Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τέλος στο γαλάζιο σκάνδαλο από το υπουργείο Υγείας

Ο πρώην υφυπουργός Υγείας της Ν.Δ Μάριος Σαλμάς

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ // EUROKINISSI

Τέλος στο γαλάζιο σκάνδαλο από το υπουργείο Υγείας

  • A-
  • A+

Oύτε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) επιχείρησαν να υπερασπιστούν στη χθεσινή εναρκτήρια μετά το καλοκαίρι συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στην υγεία τον πρώην υφυπουργό Υγείας της Ν.Δ., Μάριο Σαλμά, για το θέμα των υπερκοστολογημένων παραπεμπτικών διαγνωστικής αρθροσκόπησης.

Αντιθέτως, οι βουλευτές της Ν.Δ. (Γεωργαντάς, Κεφαλογιάννης, Μηταράκης) και του ΠΑΣΟΚ (Χριστοφιλοπούλου) αποπειράθηκαν να προσφέρουν πολιτική κάλυψη στον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα κληθεί να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στην επιτροπή.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χθες, με απόφαση του υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 31 Αυγούστου 2017 ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση του Δημοσίου από την ενδεχόμενη βλάβη που προκάλεσε η συγκεκριμένη κοστολόγηση, καθώς ακυρώθηκε αναδρομικά η σχετική υπουργική απόφαση Βορίδη του 2014.

Οπως πληροφόρησε ο πρόεδρος της εξεταστικής υγείας Α. Μπαλωμενάκης, η απόφαση ανακλήθηκε για λόγους «προστασίας δικαίου και δημοσίου συμφέροντος» καθώς εκδόθηκε αναρμοδίως.

Οπως είπε ο ίδιος, την υπουργική απόφαση, που δεν είχε δημοσιευτεί, δεν συνυπέγραφαν ως όφειλαν οι υπουργοί ή αναπληρωτές υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή, Σπ. Λάππας, έκανε λόγο για «κόλπο της Ν.Δ.» με τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις επισημαίνοντας ότι η υπόθεση προκάλεσε ζημία 825.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, οι 165 από αυτές τις ιατρικές πράξεις έγιναν και στα δύο πόδια των ίδιων ασθενών.

Ο Σπ. Λάππας κατήγγειλε επίσης ότι το ζήτημα της τιμολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης το είχε θέσει τότε στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) με έγγραφό της η οδοντίατρος και διοικήτρια του Αττικού Νοσοκομείου Λίτσα Γιαννακάκου, υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ.

Επίσης εξέφρασε την έκπληξή του για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε το ΚΕΣΥ σε αυτό το αίτημα αλλά και για την άμεση υιοθέτηση της γνωμοδότησης του ΚΕΣΥ από τον Μ. Βορίδη.

Την υπόθεση είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» τον Οκτώβριο του 2016 («Η Ν.Δ., ο Σαλμάς και το... σκανδαλάκι», 1.10.2016), παρουσιάζοντας τα έγγραφα των 550 παραπεμπτικών για τη διαγνωστική αρθροσκόπηση του πρώην υφυπουργού Υγείας και αθλητιάτρου Μάριου Σαλμά, τα οποία όχι μόνο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ με το ποσό των 1.500 ευρώ (στην Αμερική το ποσό δεν ξεπερνά τα 440 ευρώ) αλλά τα χρήματα αυτά κατευθύνονταν στο ιατρείο στενού συγγενικού του προσώπου, το οποίο συστεγάζοταν κατά διαβολική σύμπτωση με το ιατρείο του κ. Σαλμά.

Το αρχικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στάλθηκε αυτεπάγγελτα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, η οποία το διαβίβασε στον Αρειο Πάγο και κατόπιν στον εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς και από εκεί η υπόθεση έφτασε στη Βουλή.

Μόνο ο Σαλμάς το μηχάνημα

Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε χθες από τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. και γιατρό Θ. Παπαχριστόπουλο, αποκλειστικός αντιπρόσωπος της εταιρείας που παρέχει το μηχάνημα με την επωνυμία scope vision για τη συγκεκριμένη αρθροσκόπηση φέρεται να είναι ο ίδιος ο Μ. Σαλμάς.

Υπενθυμίζεται πως στις 22 Δεκεμβρίου 2014, λίγο καιρό πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 με την επικείμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο τότε υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Λ. Γρηγοράκος υπέγραψαν την επίμαχη απόφαση με την οποία αποδέχονται απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2014. Πρόεδρος του ΚΕΣΥ ήταν τότε ο καθηγητής Ιατρικής Παναγιώτης Σκανδαλάκης, πρώην βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ.

Η θητεία του παλιού Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας έληξε τον Φεβρουάριο του 2016, με το νέο ΚΕΣΥ να προτείνει τιμή κοστολόγησης 300 ευρώ, με την οποία κοστολογείται πλέον η συγκεκριμένη εξέταση.

Για «βαρύτατες ευθύνες του Α. Ξανθού και του Πολάκη» έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, επειδή δεν ανακάλεσαν την απόφαση Βορίδη 18 μήνες νωρίτερα.

Παράλληλα, βέβαια, ο ίδιος ισχυρίστηκε πως κατά την άποψή του δεν τίθεται κανένα θέμα ζημίας του Δημοσίου.

Τόσο ο Γ. Κεφαλογιάννης όσο και ο Νότης Μηταράκης υπεραμύνθηκαν της απόφασης Βορίδη να υιοθετήσει τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, ενώ τόνισαν πως δεν υπάρχει με την ποινική έννοια ζημιά του Δημοσίου επειδή ο προϋπολογισμός για τα νοσήλια είναι κλειστός και δεν υπήρξε υπέρβασή του.

Κανένας από τους δύο δεν αναφέρθηκε στο γεγονός της ζημιάς του Δημοσίου από τους ασθενείς που λόγω των υπερκοστολογήσεων δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ.

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υποστήριξε πως δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής Γρηγοράκου και έθεσε το ερώτημα γιατί ο υπουργός Υγείας δεν «πάγωσε» νωρίτερα την απόφαση του Μάκη Βορίδη.

Η ίδια ανέφερε πως έχει την πληροφόρηση ότι η εισήγηση της υπερκοστολόγησης ανήκει στον διευθυντή του Ασκληπιείου Νοσοκομείου.

«Πρόκειται για καραμπινάτο σκάνδαλο με πολλές παρανομίες. Είναι μια εξέταση πεπαλαιωμένη που δεν γίνεται πια, καθώς προτιμάται η μαγνητική εξέταση. Γελάει ο κάθε πικραμένος με αυτά που έκαναν, μια εξέταση που κρατάει 10 λεπτά, όπως διαφημίζει ο ίδιος ο Σαλμάς στο διαδίκτυο, την κοστολογούσαν 1.500 ευρώ» υπογράμμισε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Θ. Παπαχριστόπουλος.

Αποστάσεις κράτησε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς λέγοντας πως στη διεθνή βιβλιογραφία διίστανται επιστημονικά οι απόψεις, ενώ υπογράμμισε πως «ο αριθμός των παραπεμπτικών Σαλμά είναι εντυπωσιακός» και πως με ό,τι έγινε «λιγότεροι ασθενείς αποζημιώθηκαν».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
Σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση βρέθηκε χθες κατά την τελευταία μέρα της εξέτασής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, ο...
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν ήξερε και φυσικά δεν ρώτησε!
Φταίνε όλοι οι άλλοι και ο υπουργός δεν ήξερε. Ο λόγος για τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος δήλωσε προχθές άγνοια στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία σχετικά...
Δεν ήξερε και φυσικά δεν ρώτησε!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»
Γεμάτη εντάσεις και συνεχείς διακοπές ήταν η χθεσινή μέρα της πολύωρης κατάθεσης του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και γιατρού Μάριου Σαλμά ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Ο Μάριος Σαλμάς μεταξύ άλλων...
«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί παρατηρητήριο ανταπόκρισης του συστήματος Υγείας
Παρατηρητήριο της ανταπόκρισης του συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας συγκροτεί ο Τομέας Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε χθεσινή ανακοίνωσή του προτείνει μια σειρά νέων μέτρων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί παρατηρητήριο ανταπόκρισης του συστήματος Υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο μύθος του διχασμού την περίοδο 2015-2019
Ερευνα της ΜΚΟ Vouliwatch: σε αντίθεση με τις κορόνες της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και των φιλικών τους ΜΜΕ περί διχασμού, λαϊκισμού και εμφυλίου, αποδεικνύεται ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκαν τα...
Ο μύθος του διχασμού την περίοδο 2015-2019
ΥΓΕΙΑ
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας καταργήθηκε η εγκύκλιος του τέως υπουργού Ανδρέα Ξανθού που μετέφερε από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα έγκρισης και ελέγχου χορηγιών στα ιατρικά συνέδρια.
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας