• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.3°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 25.0°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 26.0°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.3°C / 24.9°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%

Ελληνική ζάχαρη... με ημερομηνία λήξης;

60.000.000 τα... αργύρια

 • A-
 • A+

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η πληροφορία ότι βρισκόμαστε προ των πυλών για συμφωνία πώλησης των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία με βελτιωμένη πρόταση από τον υποψήφιο αγοραστή που φτάνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δεν διαψεύστηκαν, ο όμιλος ΜΚ του Σέρβου επιχειρηματία Μίοντραγκ Κόστιτς -που έχει αγοράσει και τις θυγατρικές της Alpha Bank- σε επαφές και με την ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να ανεβάσει την προσφορά από τα 51 εκατομμύρια που έδωσε στον πρόσφατο διαγωνισμό στα 60 εκατομμύρια για τα δύο κερδοφόρα ζαχαρουργεία της Σερβίας (σημείωση: τα φετινά κέρδη των δύο εργοστασίων είναι 24 εκατομμύρια και της επόμενης περιόδου υπολογίζονται σε 30 εκατομμύρια).

Η διοίκηση

Τι θα κάνει η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ είναι άγνωστο, δεδομένου ότι είχε κρίνει πως τα 51 εκατομμύρια δεν ήταν αρκετά. Διότι το ζήτημα ήταν και παραμένει αν η πώληση -εφόσον έχει ληφθεί τέτοια απόφαση- θα σώσει την ΕΒΖ και την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα ή μόνο τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Πληροφορίες θέλουν να έχει γίνει πολλή συζήτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών και Εβρου. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με μερικούς από αυτούς υπήρχε χαρακτηριστική δήλωση αμηχανίας και έντονος προβληματισμός για το βάρος που θα κληθούν να αναλάβουν την επόμενη μέρα, ενώ αρνήθηκαν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση.

Είναι όμως χαρακτηριστική η στάση στελεχών όπως ο Χρήστος Ρώσσιος, ο οποίος είναι πρώην πρόεδρος της ΕΒΖ και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος με τη δήλωσή του στην εφημερίδα μας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

«Παρά την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει η μητρική εταιρεία, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η διεθνής πρακτική απαιτεί σε πωλήσεις κερδοφόρων επιχειρήσεων τίμημα που να αντιπροσωπεύει πέντε φορές τουλάχιστον το EBITDA (κέρδη προ φόρων)», λέει ο κ. Ρώσσιος και τονίζει πως «αν τα νούμερα που αναφέρονται στα δημοσιεύματα είναι πραγματικά, η τιμή πώλησης απέχει πάρα πολύ από την αξία των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία και δεν ξέρω ποιος θα αναλάβει την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι παρόμοια πώληση μπορεί να σημάνει και το τέλος της ΕΒΖ και της καλλιέργειας των ζαχαρότευτλων στην Ελλάδα».

«Αιτία πολέμου»

«Είναι αιτία πολέμου και ως προς τη μεθόδευση και για τα αποτέλεσμα. Εν μιά νυκτί εκπαραθυρώθηκε ο Ρώσσιος χωρίς να μας εξηγηθεί γιατί και ποια η στόχευση της νέας διοίκησης. Εμείς εθελοντές είμαστε, δεν κάνουμε καριέρα. Εμείς καραγκιόζηδες δεν θα γίνουμε. Το αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι σαφές. Μπιρ παρά αν θέλουν ας τα δώσουν, αλλά υπάρχει και… άλλο τίμημα. Κάνουμε καλό στην κυβέρνηση διαφοροποιούμενοι στο θέμα αυτό», προσθέτει ο αναπληρωτής συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Μιχάλης Καρτερός.

Χαρακτηριστική και η πρώ- τη αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, Χρήστου Βαρκάκη, που χαρακτηρίζει την πώληση των κερδοφόρων σερβικών εργοστασίων «έγκλημα» και λέει χαρακτηριστικά πως μια τέτοια συμφωνία «εξασφαλίζει ένα σεβαστό ποσό μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για τα εργοστάσια στην Ελλάδα. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να δοθεί παράταση ζωής για έναν χρόνο, οπότε ίσως με καθυστέρηση αλλά η ΕΒΖ και η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα θα πεθάνουν».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβερνητική στήριξη αντί τραπεζικής θηλιάς
Το μόνο που μπορεί να βγάλει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από την κατάσταση επιτροπείας στην οποία βρίσκεται είναι μια γενναία, άμεση και αποφασιστική στήριξη της κυβέρνησης στο σημερινό διοικητικό...
Κυβερνητική στήριξη αντί τραπεζικής θηλιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οχληρά ερωτήματα για την ΕΒΖ
Η γνωστοποίηση του μεγαλύτερου τιμήματος –51 εκατ. ευρώ– για την εξαγορά των δύο σερβικών εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και η συνακόλουθη πρόθεση της διοίκησης να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο...
Οχληρά ερωτήματα για την ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίνουν ψίχουλα για να αγοράσουν χρυσάφι
Με προσφορές περίπου 50 εκατ. ευρώ θέλουν τρεις διεκδικητές να εξαγοράσουν τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία, τα οποία αποφέρουν τόσα κέρδη σε μια διετία! Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει πως υπήρχε πρόταση 30 εκατ....
Δίνουν ψίχουλα για να αγοράσουν χρυσάφι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην «Εφ.Συν.» για τις θυγατρικές στη Σερβία
Από το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης λάβαμε την παρακάτω επιστολή: «Σχετικά με το ρεπορτάζ του συνεργάτη σας κου Λυκεσά στο φύλλο της εφημερίδας σας της 14ης Ιουλίου 2017, το οποίο αναφέρεται...
Επιστολή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην «Εφ.Συν.» για τις θυγατρικές στη Σερβία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΕΒΖ βρίσκει σφυγμό στην εκπνοή
Ενώ φαινόταν πως όλα είχαν τελειώσει για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, το επενδυτικό σχήμα Kingsley Capital Partners ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά 70 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά της. Η ΕΒΖ είναι...
Η ΕΒΖ βρίσκει σφυγμό στην εκπνοή
ΕΛΛΑΔΑ
Νέα παραίτηση λόγω πιστωτικής «ασφυξίας»
Συνεχίζεται η παράδοση των παραιτήσεων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κάθε φορά που «στεγνώνουν» τα ταμεία ή δεν προχωράει η πώληση των θυγατρικών στη Σερβία. Ετσι, λίγες εβδομάδες μετά τον άγονο διαγωνισμό...
Νέα παραίτηση λόγω πιστωτικής «ασφυξίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας