• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 23.9°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.2°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.8°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.2°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.9°C
  4 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  37%

«Τιμωρούν» 100 βρέφη και νήπια επειδή ο δήμαρχος είναι αριστερός!

 • A-
 • A+

Μια ερώτηση και μια απάντηση στη Βουλή ανέδειξαν χθες μια άλλη όψη στο θέμα των ευαγών ιδρυμάτων. Αφορμή ήταν η μετέωρη μέχρι και σήμερα λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων μελών της διοίκησης αλλά και μελών του Δήμου Αθηναίων, που αρνούνται στον αριστερό Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας τη δυνατότητα να λειτουργήσει με νόμιμο τρόπο το ίδρυμα.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε καλύψει με ρεπορτάζ (24/7/2017) όλο το θέατρο του παραλόγου το οποίο απασχόλησε χθες και τη Βουλή. Η ερώτηση κατατέθηκε από τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Καρακώστα, που ζήτησε να μάθει τους λόγους για την παράταση διακοπής της λειτουργίας του ιδρύματος Παιδική Στέγη εδώ και πέντε χρόνια, με όλες τις συνέπειες για τα 100 βρέφη και νήπια της περιοχής που θα μπορούσαν να πηγαίνουν στον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό αν δεν είχε κλείσει.

Η απάντηση της αν. υπουργού, Θεανώς Φωτίου:

«Η “Παιδική Στέγη Κρώσφηλδ” ιδρύθηκε το 1932 σε οικόπεδο έκτασης 2.680,4 τ.μ. στον τότε Δήμο Πειραιωτών (σήμερα Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας). Το οικόπεδο φαίνεται ότι παραχωρήθηκε από τον δήμο, ενώ το κτίριο (704 τ.μ.) χτίστηκε με δαπάνες της Ελληνοβρετανίδας λαίδης Κρώσφηλδ. Μαζί με τις άλλες 4 Παιδικές Στέγες αποτελεί το δίκτυο του ομώνυμου φιλανθρωπικού ιδρύματος. Η Παιδική Στέγη Κρώσφηλδ, με την έκταση και την ποιότητα των εγκαταστάσεών της, ανταποκρίνεται απολύτως στην ιδέα “βρεφονηπιακοί σταθμοί υψηλής ποιότητας για παιδιά λαϊκών οικογενειών”. Λειτούργησε αδιαλείπτως μέχρι το 2012, όταν με απόφαση του Δ.Σ. του “Ιδρύματος Παιδική Στέγη” ανέστειλε τη λειτουργία της. Ο λόγος τον οποίο προέβαλε τότε το ίδρυμα ήταν ότι προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας της χρειάζονταν εκτεταμένες επισκευές, στο κόστος των οποίων το ίδρυμα δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει».

Στη συνέχεια η κ. Φωτίου αναφέρθηκε αναλυτικά στις απόπειρες που έγιναν στο παρελθόν προκειμένου να λειτουργήσει ξανά ο σταθμός.

Τόνισε μάλιστα ότι ορθώς το υπουργείο το 2012 δεν ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα πώλησης του οικοπέδου και στην αλλαγή χρήσης, όμως ταυτόχρονα δεν έδωσε λύση με μέτρα που θα εξασφάλιζαν την επαναλειτουργία του, ενώ αποφάσισε να διακόψει την καταβολή από το ΙΚΑ τροφείων για τις ανασφάλιστες μητέρες.

Το ίδρυμα περιήλθε σε δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ οι εργαζόμενες στις Παιδικές Στέγες έκαναν επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία και της δεύτερης παιδικής Στέγης στο Θησείο.

Τελικά, σύμφωνα με την υπουργό, το 2016, με νομοθετική ρύθμιση, άλλαξε η διοίκηση του ιδρύματος και το υπουργείο Εργασίας διόρισε δύο μέλη, ο Δήμος Αθηναίων άλλα δύο και το σωματείο (που κατείχε τις πέντε δομές του ιδρύματος) 3 μέλη.

«Η νέα ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών με κουπόνια (vouchers) τα οποία δίδονται στις μητέρες εξασφάλισε την ομαλή και τακτική χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς τα τροφεία καταβάλλονται πάντοτε στην ώρα τους, ενώ αποκαταστάθηκε η ομαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και διακόπηκε η επίσχεση εργασίας. [...] Η επιχορήγηση του ιδρύματος από πόρους του υπουργείου, της Περιφέρειας Αττικής και του Κρατικού Λαχείου (μέχρι σήμερα περίπου 400.000 ευρώ) εξασφάλισε την αποπληρωμή χρεών στους ασφαλιστικούς φορείς και τη σταδιακή καταβολή των δεδουλευμένων» συμπλήρωσε η υπουργός.

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει τη λειτουργία της Στέγης Κρώσφηλδ στο Κερατσίνι. Οι προτάσεις του δήμου προσέκρουσαν όμως στην κατηγορηματική άρνηση της παλιάς διοίκησης του σωματείου. Η νέα διοίκηση σε συνεργασία με το υπουργείο και τον Δήμο Κερατσινίου συνέταξαν συμφωνητικό το οποίο προβλέπει την πλήρη ανάληψη της ευθύνης από πλευράς του δήμου για την εύρυθμη λειτουργία και τη συντήρηση του σταθμού για δέκα χρόνια, οπότε και θα επιστραφεί στο ίδρυμα.

Οπως αναφέρει όμως στην απάντησή της η Θ. Φωτίου, «δυστυχώς, οι εκπρόσωποι του Εθνικού Σωματείου στη διοίκηση εξακολούθησαν να τηρούν αρνητική στάση στην παραχώρηση, παρόλο που αυτή αναγνωρίζει την ιδιοκτησία του ιδρύματος και προστατεύει τα συμφέροντά του. Παραδόξως, την ίδια αρνητική στάση τήρησε μέχρι σήμερα και η μία εκ των δύο εκπροσώπων του Δήμου Αθηναίων στο Δ.Σ. Το μοναδικό “επιχείρημα” που προβλήθηκε ήταν ότι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι κατά πλειοψηφία αριστερή και, ως εκ τούτου, η παράδοση των εγκαταστάσεων μετά την πάροδο της δεκαετίας είναι επισφαλής»!

Εδώ ο πολίτης σηκώνει τα χέρια ψηλά, ειδικά όταν το αδιανόητο αυτό επιχείρημα γίνεται αποδεκτό από μέλος της διοίκησης του ιδρύματος, διορισμένο εκεί επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη.

Εξίσου αδιανόητο είναι να εμποδίζει εκπρόσωπος ενός δήμου τη δραστηριότητα ενός άλλου.

Η υπουργός δηλώνει ότι άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεννόηση και με τον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η «αγκύλωση», να αρχίσουν οι εργασίες επισκευής της Παιδικής Στέγης και να εξασφαλιστεί ότι οι 100 και πλέον θέσεις για βρέφη και νήπια θα αποδοθούν στις οικογένειες του Κερατσινίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Α λα καρτ ευαισθησία προς τα φιλανθρωπικά ιδρύματα
Η αλήθεια για τον ΕΝΦΙΑ και την ιδιωτική φιλανθρωπία. Ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνουν τα ιδρύματα για τα κτίρια στα οποία φιλοξενούν τρόφιμους - παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς. Πληρώνουν μόνο για τα (πολλά)...
Α λα καρτ ευαισθησία προς τα φιλανθρωπικά ιδρύματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετέωρη η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Εξακολουθεί να σέρνεται η υπόθεση του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ», που εδώ και πέντε χρόνια παραμένει κλειστός αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην πόλη του Κερατσινίου. Παρά την κρατική...
Μετέωρη η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεύτερη κατανομή 10.000 vouchers
​Στην αναδιανομή αδιάθετων επιταγών δωρεάν εισόδου (vouchers) σε δομές παιδικής φροντίδας (παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ) για το σχολικό έτος 2017-2018 προχωρά η ΕΕΤΑΑ, καλώντας τους...
Δεύτερη κατανομή 10.000 vouchers
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην έξοδο με επιταγή εισόδου!
Καταγγελίες γονέων δικαιούχων του προγράμματος Voucher για δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ότι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σταθμών απορρίπτουν τις αιτήσεις τους με το επιχείρημα ότι οι θέσεις...
Στην έξοδο με επιταγή εισόδου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ανάγκες αυξάνονται, το ΕΣΠΑ «στερεύει»
Σταδιακά αυξανόμενο βαίνει στη διάρκεια των τελευταίων ετών το ενδιαφέρον των γονέων για τη δωρεάν ένταξη των παιδιών τους σε κοινωνικές δομές μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Εναρμόνιση...
Οι ανάγκες αυξάνονται, το ΕΣΠΑ «στερεύει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος στην απομόνωση ανηλίκων
Με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Αντιεγκληματικής Πολιτικής ορίζεται ότι η επιβολή της πειθαρχικής ποινής του περιορισμού σε πειθαρχικό κελί σε ανήλικο κρατούμενο δικαιολογείται τότε και μόνο όταν...
Τέλος στην απομόνωση ανηλίκων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας