• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.9°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.2°C / 11.2°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.5°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 9.8°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.1°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.3°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 11.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 9.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 13.3°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 10.8°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.1°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 8.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.3°C / 11.2°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  59%

Η καυτή πατάτα της αξιολόγησης περνάει στους προϊσταμένους

ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Κρίνετε ίνα κριθήτε!

 • A-
 • A+

Στη σύνδεση της αξιολόγησης υπαλλήλων με την επιλογή προϊσταμένων, με τρόπο που δεν θα επισύρει κυρώσεις ούτε θα ενσωματώνει τιμωρητικές λογικές για τη βάση των εργαζομένων, αλλά θα θεσπίζει αντικίνητρα που θα αφορούν αποκλειστικά τους (επίσης υπό αξιολόγηση) προϊσταμένους, κατέληξε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θέλοντας να άρει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία, ως γνωστόν, περιλαμβάνεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που καλείται να εκπληρώσει άμεσα η κυβέρνηση.

Με την προωθούμενη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι προϊστάμενοι θα κληθούν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση στις υπηρεσίες που εποπτεύουν και ταυτόχρονα θα πρέπει να αξιολογηθούν και οι ίδιοι από τους υφισταμένους τους, στο πλαίσιο της αμφίδρομης αξιολόγησης του ισχύοντος συστήματος, αλλιώς δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις νέες κρίσεις.

Συνοπτικά, η λογική της ρύθμισης είναι ότι ο προϊστάμενος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να παραδώσει μια εικόνα για το πώς λειτουργεί η υπηρεσία του, να αξιολογηθεί και ο ίδιος και να κριθεί εκ νέου με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Δεν θα προσμετρηθεί η βαθμολογία της αξιολόγησης στις επικείμενες κρίσεις.

Αν και οι εκθέσεις αξιολόγησης «μετράνε» στη μοριοδότηση των υποψηφίων, έχουν εξαιρεθεί βάσει νόμου από τα κριτήρια της πρώτης (και μόνο) εφαρμογής του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων, κάτι που δεν πρόκειται να τροποποιηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της παρούσας στιγμής.

Με τροπολογία

Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, με τη μορφή τροπολογίας. Απορρίφθηκε τελικά το σενάριο να συνδεθεί η αξιολόγηση με την κινητικότητα, μπροστά στον κίνδυνο να εμποδιστεί ένα μαζικό «άνοιγμα» του νέου συστήματος μετατάξεων (η κινητικότητα επίσης περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα).

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι «είναι η πιο δίκαιη λύση που μπορεί να προωθηθεί» αυτή τη στιγμή. Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερα δημοσιεύματα στον Τύπο έχει καταγραφεί ως μία από τις αιτίες του «μπλόκου» στην αξιολόγηση και η απροθυμία των ίδιων των προϊσταμένων να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν είναι εφικτό να καμφθούν οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλωστε, οι εκτιμήσεις κατά την εκπνοή της προθεσμίας για την αποστολή των στοιχείων της αξιολόγησης υπολόγιζαν σε 70-80% τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ, με το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων να έχει να επιδείξει ακόμη μια συνδικαλιστική νίκη.

Ενα από τα κυρίαρχα επιχειρήματα της ΑΔΕΔΥ είναι ότι αξιολογητές των υπαλλήλων καθίστανται προϊστάμενοι που έχουν τοποθετηθεί «με ανάθεση», δηλαδή με υπουργικές αποφάσεις μέσω των «μεταβατικών» διατάξεων του νόμου Μητσοτάκη, «που δεν έχουν κριθεί (...) κι αυτό αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο αναξιοπιστίας της όλης διαδικασίας».

Μια «γεύση» για το πώς θα υποδεχτούν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι όποια ρύθμιση προωθήσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έδωσε η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ με ανακοίνωσή της το Σάββατο: θυμίζοντας ότι η απεργία-αποχή παραμένει σε ισχύ, με αφορμή σχετική εξαγγελία της προηγούμενης εβδομάδας έκανε λόγο για «απεργοσπαστική τροπολογία» και καταλόγισε στο υπουργείο «ενέργεια κατά του δικαιώματος στην απεργία».

Διοικητική ανασυγκρότηση με γαλλική τεχνογνωσία

Αναμφισβήτητα οι αλλαγές στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση θα είναι ψηλά στην ατζέντα των επικείμενων επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το αρμόδιο υπουργείο θέλει να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων έχοντας «βγάλει από τη μέση» την αξιολόγηση, ώστε οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στην ψηφιακή αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών.

«Εχουμε να παρουσιάσουμε μια σοβαρή προσπάθεια και αισιοδοξούμε ότι θα πάμε καλά στο 100%», σχολιάζουν υπουργικοί κύκλοι ενόψει των συναντήσεων με τους δανειστές.

«Είναι πλέον έτοιμα τα οργανογράμματα των δημόσιων υπηρεσιών και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, ξεκινά η κινητικότητα και έχουμε ένα ολιστικό πλαίσιο για την εθνική στρατηγική της διοικητικής μεταρρύθμισης, ένα πολύ σοβαρό κείμενο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ως προς την επιστημονική του τεκμηρίωση.

»Αρα το βάρος από δω και πέρα θα πέσει στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την απλοποίηση των διαδικασιών. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και των επιχειρήσεων. Να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος αλλά και να αποτελέσει το Δημόσιο μοχλό ανάπτυξης. Η άποψή μας είναι ότι η διοικητική ανασυγκρότηση μπορεί να αποτελέσει πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου.

Κρίσιμη για την καρποφορία αυτής της προσπάθειας μοιάζει η παροχή τεχνογνωσίας από τη Γαλλία. Ελληνική και γαλλική πλευρά είναι πολύ κοντά στην αναβάθμιση της συνεργασίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) με την École Nationale d’ Administration (ΕΝΑ), για ανταλλαγή σπουδαστών των δύο Σχολών αλλά και την εφαρμογή προγραμμάτων επιμόρφωσης στελεχών της ελληνικής διοίκησης.

Για παράδειγμα, θα σταλούν υπάλληλοι και νομικοί στη Γαλλία για την παρακολούθηση σεμιναρίων πρακτικών καλής νομοθέτησης. Εξελίξεις επί του θέματος αναμένεται να καθορίσει η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμ. Μακρόν, στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση
Επτά στους δέκα δημόσιοι υπάλληλοι πειθάρχησαν στα συνδικαλιστικά τους όργανα και έστειλαν τα έντυπα αξιολόγησης στα σωματεία τους. Ποιοι παράγοντες «μέτρησαν» για αυτήν την επιλογή και τι στάση θα κρατήσει το...
Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαλείται η τροπολογία Γεροβασίλη
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μας, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα καταθέσει διάταξη που θα ανακαλεί την «τιμωρητική», κατά το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα,...
Ανακαλείται η τροπολογία Γεροβασίλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλήψεις εργαζομένων στον... άγιο χώρο
To διαρκές κυνηγητό σε εργαζόμενες επειδή δεν είχαν συμπράξει σε παράνομη μετάταξη εκπαιδευτικού, που είναι και σύζυγος μέλους του εκπαιδευτικού προσωπικού της Ακαδημίας, κορυφώθηκε με τη σύλληψή τους και την...
Συλλήψεις εργαζομένων στον... άγιο χώρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέος κύκλος μετατάξεων στο Δημόσιο
Εκκίνηση νέου κύκλου κινητικότητας -τέταρτος κατά σειρά από την εφαρμογή του ισχύοντος ενιαίου συστήματος μετατάξεων- δίνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με χθεσινή εγκύκλιο καλεί τους...
Νέος κύκλος μετατάξεων στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος... νικάει όταν οι συνδικαλιστές δέρνονται μεταξύ τους;
«Προβοκάτορα». «Φασισταριό». «Σηκώνετε και χέρι». Αυτές οι φράσεις ακούγονταν χθες, λίγο πριν το αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ μετατραπεί σε σαλούν του Φαρ Ουέστ, με μέλη του ΠΑΜΕ και της ηγεσίας της Συνομοσπονδίας να...
Ποιος... νικάει όταν οι συνδικαλιστές δέρνονται μεταξύ τους;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αύριο στα Βριλήσσια ο αποχαιρετισμός του πρώην προέδρου της ΑΔΕΔΥ
«Σπύρο, θα σε θυμόμαστε με αγάπη και θαυμασμό». Ανείπωτη θλίψη σκόρπισε στους συναδέλφους του ο θάνατος του Σπύρου Παπασπύρου, πρώην προέδρου της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος απεβίωσε χθες το πρωί, σε ηλικία 58 ετών,...
Αύριο στα Βριλήσσια ο αποχαιρετισμός του πρώην προέδρου της ΑΔΕΔΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας