• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 10.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 15.1°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 16.5°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  1 BF
  97%

Η σήραγγα της Αμπελιάς κοντά στα Γιάννενα

Ετοιμα και τα 196 χλμ.της Ιονίας Οδού

 • A-
 • A+

Μπορεί το γεγονός να είναι ότι παραδόθηκε στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα της Ιόνιας Οδού, η είδηση όμως είναι ότι ολοκληρώθηκε ο νέος αυτοκινητόδρομος και πλέον η απόσταση από το Αντίρριο ώς τα Ιωάννινα καλύπτεται μέσα από έναν σύγχρονο και κυρίως ασφαλή οδικό άξονα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το τμήμα που δόθηκε στην κυκλοφορία χθες το μεσημέρι από την Πέρδικα Ιωαννίνων έως την ένωση με την Εγνατία Οδό, έχει μήκος περίπου 14 χιλιόμετρα, «ακουμπώντας» έτσι στα Ιωάννινα το σύνολο των 196 χλμ. της Ιόνιας Οδού και μειώνοντας τη διάρκεια του ταξιδιού Αντίρριο-Ιωάννινα από 3,5 ώρες σε 1 ώρα και 40 λεπτά.

Δεν μπορεί να περιγραφεί με λίγες λέξεις αυτή η αίσθηση «απελευθέρωσης» που έχουν οι κάτοικοι της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι αποκτούν πλέον μια πραγματική πρόσβαση στο οδικό δίκτυο της χώρας, σπάζοντας την ιδιότυπη απομόνωση που κρατούσε για δεκαετίες ολόκληρες.

Ονειρο δεκαετιών

Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα «άνοιγμα», ένα πέρασμα που υλοποιεί και ένα από τα... όνειρα, θα έλεγε κανείς, της Βορειοδυτικής Ελλάδας τον 20ό αιώνα, από τότε που η σύνδεση γινόταν με πλοία από τον Πειραιά στην Πρέβεζα, προπολεμικά ή αργότερα με το στενό εθνικό δίκτυο και τα καράβια στο Ρίο, πριν γίνει η μεγάλη γέφυρα.

Κι ανοίγει επιπλέον και μια προσδοκία, σαν ένα βήμα προς το μέλλον που όλοι θέλουν να αποδώσει καρπούς στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, στον τουρισμό, συνολικά στην ανάπτυξη της χώρας. Κι ας μη θεωρηθεί ασήμαντο και το ότι μένει για πάντα στο παρελθόν ο παλιός δρόμος που χαρακτηριζόταν από ρεκόρ τροχαίων ατυχημάτων.

Δύο εγκαίνια...

Η λιτή τελετή εγκαινίων έγινε μπροστά στη σήραγγα Αμπελιάς, λίγο έξω από τα Ιωάννινα. «Κινούμαστε στον στρατηγικό σχεδιασμό υποδομών για να υπηρετήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, αναφέροντας ότι τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον πρωθυπουργό, ενώ ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στο έργο.

Αναφέρθηκε δε και στο άνοιγμα πλέον νέων έργων που θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας, όπως ο Ε-65, αλλά και η ωρίμανση και έναρξη της σύνδεσης της Ιόνιας με την Αλβανία στην Κακαβιά.

«Είναι κάτι που το χρωστάμε και στην Ηπειρο και στην ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, που επιτέλους μπορούμε να λέμε ως χώρα πως έχουμε ένα στοιχειώδες, ένα ικανό σε εύρος δίκτυο, ώστε να κινούμαστε με ασφάλεια και να αναβαθμίσουμε και τις αστικές και τις εμπορευματικές μεταφορές», είπε.

Ευχαριστίες

«Τα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν πρωθυπουργό, σε κανέναν περιφερειάρχη ή δήμαρχο, ανήκουν στον ελληνικό λαό που πληρώνει», πρόσθεσε για μία ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα ο κ. Σπίρτζης ευχαριστώντας και τον πρώην αν. υπουργό Σταύρο Καλογιάννη που ήταν παρών και χαιρέτισε στην τελετή και είχε συμβάλει στην κατασκευή της Ιόνιας από τη θέση του σε παλιότερες κυβερνήσεις.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υποδομών, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, βουλευτές και δήμαρχοι από όλη την Ηπειρο καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.

Η ολοκλήρωση του νέου δρόμου φέρνει όμως και καινούργιες προκλήσεις για την περιοχή, πέρα από τη σύνδεση των Ιωαννίνων με την Κακαβιά ως συνέχεια της Ιόνιας που είναι ίσως και το κυρίαρχο αίτημα των τοπικών φορέων σε αυτή τη φάση.

Η ολοκλήρωση του άξονα Ε-65 και η σύνδεσή του με την Εγνατία θα δώσουν μια επιπλέον διέξοδο προς την Κεντρική Ελλάδα και την Αθήνα, ενώ στον σχεδιασμό οι τοπικοί φορείς βάζουν και τη σύνδεση της Ιόνιας με την Πρέβεζα στο ύψος της Φιλιππιάδας καθώς και την παραθαλάσσια ανάπτυξη του δυτικού άξονα από την Πρέβεζα ώς την Ηγουμενίτσα και τη Σαγιάδα στα ελληνοαλβανικά σύνορα που θα δίνει συνέχεια στον άξονα Αμβρακία-Ακτιο, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα διόδια

Οι σταθμοί διοδίων στη διαδρομή από Αντίρριο έως Ιωάννινα είναι σήμερα δύο, της Κλόκοβας και του Αγγελόκαστρου. Το επόμενο διάστημα, θα λειτουργήσουν και οι μετωπικοί σταθμοί Μενιδίου και Τερόβου και οι πλευρικοί Γαβρολίμνης, Αρτας και Γοργόμυλου, οπότε και θα ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης της Ιόνιας Οδού.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποχαιρέτα τα «Τέμπη της Ηπείρου»
​Παρελθόν είναι πλέον τα αποκαλούμενα «Τέμπη της Ηπείρου», το πιο επικίνδυνο κομμάτι τής κατ’ ευφημισμόν εθνικής οδού Αρτας - Ιωαννίνων. Πρόκειται για 37 χλμ. της Ιόνιας οδού, από την Καμπή, μετά την παράκαμψη...
Αποχαιρέτα τα «Τέμπη της Ηπείρου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κρήτη αποκτά τον δρόμο που της αξίζει
Νέο ΒΟΑΚ με νέα χάραξη εξήγγειλε ο υπ. Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει δυτικά και το κομμάτι Κίσσαμος-Χανιά και ανατολικά προέκταση ώς τη Σητεία, ενώ οριστική είναι η απόφαση να μην...
Η Κρήτη αποκτά τον δρόμο που της αξίζει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμη 27 χιλιόμετρα στους οδηγούς της Ιόνιας οδού
Αλλα 27 χλμ. της Ιόνιας οδού δόθηκαν χθες στην κυκλοφορία, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά τα Γιάννενα και ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα στην Αθήνα, ενώ από χθες αποτελούν παρελθόν οι επικίνδυνες στροφές κοντά στην...
Ακόμη 27 χιλιόμετρα στους οδηγούς της Ιόνιας οδού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα διόδια διχάζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ
Περιφερειάρχες της Νέας Δημοκρατίας δήμαρχοι, τοπικοί παράγοντες, κάτοικοι, αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές αντιδρούν στην απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Χρήστου Σπίρτζη για τη δημιουργία μετωπικών...
Τα διόδια διχάζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην τελική ευθεία η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας
​Η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας, η οποία ήδη ολοκληρώνει όλα τα απαραίτητα θεσμικά βήματα. Η επίσκεψη στον χώρο της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου δεν έστειλε...
Στην τελική ευθεία η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητώντας τη Νέλλη και τη συλλογική ταυτότητα
Μία επιστροφή, ο δρόμος προς το σπίτι, την πατρίδα, την προσωπική ταυτότητα. Τη Δευτέρα το βράδυ, εκατοντάδες κάτοικοι των Ιωαννίνων, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, ακολούθησαν την πορεία της εικαστικού...
Αναζητώντας τη Νέλλη και τη συλλογική ταυτότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας