• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.9°C
  6 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 14.9°C
  5 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.7°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.7°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 18.6°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  78%

Δημοτικό συμβούλιο... με ΜΑΤ και εισαγγελέα

 • A-
 • A+

Πρωτόγνωρες και απίστευτες καταστάσεις διαμορφώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Λαμιέων, με τη δημοτική αρχή να καλεί την αστυνομία και τον εισαγγελέα να «περιφρουρήσουν» τη συνεδρίαση και να της δοθεί η δυνατότητα λήψης απόφασης για παραχώρηση τμήματος της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη.

Ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ, μηνύσεις και συλλήψεις συμβασιούχων, έντονες αντιπαραθέσεις και καταγγελίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είναι το σκηνικό που διαμορφώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων, στο πλαίσιο διεξαγωγής μιας συνεδρίασης που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Το όλο σκηνικό καταγγέλθηκε απ’ το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας όπου και η παράταξη της πλειοψηφίας έλαβε απόφαση για παραχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε εργολάβο.

Η απόπειρα της δημοτικής αρχής ώστε να προχωρήσει διαγωνισμός για την παραχώρηση της αποκομιδής άρχισε την Πέμπτη και γρήγορα απέκτησε τραγελαφικές διαστάσεις καθώς σημειώθηκαν αρκετές πολύωρες διακοπές, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να απευθύνεται στην αστυνομία αλλά και στον εισαγγελέα προκειμένου να επιβάλουν την τάξη, ενώ παράλληλα υπήρξε τηλεφώνημα-φάρσα για βόμβα, με τη συνεδρίαση να διακόπτεται τελικά στη 01.00 μετά μεσάνυχτα της Παρασκευής και 10 ώρες μετά την έναρξή της, χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση.

Με το ζόρι σε ιδιώτες!

Η εν λόγω προσπάθεια της δημοτικής αρχής έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο περίπου, βασιζόμενη στην κατάσταση που δημιουργήθηκε με την παράταση των συμβάσεων και την άρνηση του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνει τις πληρωμές τους. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν ούτε τις δυνατότητες που παρέχει η τελευταία τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, σε αντίθεση με την πλειονότητα των δήμων της χώρας, προσδιορίζοντας ότι δεν τους καλύπτει.

Μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος, επέρριπταν ευθύνες στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παράλληλα δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των 47 εργαζομένων οι οποίοι απολύθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή επιχείρησε στα μέσα Ιουλίου να πάρει απόφαση δημοτικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή διαγωνισμού, με τη συνεδρίαση να διακόπτεται τελικά, ύστερα από παρέμβαση εργαζομένων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στη συνέχεια και αντί να επανέλθει το θέμα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή προχώρησε σε απευθείας ανάθεση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, με την απόφαση να ακυρώνεται τελικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας αφήνονται σαφείς αιχμές προς τη δημοτική αρχή, όπου μεταξύ άλλων της καταλογίζουν πρόθεση παραχώρησης της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη και απαξίωση της δημοτικής υπηρεσίας, ενώ επίσης θέτουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ύψος των χρημάτων που οι εισηγήσεις προβλέπουν ότι θα δοθεί στον ιδιώτη ανάδοχο.

Αντίθετοι επίσης με την παραχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη είναι και δύο σύμβουλοι της πλειοψηφίας ο ένας εκ των οποίον μάλιστα ανεξαρτητοποιήθηκε.

Στο πλευρό των 47 απολυμένων συμβασιούχων βρίσκονται το σωματείο εργαζομένων του δήμου και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, εκπρόσωποι της οποίας παρευρίσκονται στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ συμπαράσταση προς τους εργαζομένους έχουν εκφράσει τα δύο εργατικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στη Φθιώτιδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα ένταση για την παραχώρηση των απορριμμάτων σε ιδιώτη
Με... «νύχια και με δόντια», προσπαθεί δημοτική αρχή Λαμιέων να επιβάλει και να υπερασπιστεί την πρόθεσή της να παραδώσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο, έχοντας απέναντί της το σύνολο των...
Νέα ένταση για την παραχώρηση των απορριμμάτων σε ιδιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΑΤ στο δημοτικό συμβούλιο της Λαμίας
Με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις -μεταξύ αυτών, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ- αλλά και καταγγελίες, αντιπαραθέσεις, καθώς και μηνύσεις και συλλήψεις συμβασιούχων πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου...
ΜΑΤ στο δημοτικό συμβούλιο της Λαμίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Λαμία κάνει «δώρο» σε ιδιώτη την καθαριότητα!
Σε ιδιώτη εργολάβο, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, δίνει η δημοτική αρχή Λαμιέων τμήμα της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων, αρνούμενη να αξιοποιήσει τις...
Η Λαμία κάνει «δώρο» σε ιδιώτη την καθαριότητα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λαμία: κατάληψη κατά της ιδιωτικοποίησης
Με δυναμική παρέμβαση και κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων από συμβασιούχους στην καθαριότητα και αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ «μπλόκαρε» προσωρινά η κίνηση της δημοτικής αρχής...
Λαμία: κατάληψη κατά της ιδιωτικοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπλόκαραν την ανάθεση αποκομιδής σκουπιδιών σε ιδιώτη
Με δυναμική παρέμβαση και κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων από συμβασιούχους στην καθαριότητα και αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ, μπλόκαρε προσωρινά η κίνηση της δημοτικής αρχής,...
Μπλόκαραν την ανάθεση αποκομιδής σκουπιδιών σε ιδιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λαμία: Ενοικιαστής και διαρρήκτης ήταν τελικά φίλοι
Εντελώς διαφορετική τροπή αποκτά η υπόθεση με τον τραυματισμό 24χρονου υποτιθέμενου διαρρήκτη, από 32χρονο ενοικιαστή διαμερίσματος στη Λαμία, καθώς, νεότερες πληροφορίες, θέλουν, θύτη και θύμα να γνωρίζονται...
Λαμία: Ενοικιαστής και διαρρήκτης ήταν τελικά φίλοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας