Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια στενάχωρη όψη των καλοκαιρινών διακοπών

Ο συχνός επισκέπτης σε τουριστικούς προορισμούς έχει να αντιμετωπίσει μια παράξενη και παράλογη «ρουτίνα» που αφορά τη διαχρονική και επιδεινούμενη κατάσταση της απαίτησης πληρωμών σε «μαύρα»

Μια στενάχωρη όψη των καλοκαιρινών διακοπών

  • A-
  • A+

Εκεί λοιπόν που κάποιοι ελαφρά... προνομιούχοι Ελληνες ή και αλλοδαποί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καταφέρνουν να επισκέπτονται κάθε χρόνο το αγαπημένο τους νησί είτε επειδή κατάγονται από εκεί είτε επειδή για δικούς τους λόγους το λάτρεψαν, αναγκάζονται να υποστούν μια παράξενη και παράλογη «ρουτίνα» που αφορά τη διαχρονική και επιδεινούμενη, με αφορμή και την κρίση, κατάσταση της μόνιμης απαίτησης πληρωμών σε «μαύρα».

Στον αγαπημένο προορισμό με τους γνώριμους και φίλους κατοίκους καλείται ο κάθε ένας από μας πολύ συχνά να συγκατατεθεί στην προσπάθεια απόκρυψης εσόδων του κάθε επαγγελματία που δραστηριοποιείται στο νησί.

Να συγκατατεθεί στο γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό εποχικών εργαζομένων δηλώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία και στο ότι η... αλληλεγγύη μεταξύ των επαγγελματιών κατοίκων αφυπνίζεται μόνο όταν πέσει σύρμα ότι φτάνουν με το πλοίο εφοριακοί ή υπάλληλοι του ΙΚΑ.

Ετσι και φέτος το καλοκαίρι βγαίνοντας από το πλοίο ο επισκέπτης μας θέλησε με την παρέα του να πιουν τον πρώτο τους καφέ δίπλα στη θάλασσα.

Τελειώνοντας ζήτησαν τον λογαριασμό από τον φίλο μαγαζάτορα.

Ο λογαριασμός ήρθε προφορικά αλλά η παρέα ζήτησε κανονική απόδειξη.

«Νόμιζα ότι είσαι φίλος και εσύ μου ζητάς απόδειξη;», διαμαρτύρεται ο μαγαζάτορας.

«Επειδή είμαι φίλος πρέπει να σου πληρώσω εγώ τον ΦΠΑ που δεν αποδίδεις;», απάντησε ο επισκέπτης.

Πηγαίνοντας αργότερα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ρώτησαν για να είναι εντάξει το πώς θα πρέπει να πληρώσουν.

«Μόνο μετρητά και μόνο μαύρα. Εξάλλου γι' αυτό και η τιμή είναι τόσο προσιτή», ήταν η αποστομωτική απάντηση του φίλου ιδιοκτήτη.

Από εκεί και πέρα άρχισε το συχνό -σίγουρα όχι καθολικό- γαϊτανάκι της κάθε παρόμοιας και παράλογης απαίτησης στα μικρά ή μεγάλα εστιατόρια, στα μέσα μεταφοράς, στα μπαράκια, στα μαγαζιά, στα σουπερμάρκετ, στα ενοικιαζόμενα μηχανάκια και στα Ι.Χ.

Ολα αυτά και στο όνομα της… φιλίας!

«Γιατί δεν κόβεις απόδειξη», ρωτήθηκε ο φίλος εστιάτορας.

«Αν βγάλω 1.500 ευρώ μια μέρα τα 250 θα μου τα πάρει η Εφορία. Αστειεύεσαι;», απαντάει.

«Ε και;», επέμεινε ο επισκέπτης συμπληρώνοντας: «Κι εμένα που είμαι μισθωτός μού τα παίρνει η Εφορία και μάλιστα από την πηγή».

«Εμείς, ρε φίλε, δουλεύουμε τρεις μήνες μόνο», διαμαρτύρεται ο εστιάτορας.

Ο επισκέπτης δίστασε να ρωτήσει γιατί οι άλλοι εργαζόμενοι αναγκάζονται με κάθε τρόπο να δουλεύουν 12 μήνες, δίστασε να ρωτήσει για το πώς εφόσον είναι τόσο λίγα τα χρήματα τόσο πολλοί νησιώτες ξεκίνησαν από ένα μικρό καφέ, ένα μαγαζάκι ή ένα μικρό επιβατικό σκάφος και με δουλειά μόνο τριών μηνών κατάφεραν να χτίσουν πολυτελή σπίτια, ενοικιαζόμενα δωμάτια ακόμα και μεγάλα ξενοδοχεία.

Δίστασε γιατί δεν ήθελε ούτε να στεναχωρήσει τους ντόπιους φίλους του ούτε να χαλάσει τις διακοπές του.

Ακόμα κι όταν αντιμετώπισε σε σουπερμάρκετ το φαινόμενο να πουλιούνται ακριβά ακόμα και οι προσφορές που δωρεάν παρέχουν σε κάποια προϊόντα οι εταιρείες, προτίμησε να μη μιλήσει. Πώς θα μπορούσε άλλωστε μετά να ξαναπάει να ψωνίσει;

Ο επισκέπτης πληροφορήθηκε από άλλους τουρίστες ότι παρόμοιοι «διακανονισμοί» γίνονται και στα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία με τις πισίνες.

Χειρότερες και σχεδόν εχθρικές ήταν οι γκριμάτσες όποτε ζητήθηκε η πληρωμή με κάρτα σε POS.

Ενα απόγευμα η παρέα βρέθηκε σε ένα από τα γραφικά καφέ της πλατείας και παρατήρησε ότι όλα τα μαγαζιά τριγύρω έφερναν ποτηράκι με αποδείξεις στα τραπέζια.

«Τι γίνεται;», ρωτάει. «Ασ' τα, φίλε, πλάκωσε με το καράβι η Εφορία και ήδη είναι σε ένα από τα μαγαζιά στο λιμάνι», απάντησε αθώα το γκαρσόν.

Ο γενικός τζίρος εκείνης της ημέρας, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ, ήταν τριπλάσιος, αν όχι και παραπάνω, ενώ ένα από τα εστιατόρια (προφανώς το πρώτο που ελέγχθηκε) τιμωρήθηκε με δύο μέρες αναγκαστικό κλείσιμο λόγω ανυπαρξίας νόμιμων αποδείξεων.

Δεν πέρασαν λίγες μέρες και όπως έγινε γνωστό, «πλάκωσαν το Υγειονομικό αλλά και το ΙΚΑ».

Αναγκαστικό ρεπό για ένα βράδυ οι ανασφάλιστοι κι όλα μέλι-γάλα.

Το αστείο είναι ότι ενώ όλοι αυτοί οι επαγγελματίες «σφάζονται» μεταξύ τους εξαιτίας των συνηθισμένων τοπικών μικροδιαφορών και συμφερόντων, μόλις «πλακώσουν» οι ελεγκτές σε χρόνο μηδέν αλληλοενημερώνονται, συμπάσχουν και όλοι μαζί βρίζουν το άδικο φορολογικό σύστημα «που τους τα παίρνει και από τις δύο τσέπες», ενώ αυτοί είναι νησιώτες, ακρίτες και πληρώνουν πολλαπλάσια σε μεταφορικά.

Κανείς δεν θα διαφωνήσει φυσικά για τους παράλογους φόρους και το προβληματικό σύστημα που διαχρονικά και ειδικά τα χρόνια της κρίσης τιμωρεί τους συνήθεις υπόπτους.

Κανείς δεν θα διαφωνήσει με το συνεχές παράπονο ότι στη Μύκονο γίνεται χαμός με μαύρο χρήμα και ότι σε πολλά ακριβά εστιατόρια υπάρχει ακόμα και όριο μίνιμουμ κατανάλωσης για να αποτρέπεται η είσοδος σε «μη έχοντες» ή ότι οι ομπρέλες στοιχίζουν εκεί όσο ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο άλλου νησιού.

Ούτως ή άλλως όμως πώς είναι δυνατόν μόνο η εποχική δουλειά τριών μηνών πολλών νησιωτών να μπορεί να διασφαλίζει μια άνετη ζωή για όλο τον χρόνο, αλλά και τη δυνατότητα επενδύσεων και κατασκευής ολοένα και περισσότερων ξενοδοχείων και δωματίων, χωρίς έστω ένα ποσοστό του τζίρου να μπαίνει στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία;

Αυτοί οι ίδιοι οι νησιώτες κάποια στιγμή θα διαμαρτυρηθούν για το ΕΣΥ που δεν τους φροντίζει, για τις χαμηλές συντάξεις, για το κακό κράτος που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Μπορεί να έχουν δίκιο ότι κάποιοι θησαύρισαν παράνομα, ότι κάποιοι δεν τιμωρήθηκαν ποτέ ή ότι κάποιοι τα έφαγαν, αλλά είναι λογικό ο ταλαίπωρος μισθωτός ή συνταξιούχος επισκέπτης ή ο κάθε τουρίστας που αγαπάει ένα νησί να πρέπει ουσιαστικά να επιβαρυνθεί και με τα αδήλωτα κέρδη των κατοίκων του;

Είναι λογικό να μην ασφαλίζεις εργαζομένους που δουλεύουν ασταμάτητα μέσα στη σεζόν; Είναι δυνατόν να σπρώχνεις, να κοροϊδεύεις ακόμα και μερικές φορές να χτυπάς τον ταλαίπωρο ελεγκτή που έρχεται μέσα στον καύσωνα να κάνει τη δουλειά του;

Πώς, τέλος, καταπίνεται η εικόνα πολλών ντόπιων επαγγελματιών που πηγαίνουν κάθε λίγο πάκο τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ για κατάθεση στο ταχυδρομείο ή στην τράπεζα;

Κι αν αναρωτηθείτε κάποιοι ποιο είναι αυτό το νησί και ποιος ο επισκέπτης μην μπείτε σε κανέναν κόπο.

Κοιτάξτε απλά σε κάθε νησί και κάθε τουριστική γωνιά και θα διαπιστώσετε ότι όλα αυτά συμβαίνουν παντού.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέσα χλιδή, φώτα και κάμερες, έξω ΜΑΤ απέναντι σε απολυμένους
Μπορεί ο κλοιός να στενεύει γύρω από τον Ανδρέα Κουρή αλλά οι απολυμένοι εργαζόμενοι του Metropolis δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε ευρώ από τα χρωστούμενα και έτσι θα βρεθούν και φέτος έξω από τη φιέστα του Mad.
Μέσα χλιδή, φώτα και κάμερες, έξω ΜΑΤ απέναντι σε απολυμένους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελεύθερη από αύριο η μετακίνηση στα νησιά για επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν
Επιτρέπεται από αύριο Δευτέρα 11 Μαΐου, η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους
Ελεύθερη από αύριο η μετακίνηση στα νησιά για επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΔΕΥΑ Πάτρας δίνει 13ο και 14ο μισθό στους εργαζομένους της αναδρομικά από το 2013 ώς το 2018
Με απόφαση του Ειρηνοδικείο Πάτρας έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Πάτρας για καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού για την πενταετία 2013-2018.
Η ΔΕΥΑ Πάτρας δίνει 13ο και 14ο μισθό στους εργαζομένους της αναδρομικά από το 2013 ώς το 2018
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!
Με απόφαση του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ προσλήφθηκε ως «ειδικός σύμβουλος-συνεργάτης» δικηγόρος ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οφείλει στο τέως Ταμείο Νομικών ποσό που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ....
Εβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο
Πρώην ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο υπουργείο Υγείας επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, γιατρός στο επάγγελμα, είναι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το πολιτικό πρόσωπο που συνδέεται άμεσα...
Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ούτε «ψίχουλα» για τους παιδικούς σταθμούς
Εκτός δωρεάν φιλοξενίας από παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ κινδυνεύουν να βρεθούν περί τις 46.000 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΑΑ και τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της αρμόδιας...
Ούτε «ψίχουλα» για τους παιδικούς σταθμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας