• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 13.3°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.2°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  97%

Επτά στους δέκα δημόσιοι υπάλληλοι πειθάρχησαν στα συνδικαλιστικά τους όργανα και έστειλαν τα έντυπα αξιολόγησης στα σωματεία τους

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση

 • A-
 • A+

Με... ισχνή ανταπόκριση από πλευράς υπαλλήλων εκπνέει σήμερα η τρίτη και τελευταία προθεσμία για την αποστολή στοιχείων αξιολόγησης στο Δημόσιο. Ολα δείχνουν ότι η απεργία-αποχή που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ απέναντι στην πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι πετυχημένη.

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν είχε μέχρι χθες στα χέρια του ικανοποιητικά ποσοστά από τη συγκέντρωση φύλλων αξιολόγησης, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο εκτίμησε προσφάτως ότι η συμμετοχή στην απεργία «στις περισσότερες των περιπτώσεων κινείται σε ποσοστά από 90 έως 100%», ενώ πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν συνολικά στο Δημόσιο το ποσοστό αποχής να κυμαίνεται μεταξύ 70%-80%.

Σε επίπεδα που ξεπερνούν τα όρια του δημόσιου τομέα, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι για ένα από τα προαπαιτούμενα (που μάλιστα έπρεπε να είχε εκπληρωθεί τον Ιούνιο) η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να ξεπεράσει ένα εμπόδιο που μοιάζει ανυπέρβλητο.

Η γενική εικόνα είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, πειθάρχησαν στα συνδικαλιστικά τους όργανα και έστειλαν τα έντυπα αξιολόγησης στα σωματεία τους.

Τρεις παράγοντες «μέτρησαν» για αυτήν την επιλογή των υπαλλήλων, σύμφωνα με όσα περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» ψύχραιμη συνδικαλιστική πηγή:

«Πρώτον, η πλημμελής εφαρμογή του πλαισίου. Απουσιάζουν καίρια κομμάτια για την αξιολόγηση και την περαιτέρω λειτουργία των τμημάτων, δηλαδή το να φτιάξεις οργανογράμματα, να μοιράσεις τη στοχοθεσία, να συγκροτηθούν οι ολομέλειες κ.ά. Αντ’ αυτού ζητήθηκε μόνο να συμπληρωθούν τα φύλλα αξιολόγησης. Δεύτερον, οι υπάλληλοι στην πλειονότητά τους δεν δέχτηκαν την κρίση του αξιολογητή-προϊσταμένου με ανάθεση».

Υπενθυμίζεται ότι τοποθετήσεις προϊσταμένων με απευθείας ανάθεση καθηκόντων, δηλαδή με υπουργικές αποφάσεις, προέβλεπαν οι μεταβατικές (αλλά... μόνιμες, όπως αποδείχτηκε) διατάξεις του πλαισίου επιλογής προϊσταμένων που θεσπίστηκε επί υπουργικής θητείας Κυρ. Μητσοτάκη.

«Αυτά, σε συνδυασμό με την έτσι και αλλιώς πολύ κακή γνώμη των υπαλλήλων για την έννοια της αξιολόγησης, που συκοφαντήθηκε μετά την προσπάθεια Μητσοτάκη για αξιολόγηση με ποσοστώσεις, και τον φόβο επαναφοράς απολύσεων στο Δημόσιο από την τρόικα ή άλλη κυβέρνηση στο μέλλον, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη σε αντίστοιχες διαδικασίες» εξηγεί η ίδια πηγή.

Παράλληλα πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν πως ούτε οι προϊστάμενοι, ανά περιπτώσεις, έδειξαν ενδιαφέρον στην πρώτη εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αμφίδρομης αξιολόγησης προβλέπεται και η κρίση τους από τους υφισταμένους τους.

Το αρμόδιο για την Δημόσια Διοίκηση υπουργείο δεν προτίθεται να δώσει νέα παράταση. Σύμφωνα με στελέχη του, η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη θα τηρήσει τη δέσμευσή της και δεν θα προχωρήσει σε μέτρα καταναγκασμού και επιβολής κυρώσεων.

Από την άλλη, διαβλέποντας σε μια θετική αλλαγή στη στάση των υπαλλήλων, το υπουργείο εξετάζει τη θέσπιση κινήτρων για συμμετοχή στην αξιολόγηση.

Μία από τις σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», είναι η προσμέτρηση της αξιολόγησης στην επιλογή προϊσταμένων. Εχει αφαιρεθεί από τα σχετικά κριτήρια για την πρώτη εφαρμογή των κρίσεων, όμως, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διατάξεων που διέπουν το Δημόσιο, για να υλοποιηθεί αυτή η σκέψη πρέπει να υπάρξει τροποποίηση της νομοθεσίας. Οπως και να ’χει, το υπουργείο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Δημόσιο και αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αναμένεται να αποτελέσουν τα δύο κρίσιμα πεδία στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών το φθινόπωρο. Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή της αξιολόγησης των υπαλλήλων δεν απειλεί την υλοποίηση άλλων πρωτοβουλιών, όπως η κινητικότητα ή η επιλογή γενικών διευθυντών (επίσης προαπαιτούμενα).

Με δεδομένες όμως τις εμμονές των δανειστών -ειδικά για το Δημόσιο- ποιος μπορεί να αποκλείσει νέες σκληρές απαιτήσεις από πλευράς τους;

Ηδη έχουν καταγραφεί φόβοι ότι εφόσον στις επικείμενες διαπραγματεύσεις δοθεί βαρύτητα στα της Δημόσιας Διοίκησης, μπορεί να ανοίξει η... όρεξη του ΔΝΤ για σύνδεση μισθών-παραγωγικότητας με κατεύθυνση τη συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους ή για περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Συμβασιούχοι

Στο δεύτερο σενάριο πιθανό είναι το «εύκολο θύμα» να αποτελέσουν οι συμβασιούχοι του Δημοσίου. Η υπόθεση της συγκεκριμένης κατηγορίας υπαλλήλων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.,», έχει επανέλθει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

Συνεχίζεται η «χαρτογράφηση» των συμβασιούχων με στόχο να:

• καταγραφεί η κατανομή τους ανά κλάδο,

• υπολογιστεί ανά περίπτωση ο χρόνος απασχόλησής τους με συμβάσεις,

• εντοπιστούν όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Κυβερνητική κατεύθυνση αποτελεί το δίπτυχο πάγιες θέσεις-μόνιμο προσωπικό. Στόχος, όπως το έχει διατυπώσει ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, είναι η εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων που απασχολούνται για χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις στις ίδιες θέσεις και καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες όμοιες με αυτές των μόνιμων συναδέλφων τους, χωρίς όμως να απολαμβάνουν ωφελήματα όπως η μονιμότητα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαλείται η τροπολογία Γεροβασίλη
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μας, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα καταθέσει διάταξη που θα ανακαλεί την «τιμωρητική», κατά το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα,...
Ανακαλείται η τροπολογία Γεροβασίλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρίνετε ίνα κριθήτε!
Με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεπαγώσει» την αξιολόγηση, αναθέτοντάς τη στους προϊσταμένους, αν θέλουν να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο νέο σύστημα επιλογής στελεχών....
Κρίνετε ίνα κριθήτε!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλήψεις εργαζομένων στον... άγιο χώρο
To διαρκές κυνηγητό σε εργαζόμενες επειδή δεν είχαν συμπράξει σε παράνομη μετάταξη εκπαιδευτικού, που είναι και σύζυγος μέλους του εκπαιδευτικού προσωπικού της Ακαδημίας, κορυφώθηκε με τη σύλληψή τους και την...
Συλλήψεις εργαζομένων στον... άγιο χώρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζει ο χρόνος προϋπηρεσίας για τις 22 θέσεις γραμματέων
Σε εννέα υπουργεία κατανέμονται οι 22 (από τις συνολικά 69) θέσεις γραμματέων που θα επαναπροκηρυχθούν, με στόχο να εναρμονιστούν και αυτές σε ένα μίνιμουμ κριτηρίων που έχει θεσπιστεί και για τις υπόλοιπες...
Αλλάζει ο χρόνος προϋπηρεσίας για τις 22 θέσεις γραμματέων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ξεκλειδώνουν» οι κρίσεις στον δημόσιο τομέα
​Aφήνοντας εκτός κριτηρίων την αξιολόγηση προσωπικού θα «τρέξουν» οι κρίσεις στον δημόσιο τομέα κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η...
«Ξεκλειδώνουν» οι κρίσεις στον δημόσιο τομέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
8.005 θέσεις μέσω κινητικότητας
Επανεκκίνηση της διαδικασίας σχετικά με την κινητικότητα ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα που έχουν υποβάλει περίπου 300 δημόσιοι οργανισμοί όλων των ειδών.
8.005 θέσεις μέσω κινητικότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας