• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 20.1°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.5°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  1 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.3°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.6°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  1 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.8°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 13.5°C / 21.2°C
  0 BF
  46%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.9°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  52%

«Σουπερμάρκετ στη Χίο πουλά παρανόμως φάρμακα»

 • A-
 • A+

Την επιβολή προστίμου σε σουπερμάρκετ προτείνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προς τον υπουργό Υγείας για παράνομη πώληση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Η καταγγελία έγινε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Χίου στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος ενημέρωσε αμέσως τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Τα φαρμακευτικά προϊόντα της κατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ για τη διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία διά χειρός φαρμακοποιού», τονίζει στο σχετικό έγγραφό του ο ΠΦΣ, ο οποίος ζητά ακόμα «να ελεγχθεί η πηγή από την οποία η εν λόγω επιχείρηση προμηθεύεται παρανόμως τα προς πώληση ΜΗΣΥΦΑ και να επιβληθούν οι κατά νόμον κυρώσεις στους προμηθευτές».

Tα ΓΕΔΙΦΑ

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Ιουλίου 2016 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπέγραψε απόφαση -σε εφαρμογή της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με τους δανειστές- που καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας των φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ) που μπορούν να πωλούνται σε σουπερμάρκετ και σε παντοπωλεία.

Πρόκειται για έναν κατάλογο που περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) - δηλαδή ποσοστό 13%. Και τις δύο κατηγορίες φαρμάκων, τα χαρακτηρισμένα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ή Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), πληρώνουν 100% οι ασθενείς.

Σύμφωνα με την απόφαση, η εξωτερική συσκευασία των ΓΕΔΙΦΑ πρέπει να φέρει ανεξίτηλο προτυπωμένο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο, εντός του οποίου θα αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα το αρκτικόλεξο «ΓΕΔΙΦΑ» και να προειδοποιεί ότι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους.

Επιπλέον, απαγορεύεται η πώληση των φαρμάκων σε άτομα κάτω των 18 ετών καθώς και η πώληση άνω των δύο συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή.

Ακόμα, η υπουργική απόφαση προέβλεπε ότι τα φάρμακα που θα εντάσσονται στη συγκεκριμένη υποκατηγορία θα πρέπει να έχουν ήδη καταταγεί στην υποκατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ, να μη συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για επανεξέταση της κατάταξής τους, να είναι φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (π.χ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.ά.), οι οδηγίες τους να είναι απλές, οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και -εφόσον υπάρχουν- να είναι χαμηλού κινδύνου, οι συνθήκες φύλαξης και διακίνησης να είναι σύμφωνες με τα εγκεκριμένα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας τους, οι συσκευασίες τους να είναι μικρές έτσι ώστε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη και να μην υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες ενδείξεις από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε έγκριτα περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων αυτών.

Οι τιμές τους

Οσον αφορά τα ΜΗΣΥΦΑ, υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2017 δεν υπόκεινται σε κρατική διατίμηση, άρα οι εταιρείες μπορούν να τους δώσουν όποια τιμή επιθυμούν.

Το ζήτημα έθεσαν οι φαρμακοποιοί την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση που είχαν με τον Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας να επανεξεταστεί το μέτρο της απελευθέρωσης της τιμής τους.

Κι αυτό διότι η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες αυξάνουν τη χονδρική τιμή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι και να μειώνεται το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Για το θέμα της παράνομης πώλησης ΜΗΣΥΦΑ από σουπερμάρκετ ο ΠΦΣ ενημέρωσε τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, αναφέροντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Αποδεικνύεται εκ νέου η σημασία της κοινής και συντονισμένης δράσης ΠΦΣ και Φαρμακευτικών Συλλόγων προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάλογες έκνομες συμπεριφορές, οι οποίες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία και πλήττουν το ελληνικό φαρμακείο».

Τέλος, «καλεί τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους σε εγρήγορση προκειμένου αφ' ενός μεν να αποτρέπονται, αφ' ετέρου δε να καταστέλλονται ανάλογες έκνομες συμπεριφορές».

«Ο ΠΦΣ καθώς και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, το υπουργείο Υγείας και τη Δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση η υγεία του ελληνικού λαού να διακυβεύεται από επιχειρηματικά συμφέροντα», επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμφωνούν στο πρόβλημα, αναζητούν τη λύση
Το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων μετά από πρόσφατη σχετική απόφαση του ΣτΕ καθώς και τα ζητήματα της τιμολόγησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και του ωραρίου των φαρμακείων συζήτησαν χθες ο...
Συμφωνούν στο πρόβλημα, αναζητούν τη λύση
ΥΓΕΙΑ
Νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά φάρμακα
​Για «κοινό τόπο και αρμονία της κυβέρνησης και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», η δραστηριότητα της οποίας «είναι πολύ σημαντική, καθώς εντάσσεται στις προσπάθειες ώστε η χώρα να επουλώσει τις πληγές της...
Νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Το 2018 τα νέα κρούσματα καρκίνου έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν περίπου 67.000 νέα κρούσματα και περίπου 32.000 θάνατοι.
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
ΥΓΕΙΑ
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο
​Μία νέα ισορροπία, η οποία θα έχει πρωταρχικό στόχο να είναι εγγυημένες και καλυμμένες οι φαρμακευτικές ανάγκες των ανθρώπων της χώρας, και από εκεί και μετά ένα νέο μείγμα πολιτικής στο φάρμακο, μακριά από...
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Tα παραδοσιακά παιχνίδια είναι καλύτερα από τα ηλεκτρονικά
Ηρθε πάλι η εποχή του χρόνου που οι γονείς σε ρόλο Αγιου Βασίλη αγωνιούν να αγοράσουν στα παιδιά τους τα πιο περιζήτητα παιχνίδια. Παιχνίδια που διαφημίζονται ασταμάτητα στην τηλεόραση ή που τα ίδια τα παιδιά...
Tα παραδοσιακά παιχνίδια είναι καλύτερα από τα ηλεκτρονικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκβιασμός προ των πυλών στα φάρμακα
Με θύματα τους ασθενείς, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται να μην εντάξουν νέα καινοτόμα σκευάσματα στη θετική λίστα, να αποσύρουν άλλα καινοτόμα φάρμακα απ’ τη λίστα, όπως έκανε πρόσφατα η...
Εκβιασμός προ των πυλών στα φάρμακα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας