• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.9°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.0°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 13.2°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.2°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 18.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.3°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 10.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.5°C / 15.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 16.5°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  0 BF
  97%
EUROKINISSI / ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Κατάρρευση στέγης και ευθυνών

 • A-
 • A+

Η κατάρρευση της οροφής ενός κτιρίου που πρόλαβε την κατεδάφισή του, η οποία -τι ειρωνεία- υπογράφτηκε λίγες ώρες πριν πέσει το στέγαστρο, παίρνοντας μαζί του μια ανθρώπινη ζωή μόλις 30 χρόνων, αναζητά από την Παρασκευή τους υπεύθυνους.

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για το τραγικό συμβάν στο παλιό λιμάνι της Πάτρας που στέρησε τη ζωή σ’ έναν ταλαιπωρημένο νεαρό άνδρα από την Αλγερία που εκείνη τη στιγμή μπήκε μέσα στο επικίνδυνο κτίριο για να φορτίσει το κινητό του τηλέφωνο.

Δύο όμως είναι τα βασικά: Γιατί το κτίριο δεν είχε κατεδαφιστεί, αφού είχε κριθεί ετοιμόρροπο, και ποιος φορέας ήταν ο υπεύθυνος να υλοποιήσει την κατεδάφιση;

Απαντήσεις υπάρχουν και για τα δύο ερωτήματα, από τους δύο φορείς της πόλης, τον Οργανισμό Λιμένος Πάτρας (ΟΛΠΑ) και τη δημοτική αρχή. Συμπεράσματα όμως όχι, ή καλύτερα, ο καθένας ας τα βγάλει μόνος του, καθώς ο κάθε φορέας δίνει τη δική του εκδοχή, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς κατηγορίες για τον άλλον.

Η «Εφ.Συν.» παραθέτει τις απόψεις και του ΟΛΠΑ και της δημοτικής αρχής, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στους υπεύθυνους αυτού του κράτους, και του «τέρατος» που ακούει στο όνομα γραφειοκρατία, τις κραυγές των φίλων του 30χρονου άτυχου άνδρα που στέκονταν δίπλα στο γκρεμισμένο κτίριο «my friend, my friend...».

Η θέση του ΟΛΠΑ

Ο ΟΛΠΑ, αφού εξέφρασε τη θλίψη του για την «τραγική απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής», έκανε γνωστό ότι:

Σύμφωνα με τη σύμβαση προσωρινής παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠΑ και Δήμου Πατρέων (24-1-2012), αποκλειστικός διαχειριστής του χώρου που βρισκόταν το υπόστεγο που κατέρρευσε ήταν και παραμένει ο Δήμος Πατρέων.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι είχε μισθώσει τμήμα του σε συγκεκριμένη επιχείρηση, δίνοντάς της μάλιστα την απαραίτητη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που είχε μεταφερθεί και ετύγχανε στη διαχείρισή του από 1-6-2012 σε εφαρμογή της πιο πάνω σύμβασης.

Παρά ταύτα, έπειτα από σχετικό γραπτό αίτημα του δήμου και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής του ευθύνης ο ΟΛΠΑ ενήργησε ώστε με τη συναίνεση τόσο του εποπτεύοντος υπουργείου Ναυτιλίας όσο και του μετόχου του ΤΑΙΠΕΔ να αναλάβει ο ίδιος, για λογαριασμό του Δήμου Πατρέων, την κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτίσματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποίησε τις διαδικασίες για την υλοποίηση του αιτήματος του δήμου και μετά την απόφαση ότι δεν κρίνεται διατηρητέο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), στο οποίο το είχε παραπέμψει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, δημοπράτησε το έργο και υπέγραψε σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, το ίδιο πρωί που έγινε το συμβάν, 4/8/2017.

Ο ΟΛΠΑ συνεχίζει με αίσθημα ευθύνης να αποδεικνύει έμπρακτα τη συμβολή του στα ζητήματα που αφορούν την πόλη, μακριά από ανακοινώσεις που αντιμάχονται την αλήθεια ή αποπειρώνται να εκμεταλλευτούν το ατυχές συμβάν.

Την οδύνη της για τον «άδικο θάνατο ενός νέου ανθρώπου» εξέφρασε και η δημοτική αρχή Πατρέων επισημαίνοντας τα εξής:

«Είχαμε εκτιμήσει ως δημοτική αρχή την επικινδυνότητα του κτιρίου, γι’ αυτό επανειλημμένα ζητούσαμε από τον ΟΛΠΑ και το Λιμεναρχείο να προχωρήσουν ο μεν πρώτος στην απομάκρυνση μηχανημάτων και υλικών, το δε δεύτερο να πάψει να λειτουργεί τον χώρο ως κρατητήρια.

»Στις επίμονες προσπάθειές μας για την κατεδάφισή του, αυτή έγινε αποδεκτή στις 8 Απριλίου 2016 από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σε σχετικό του έγγραφο κατέστησε υπεύθυνο τον ΟΛΠΑ. Πράγματι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Οργανισμό υπογράφτηκε σχετική σύμβαση με εργολάβο για την κατεδάφιση και απόδοση του κτιρίου στον δήμο για την ανάπλαση της έκτασης.

»Η δημοτική αρχή με πρόσφατο έγγραφό της ζήτησε από το υπουργείο Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο να εκκενώσουν τα κτίρια των πρώην υπηρεσιών του λιμένα Πατρών και του Τελωνείου.

»Παράλληλα ζητάμε την επίσπευση των διαδικασιών για να ολοκληρωθεί άμεσα η οριστική παραχώρηση των συμφωνημένων χερσαίων χώρων, κτιρίων και εγκαταστάσεων. Θεωρούμε επίσης επιτακτικά αναγκαίο ο ΟΛΠΑ να φροντίσει για την απομάκρυνση των υλικών του κτιρίου που κατέρρευσε».

■ Στην Πάτρα πήγε το Σάββατο ο γενικός γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης, όπου επισκέφθηκε το λιμεναρχείο Πατρών και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΛΠΑ Ν. Κοντοέ και τον λιμενάρχη Πάτρας Δ. Κυριακουλόπουλο.

Ενημερώθηκε σχετικά με το δυστύχημα, ενώ συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τον χώρο της κατάρρευσης, καθώς και επιπρόσθετα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή μελλοντικού ατυχήματος.

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στην Πάτρα
Στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών προχώρησαν οι λιμενικές αρχές της Πάτρας. Συνέλαβαν 8 αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι 7 είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, οργανώνοντας τη μεταφορά αλλοδαπών σε...
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στην Πάτρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για 99 χρόνια στα χέρια του Δήμου Πατρέων το παραλιακό μέτωπο της πόλης
Ενα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Πάτρας ικανοποιήθηκε, καθώς ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία αποδίδονται για 99 χρόνια στον Δήμο Πατρέων η χρήση, η διαχείριση και η...
Για 99 χρόνια στα χέρια του Δήμου Πατρέων το παραλιακό μέτωπο της πόλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκρυψε μετανάστες ανάμεσα σε χαρτοκιβώτια με φάρμακα
Ένας 48χρονος οδηγός φορτηγού από την Πολωνία, συνελήφθη από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, γιατί μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι είχε κρύψει τέσσερις μετανάστες με σκοπό την έξοδό τους...
Έκρυψε μετανάστες ανάμεσα σε χαρτοκιβώτια με φάρμακα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραλίγο τραγωδία με πρόσφυγα
Σοβαρά στο πόδι τραυματίστηκε ένας 28χρονος πρόσφυγας από την Αλγερία, ο οποίος επιβιβάστηκε κρυφά σ’ ένα πλοίο και στη συνέχεια κρύφτηκε μέσα στους άξονες ενός φορτηγού αυτοκινήτου. Οταν ο οδηγός του φορτηγού...
Παραλίγο τραγωδία με πρόσφυγα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραχωρούνται στον δήμο Καβάλας 22 στρέμματα της λιμενικής ζώνης
Ενα πολυετές αίτημα του Δήμου Καβάλας, η απόδοση στην τοπική κοινωνία χώρων του λιμανιού, γίνεται πραγματικότητα μετά την απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να παραχωρηθούν στον δήμο 22...
Παραχωρούνται στον δήμο Καβάλας 22 στρέμματα της λιμενικής ζώνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρεις οι νεκροί από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι
Τους τρεις έφτασαν οι νεκροί από το χθεσινό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, καθώς σήμερα ανασύρθηκαν άλλες δύο σοροί, ενός άντρα και μίας γυναίκας. Μέχρι στιγμής οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 15, ενώ οι έρευνες του...
Τρεις οι νεκροί από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας