμελλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, έως τις 4 Σεπτεμβρίου είχαν κατατεθεί 59.462 αντιρρήσεις από πολίτες, από τις οποίες 9.800 έχουν υποβληθεί χωρίς παράβολα, 14.217 έχουν υποβληθεί χωρίς την καταβολή του τέλους αντίρρησης και 9.045 αφορούν αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος. Υπολογίζεται ότι η διάρκεια εξέτασης των αντιρρήσεων θα είναι έξι μήνες.

«Το 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δασικών χαρτών. Κανείς δεν πίστεψε ότι θα γίνει αυτό το έργο», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «το μόνο πρόβλημα που παραμένει είναι η πολύ μεγάλη έκτασή του, σε συνάρτηση με τις νομικές συνδέσεις που την επηρεάζουν».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμάζεται νέα ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες
Με τέσσερις διαδοχικές αποφάσεις, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές δύο διατάξεις-κλειδιά που αφορούν τους δασικούς χάρτες και την οριοθέτηση των «οικιστικών πυκνώσεων».
Ετοιμάζεται νέα ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «πονεμένη» ιστορία των δασικών χαρτών
Το 2008 ανατέθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες της Αν. Αττικής, παραδόθηκαν 2 χρόνια αργότερα, πληρώθηκαν το 2011, έγινε μερική ανάρτηση την περίοδο 2011-2013 και τα δύσκολα μπήκαν στα... συρτάρια! Η μικρή...
Η «πονεμένη» ιστορία των δασικών χαρτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες στο 31% της χώρας
Σαράντα χρόνια μετά τη συνταγματική επιταγή και χάρη στην προσφορά των εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες, έγινε η πρώτη μεγάλης κλίμακας κύρωση δασικών χαρτών που καλύπτουν το 31,39% της χώρας. Οι ιδιοκτήτες...
Κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες στο 31% της χώρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναρτάται από 30/10 η δεύτερη ομάδα δασικών χαρτών
Τέλη Οκτωβρίου ξεκινά η ανάρτηση της δεύτερης ομάδας δασικών χαρτών που αφορούν 22 περιοχές και καλύπτουν το 17% της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο 105 ημερών να υποβάλουν τις ενστάσεις τους για...
Αναρτάται από 30/10 η δεύτερη ομάδα δασικών χαρτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εννέα δήμοι δεν έχουν ενημερώσει για τα αυθαίρετα
Δέκα ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, εννέα δήμοι, το 6,5% σε σύνολο 120, δεν έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή τους για αποστολή των «οικιστικών πυκνώσεων», όπως έχουν πολιτογραφηθεί οι διαμορφωμένοι...
Εννέα δήμοι δεν έχουν ενημερώσει για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καμπανάκι Φάμελλου στους δήμους για τις «οικιστικές πυκνότητες»
Το 42,5% των δήμων της χώρας, στους οποίους έχει ήδη προχωρήσει η ανάρτηση δασικών χαρτών, δεν έχουν στείλει τα στοιχεία για τις «οικιστικές πυκνότητες» που υπάρχουν στα όριά τους. Πρόκειται για διαμορφωμένους...
Καμπανάκι Φάμελλου στους δήμους για τις «οικιστικές πυκνότητες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας