• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.7°C / 11.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.6°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 5.5°C / 9.5°C
  4 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 4.9°C
  4 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 9.0°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 5.6°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 7.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.1°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 5.5°C
  2 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 11.4°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.6°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 9.5°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  3 BF
  54%

Τα τούνελ της... αμαρτίας

 • A-
 • A+

Τα τούνελ της Εγνατίας οδηγούν στο σκαμνί του Κακουργιοδικείου... Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από την αγωγή της σημερινής διοίκησης σε 20 πρώην στελέχη της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για υπερτιμολογήσεις 43,7 εκατομμυρίων ευρώ, ήρθαν και οι πρώτες ποινικές διώξεις από τον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης εις βάρος δύο πρώην προέδρων και μιας σειράς ανώτερων στελεχών, ως εχόντων ευθύνες για το οικονομικό σκάνδαλο.

Οι διώξεις που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης αφορούν κατά περίπτωση τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών, της απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της απλής κακουργηματικής απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις αυτές, ενώ για μια περίπτωση εμπλοκής πρώην νομικού συμβούλου της «Εγνατία Α.Ε.» παραγγέλθηκε δίωξη για απιστία δικηγόρου.

Στο κάδρο της απόδοσης ποινικών ευθυνών βρίσκονται δύο πρώην πρόεδροι της «Εγνατία Α.Ε.» (2009 και 2014), άλλοτε αντιπρόεδροι και μέλη παλαιών διοικητικών συμβουλίων, ένας διευθύνων σύμβουλος, γενικοί διευθυντές έργων, μηχανικοί και ορισμένα ακόμη στελέχη της αναδόχου εταιρείας «Αττικατ» που ανέλαβε την κατασκευή των επίδικων σηράγγων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε τη διενέργεια και άλλης προκαταρκτικής εξέτασης και για τα τούνελ της Θεσσαλίας, τα οποία επίσης κατασκεύασε η «Αττικατ», όπως άλλωστε και εκείνα της Δυτικής Μακεδονίας, συγκεκριμένα της περιοχής Γρεβενών.

Το σκάνδαλο των υπερκοστολογήσεων με τις σήραγγες της Εγνατίας αποκαλύφθηκε μετά την αλλαγή διοίκησης στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.» και από το καλοκαίρι του 2015 οι νέοι διοικούντες άρχισαν να ξεσκονίζουν τις συμβάσεις και τα ποσά που καταβλήθηκαν σε αναδόχους.

Οπως προκύπτει από τη μηνυτήρια αναφορά της εταιρείας και από το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι επίμαχες σήραγγες προϋπολογίστηκαν και κατασκευάστηκαν ως συγκεκριμένης κατηγορίας αλλά πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας, σημαντικά ακριβότερης.

Υπόλογοι είναι συνολικά 20 άτομα -πρώην πρόεδροι, άλλοτε διευθύνοντες σύμβουλοι, παλαιότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που φέρονται ότι έλαβαν συγκεκριμένες αποφάσεις με τις οποίες ενέκριναν τις υπερτιμολογήσεις στην «Αττικατ».

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα εμφανίστηκαν και ως μάρτυρες υπέρ της αναδόχου εταιρείας στα δικαστήρια... Εις βάρος τους, όπως και εις βάρος υπαλλήλων, μηχανικών και νομικών η σημερινή διοίκηση διεκδικεί με αγωγή 78 εκατομμύρια ευρώ.

Απεργία

Εν τω μεταξύ, με νέα 24ωρη απεργία σήμερα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.», αντιδρώντας στην κατασκευή νέων σταθμών διοδίων, αλλά και στη σχεδιαζόμενη παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου.

Η απεργία γίνεται, όπως και τις προηγούμενες φορές, κατά την ημέρα διεξαγωγής των διαγωνισμών κατασκευής για τους σταθμούς διοδίων Καβάλας και Στρυμονικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων την άμεση έναρξη υλοποίησης του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικών διοδίων στην Εγνατία Οδό, με φορέα υλοποίησης την ομώνυμη εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του χρόνου θα γίνει και ο διαγωνισμός για τα αναλογικά διόδια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγνατία Οδός στρωμένη με...κακουργήματα
Ενας δρόμος... κακουργήματα! Νέα ποινική δίωξη, τη δεύτερη μέσα στον Αύγουστο, παρήγγειλε χθες ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, για το σκάνδαλο με τις επιπλέον πληρωμές σηράγγων της...
Εγνατία Οδός στρωμένη με...κακουργήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμένα εκατομμύρια στο... βάθος των τούνελ
Με αγωγή που κατέθεσε εις βάρος είκοσι πρώην στελεχών της, η Εγνατία Οδός Α.Ε., διεκδικεί 78 εκατομμύρια ευρώ για το σκάνδαλο με τις υπερκοστολογήσεις των σηράγγων σε δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία, που...
Χαμένα εκατομμύρια στο... βάθος των τούνελ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δρόμος είχε τη δική του... αμαρτωλή ιστορία
Νέο επεισόδιο στο σκάνδαλο με τα τούνελ της Εγνατίας οδού. Δεύτερη παραγγελία του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέα Ζήση, προς την οικονομική αστυνομία να διερευνήσει ζημιά 43,7 εκατομμυρίων ευρώ σε...
Ο δρόμος είχε τη δική του... αμαρτωλή ιστορία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
Νέος πέλεκυς από τη Θέμιδα στα κεφάλια πρώην πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε κι άλλη δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία σε βάρος του Ιδρύματος, το...
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χιονοστιβάδα» κατηγοριών
Χιονοστιβάδα οι κατηγορίες από τον εισαγγελέα για δύο πρώην προέδρους της νομαρχιακής επιχείρησης που διαχειριζόταν το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Φέρεται ότι ζημίωσαν τον φορέα πάνω από 850 χιλιάδες...
«Χιονοστιβάδα» κατηγοριών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα τούνελ της... επιστροφής
Φως στα... τούνελ της Εγνατίας οδού. Μια δικαστική απόφαση του Πολιτικού Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή δημόσιου χρήματος από την υπερκοστολόγηση για την κατασκευή σηράγγων...
Τα τούνελ της... επιστροφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας