• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 33.1°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 31.5°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.3°C
  5 BF
  32%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 27.9°C / 30.4°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  3 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 29.7°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.6°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 31.0°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  2 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  1 BF
  27%

Ο ΟΑΕΕ αξιώνει εισφορές 25ετίας από δημοσιογράφους

 • A-
 • A+

Δεν γνώριζαν ή έκαναν το κορόιδο; Η κυβέρνηση μένει να αποφασίσει για ένα θέμα που αφορά παλαιότερους δημοσιογράφους με παράλληλη απασχόληση και που το φέρνουν στη Βουλή σε ερώτησή τους 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί εξ αυτών των δημοσιογράφων βρίσκονται ενώπιον χρεών, «σε αρκετές περιπτώσεις υπέρογκων, αφού εμφανίζονται να οφείλουν αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ», όπως σημειώνουν.

Πρόκειται για εργαζόμενους στα ΜΜΕ πριν από το 1993, μισθωτούς ενταγμένους στο ΤΣΠΕΑΘ, οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσίων με το οποίο αμείβονταν για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες τους.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, το διατηρούσαν «επειδή σχεδόν όλα τα ΜΜΕ ήταν απρόθυμα -ακόμη και στις “καλές εποχές”- να απασχολούν ως μισθωτούς δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε ένα μισθολόγιο. Ετσι ορισμένοι δημοσιογράφοι καλούνται τώρα από τον ΟΑΕΕ (που τότε δεν υπήρχε) να καταβάλουν υπέρογκες αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές».

Οι βουλευτές αναφέρουν ακόμη την εμπεδωμένη βεβαιότητα ότι με το ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ δεν είχαν σχέση οι μισθωτοί δημοσιογράφοι, «ακόμη και αν διέθεταν “μπλοκάκι”, εξαιρουμένων μόνον όσων ενδεχομένως το επιθυμούσαν, π.χ. για να λάβουν και δεύτερη σύνταξη ή εκείνοι που κάποια στιγμή και για κάποιο χρονικό διάστημα χρειάστηκε να εμπλακούν με το ΤΕΒΕ ή τον ΟΑΕΕ, λόγω ειδικών δραστηριοτήτων» και ισχυρίζονται ότι και η ΕΣΗΕΑ διαβεβαίωνε τη δεκαετία του 1990 ότι «οι δημοσιογράφοι δεν υποχρεούνταν στην καταβολή διπλών ασφαλιστικών εισφορών».

Οι 18 βουλευτές ενημερώνουν ακόμη ότι στις πρόσφατες διαμαρτυρίες δημοσιογράφων ο ΟΑΕΕ απάντησε ότι «είτε ήταν λανθασμένη η ενημέρωση της ΕΣΗΕΑ προς τον κλάδο, είτε ότι απαλλαγή από το ΤΕΒΕ είχαν μόνον οι δημοσιογράφοι που το ζήτησαν ρητώς, σε μία διαδικασία που ανακινήθηκε προ 25 περίπου ετών και για την οποία η πλειονότητα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ δεν ενημερώθηκε».

To παράδοξο

Ομως επειδή το ΤΕΒΕ δεν αξίωσε από τους δημοσιογράφους ασφαλιστικές εισφορές κατά τις εποχές στις οποίες αυτές αντιστοιχούσαν και το πράττει τώρα ο ΟΑΕΕ, με καθυστέρηση δεκαετιών, κι ενώ οι εργαζόμενοι στον Τύπο «στερήθηκαν το δικαίωμα επιλογής ώστε αν γνώριζαν να επιλέξουν για πόσο καιρό θα διατηρούσαν το μπλοκάκι τους», αλλά επίσης επειδή η «ετεροχρονισμένη» γνωστοποίηση αυτών των αξιώσεων εκ μέρους του ΟΑΕΕ δημιουργεί τετελεσμένα και μάλιστα «δραματικά», όπως αναφέρεται στην ερώτηση, αφού πολλοί εκ των δημοσιογράφων «καλούνται να πληρώσουν έως και πολλαπλάσια ποσά, από όσα εισέπραξαν» και καθώς θεωρούν ότι «δεν ευσταθεί ο αναδρομικός καταλογισμός και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών», ενώ με τον Ν. 4387/2016 τέθηκαν επιτέλους ξεκάθαροι κανόνες για όλους, ρωτούν την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

♦Με βάση ποια νομοθεσία καταλογίζονται αναδρομικά αυτές οι εισφορές στους δημοσιογράφους, αν δικαιούται ο ΟΑΕΕ/πρώην ΤΕΒΕ να εγείρει με τόσο μεγάλη καθυστέρηση αξιώσεις, δοθέντος ότι η καθυστέρηση αυτή έχει στερήσει από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα της επιλογής και έχει διογκώσει σε τρομακτικό βαθμό τα αιτούμενα ποσά και σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προβεί το αρμόδιο υπουργείο για την άρση των παραπάνω στρεβλώσεων και της δεινής θέσης στην οποία περιέρχονται εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Δημοσιογράφοι που διατηρούν μπλοκάκι έκτοτε, δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν γνώριζαν πως ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορές στο ΤΕΒΕ και ζητούν από την κυβέρνηση μια ρύθμιση «γιατί δεν γίνεται στα καλά καθούμενα να σου ζητούν εισφορές 25ετίας, που τόσα χρόνια ούτε η εφορία δεν θεωρούσε ότι έπρεπε να καταβάλουμε»...

«Οι προ του 1993 ασφαλισμένοι είχαν το δικαίωμα να λάβουν δύο συντάξεις, και από το ΤΣΠΕΑΘ και από το ΤΕΒΕ, έπρεπε όμως να καταβάλλουν δύο εισφορές και στα δύο ταμεία.

»Αντίθετα, οι μετά το 1993 ασφαλισμένοι εργαζόμενοι στον Τύπο και ώς τον Μάιο του 2016 ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορές μόνο σε ένα ταμείο κι ας είχαν δύο και τρεις δουλειές που ενδεχομένως να υπάγονταν σε διαφορετικά ταμεία. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ Απόστολος Τσαλαπάτης και συνεχίζει:

«Πολλοί όμως ασφαλισμένοι προ του 1993 αν και είχαν μισθωτή εργασία εργάζονταν και παράλληλα με “μπλοκάκι” σε διάφορους εργοδότες και ήταν υπόχρεοι καταβολής εισφορών στο πρώην ΤΕΒΕ, κατόπιν ΟΑΕΕ και νυν ΕΦΚΑ και δεν το έπραξαν με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να αναζητούν τις εισφορές αυτές κατόπιν ελέγχων που διεξήγαγε ο ΟΑΕΕ και υπάγεται πλέον στον ΕΦΚΑ.

»Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν λάβει ειδοποιητήρια, αλλά το τι θα γίνει δεν το γνωρίζουμε, είμαστε σε αναμονή της όποιας λύσης και νομοθετικής πρωτοβουλίας λάβει η κυβέρνηση σε ένα περίπλοκο ζήτημα, γιατί αυτοί οι δημοσιογράφοι φαίνονται ασφαλισμένοι και δικαιούχοι σύνταξης και από το ΤΕΒΕ χωρίς να έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ, είτε λόγω άγνοιας είτε επειδή έκαναν το κορόιδο..

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κινητοποίηση έφερε ραντεβού
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχουν το Σάββατο οι συνταξιούχοι, που χθες πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση προς το μέγαρο Μαξίμου. Στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ -...
Η κινητοποίηση έφερε ραντεβού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπ’ αριθμόν ένα στόχος φασιστών
Ο Κώστας Νταντάμης και ο Τομά Ζακομπί μιλούν στην «Εφ.Συν.» για τον άγριο ξυλοδαρμό τους από φασίστες στη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στο Σύνταγμα. «Δεν ξέρω αν είχαν εντολή να χτυπήσουν εμένα ειδικά,...
Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπ’ αριθμόν ένα στόχος φασιστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καθήκον του Τύπου η άσκηση κριτικής σε δημόσια πρόσωπα»
Δικαιώθηκε η εφημερίδα «Documento» στη γνωστή αντιδικία της με τη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι, με μια δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει το καθήκον...
«Καθήκον του Τύπου η άσκηση κριτικής σε δημόσια πρόσωπα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οι δημοσκοπήσεις πέθαναν. Ζήτω οι δημοσκοπήσεις»
Το ζήτημα των δημοσκοπήσεων εξέτασε η Prorata στη συζήτηση που οργάνωσε με θέμα: «Οι δημοσκοπήσεις πέθαναν. Ζήτω οι δημοσκοπήσεις» με συμμετοχή καθηγητών, στελεχών και δημοσιογράφων
«Οι δημοσκοπήσεις πέθαναν. Ζήτω οι δημοσκοπήσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει ο αντίκτυπος της κατάστασης της οικονομίας στα νοικοκυριά, ιδίως όσον αφορά τις νεότερες γενιές, που φτωχοποιούνται με ισοπεδωτικούς ρυθμούς, γεγονός που μεταφράζεται στην...
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Κοραχάης
Στα 88 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή ο διακεκριμένος δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Βασίλης Κοραχάης. Γεννημένος το 1929 στην Ανδρο, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία από μαθητής Γυμνασίου και...
Εφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Κοραχάης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας