Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατέβασαν πυροσβέστες από το καράβι!

«Με τα ρούχα της δουλειάς είχαν πάει, δεν φορούσαν και κοστούμι, το νησί είχαν πάει να βοηθήσουν, δεν έπρεπε να τους συμπεριφερθούν έτσι», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΠΥΣΥΠ Αλέξανδρος Φαραντάκης

Κατέβασαν πυροσβέστες από το καράβι!

  • A-
  • A+

Σε μια απίστευτη καταγγελία προχώρησε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΟΠΥΣΥΠ). Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την οποία κοινοποίησαν και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, κατήγγειλαν πως η εταιρεία Kefalonian Lines αρνήθηκε να μεταφέρει 10 συναδέλφους τους προς Ζάκυνθο-Κυλλήνη, οι οποίοι επιχειρούσαν το προηγούμενο βράδυ σε μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο νησί.

«...Μόλις τώρα πληροφορηθήκαμε από συναδέλφους, που επιχειρούσαν στην Κεφαλλονιά και αποδεσμεύτηκαν, ότι οι ίδιοι πηγαίνοντας στο λιμάνι, για να φύγουν από την νήσο της Κεφαλλονιάς, η εταιρεία Kefalonian Lines με προκλητικό τρόπο τους κατέβασε προσβάλλοντάς τους από το καράβι της, διότι δεν έχει σύμβαση με τους πυροσβέστες, όπως ισχυρίζεται.

»Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε οι συνάδελφοι να αποχωρήσουν από την Κεφαλλονιά, διότι η παραμονή τους εκεί επιβαρύνεται με χρήματα -φαγητό διαμονή κ.λπ.- τα οποία όμως δεν τα έχουν και αδυνατούν», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία υποστήριξε αρχικά πως οι συμβασιούχοι πυροσβέστες δεν είχαν «φύλλο πορείας» από την υπηρεσία τους και γι’ αυτό δεν πραγματοποιήθηκε η επιβίβασή τους. Στη συνέχεια, βέβαια, ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Διονύσης Λυκούδης, στην οικογένεια του οποίου ανήκει η Kefalonian Lines, απαντώντας στην καταγγελία, μίλησε στην ιστοσελίδα «Κεφαλλονίτικα Νέα» αναφέροντας τα εξής:

«Το περιστατικό αφορούσε σε δύο, κατά δήλωσή τους, πυροσβέστες, και έγινε σε πρακτορείο ιδιώτη, όχι από την εταιρεία μας. Οι δύο πυροσβέστες δεν υπήρχαν στη λίστα που έχει η Kefalonian Lines με τους πυροσβέστες, λιμενικούς, αστυνομικούς κ.λπ. και στους οποίους παρέχονται δωρεάν εισιτήρια. Ο πράκτορας δεν βρήκε τα ονόματα στη λίστα και δεν μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία να επιτρέψει τη δωρεάν επιβίβαση στο πλοίο μας».

«Με τα ρούχα της δουλειάς είχαν πάει, δεν φορούσαν και κοστούμι, το νησί είχαν πάει να βοηθήσουν, δεν έπρεπε να τους συμπεριφερθούν έτσι», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΠΥΣΥΠ Αλέξανδρος Φαραντάκης. Οπως μας πληροφόρησε λίγες ώρες αργότερα, οι περίπου 10 πυροσβέστες που ήταν στο νησί επιχειρώντας ήδη ένα 24ωρο έφυγαν με το επόμενο καράβι, της άλλης ναυτιλιακής εταιρείας, και με την οποία είχαν φτάσει στο νησί. Δεν ήταν σίγουρος αν είχαν φύλλο πορείας για το ταξίδι: «Φυσιολογικά πρέπει να είχαν για να πάνε. Τώρα, όταν αποδεσμεύτηκαν και μέσα στην πίεση της φωτιάς, να κοιτάζουν να πάρουν και έγγραφα, δεν ξέρω.

»Πάντως οχήματα δεν πρέπει να είχαν μαζί τους, γιατί δεν έχουν φύγει όλοι - και τα οχήματα είναι τα πρώτα που φτάνουν και τα τελευταία που φεύγουν», συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η κάθε εταιρεία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά εμείς θέλουμε μόνο λίγο σεβασμό. Οι συνάδελφοι είχαν πάει εκεί για δουλειά και μόλις τέλειωσαν ήθελαν να γυρίσουν πίσω, γιατί το να μείνουν εκεί χρειάζεται λεφτά για φαγητό και ύπνο, και λεφτά δεν έχουν...»

Οι άνδρες του Σώματος πήραν τελικά το επόμενο πλοίο της Ionian Group των 3 μ.μ. και λίγες ώρες αργότερα είχαν γυρίσει.

Τι ισχύει

Τι ισχύει, όμως, με βάση τον νόμο, για τη μεταφορά πυροσβεστών και των οχημάτων τους; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Περιφέρεια Κεφαλληνίας έχει συνάψει σύμβαση με την εταιρεία Ionian Group - την έτερη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο νησί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, κάθε ακτοπλοϊκή εταιρεία είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να κρατά τουλάχιστον δύο θέσεις για οχήματα κοινής ωφελείας (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά κ.λπ.) έως και 10 λεπτά πριν από τον απόπλου του καραβιού.

Ο νόμος, σε αυτή την περίπτωση, υπερισχύει της οποιασδήποτε σύμβασης. Εκτός αυτών, κάθε αποστολή πυροσβεστών εκτός έδρας συνοδεύεται πάντα από ανοιχτό «φύλλο πορείας» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του προσωπικού.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει μια άλλη πτυχή της τοποθέτησης του κ. Λυκούδη, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε στα «Κεφαλλονίτικα Νέα», η εταιρεία παρέχει δωρεάν μεταφορά ύστερα από δική της πρωτοβουλία, χωρίς να υπάρχει κάποια σύμβαση με την Πυροσβεστική ή το Λιμενικό.

«Μόνο κατά τη διάρκεια των σεισμών μεταφέρθηκαν 3.500 άτομα δωρεάν», είπε ο κ. Λυκούδης, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει γιατί οι δύο πυροσβέστες δεν υπήρχαν στη σχετική λίστα. Αυτό που δεν αναφέρει ο κ. Λυκούδης είναι πως δεν υπάρχει «δωρεάν». Μπορεί μεν οι πυροσβέστες να ταξιδεύουν χωρίς αντίτιμο, ωστόσο την αξία του εισιτηρίου την εισπράττει κανονικότατα στη συνέχεια η κάθε εταιρεία από την Πυροσβεστική.

*Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η «Εφ.Συν.» χθες βράδυ απ’ την Πυροσβεστική, οι πυροσβέστες ήταν οκτώ μαζί με ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού. Είναι απορίας άξιον πως η Πυροσβεστική φαίνεται να αγνοεί τον νόμο του υπουργείου Ναυτιλίας και ανέφερε πως η μεταφορά των οκτώ έγινε με το πλοίο με το οποίο υπήρχε σύμβαση, αυτό της Ionian.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλη πυρκαγιά στο Κομπότι Άρτας
Μάχη με τις φλόγες δίνει η πυροσβεστική στο Κομπότι Άρτας, στη θέση Πλατύ, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία αργά το μεσημέρι. • Πώς εξελίσσονται οι...
Μεγάλη πυρκαγιά στο Κομπότι Άρτας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυρκαγιές σε εξέλιξη στη δυτική Πελοπόννησο
Τρεις μεγάλες πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στη Δυτική Αχαΐα και τη Μεσσηνία, καίγοντας αγροτικές και γεωργικές εκτάσεις. Εξακολουθεί να καίει η φωτιά στον Αγκώνα Κεφαλονιάς.
Πυρκαγιές σε εξέλιξη στη δυτική Πελοπόννησο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυρκαγιές σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο
Συναγερμός σήμανε το απόγευμα στην Πυροσβεστική και για την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5 το απόγευμα στην Κεφαλονιά, καθώς είναι κοντά σε οικισμό. Φωτιά και στη Ζάκυνθο.
Πυρκαγιές σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέσα από τη φωτιά ξεπήδησε η ελπίδα
Η συλλογή διηγημάτων της Νούλης Τσαγκαράκη, με τίτλο «Της φωτιάς και της ελπίδας», αποτελεί εύφημο μνεία στον αλτρουισμό και την ανιδιοτέλεια των καθημερινών ανθρώπων που έσπευσαν να βοηθήσουν τους πληγέντες...
Μέσα από τη φωτιά ξεπήδησε η ελπίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυρκαγιά στο επιβατηγό «Μεγαλόχαρη» στο Πέραμα
Προανάκριση από Δ' Λιμενικό Τμήμα Περάματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά για τα αίτια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Μεγαλόχαρη», το οποίο βρισκόταν...
Πυρκαγιά στο επιβατηγό «Μεγαλόχαρη» στο Πέραμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας