• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.9°C
  2 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.7°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  44%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 27.0°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.8°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  0 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 26.6°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.0°C
  0 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 27.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.7°C
  1 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  68%

Φέτος η υπερπαραγωγή έριξε πολύ τις τιμές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ένταση και κινητοποιήσεις των ροδακινο­παραγωγών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αναζητείται λύση για τα ροδάκινα

 • A-
 • A+

Χάθηκαν στην… ερμηνεία του Εγχειριδίου Εκτιμητικής οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας από τη μία και ο ΕΛΓΑ από την άλλη.

Στο ενδιάμεσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητώντας τη χρυσή τομή όρισε εννεαμελή επιτροπή για να λύσει το πρόβλημα. Διαμαρτυρόμενοι αγρότες κατέλαβαν χθες τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Η διαμάχη άρχισε μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του διημέρου 14 με 17 Ιουλίου και το αίτημα των αγροτών για αποζημιώσεις, αφού κυρίως τα επιτραπέζια αλλά και τα συμπύρηνα ροδάκινα άρχισαν να πέφτουν από τα δέντρα.

Το αίτημά τους όμως απορρίφθηκε από τον ΕΛΓΑ, που ανακοίνωνε στις 26 Ιουλίου πως «σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης της φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ και το Εγχειρίδιο Εκτιμητικής για τα ροδάκινα, για το ζημιογόνο αίτιο των υπερβολικών ή άκαιρων βροχοπτώσεων καλύπτονται ασφαλιστικά οι άμεσες ζημιές και συγκεκριμένα το “σκάσιμο” των καρπών (διάρρηξη του φλοιού και της σάρκας).

Η καρπόπτωση που παρατηρήθηκε και η ποιοτική υποβάθμιση των καρπών δεν είναι άμεσες ζημιές και δεν καλύπτονται ασφαλιστικά». Εν ολίγοις, για τις ζημιές που επικαλούνταν οι αγρότες δεν προβλέπονται αποζημιώσεις στο σχετικό εγχειρίδιο. Μόνο που το ίδιο εγχειρίδιο επικαλούνται και οι αγρότες.

Υπερβολική βροχόπτωση

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης λέει στην «Εφ.Συν.» ότι «εμείς ζητάμε εφαρμογή των κανονισμών, όχι κοινωνική παροχή. Στείλαμε εξώδικο-διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε αναγγελία δηλώσεων για αποζημίωση, διαφορετικά θα καταθέσουμε αγωγές». 

Οπως λέει ο κ. Γιαννακάκης, «αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί μεν το μέγεθος της ζημίας, αλλά δεν μπορούν να λένε ότι η καρπόπτωση, η συρρίκνωση και η μουμιοποίηση των φρούτων δεν είναι αποτέλεσμα των καιρικών φαινομένων. Από τι προήλθαν;».

Και για να αποδείξει ότι τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς επικαλείται 1) έκθεση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Νάουσας, σύμφωνα με την οποία μέσα σε 48 ώρες έπεσαν στις περιοχές Ημαθίας-Πέλλας 96 χιλιοστά βροχής όταν από το 2000 έως το 2015 για όλο τον μήνα Ιούλιο έπεφταν μόλις 35,7 χιλιοστά βροχής, και 2) σελίδα του Εγχειριδίου Εκτιμητικής, στην οποία αναφέρεται ότι «οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, ανάλογα με το βλαστικό στάδιο που συμβαίνουν και ανάλογα με το ύψος τους, την έντασή τους ή τη διάρκειά τους, προκαλούν τόσο στην “παραγωγή” όσο και στο φυτικό κεφάλαιο ίδια ή όμοια συμπτώματα με αυτά που προκαλεί η πλημμύρα».

Οι συζητήσεις αποδείχθηκαν άκαρπες και οι ροδακινοπαραγωγοί έφτασαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και κατέληξαν σε σύσταση εννεαμελούς επιτροπής (πέντε άτομα επιστημονικό προσωπικό και τέσσερα της πολιτικής ηγεσίας), έργο της οποίας θα είναι να ερμηνεύσει το Εγχειρίδιο αλλά και να αποφανθεί αν δικαιούνται αποζημίωση οπότε θα κινηθούν και οι σχετικές διαδικασίες.

Ο κ. Αποστόλου ρωτήθηκε από την εφημερίδα μας για το ζήτημα που έχει προκύψει και απάντησε πως «με σύμφωνη γνώμη και των εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών θα περιμένουμε τη γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας που συνεστήθη με πρωτοβουλία δική μου. Η γνωμοδότηση θα πάει στο Δ.Σ. του ΕΛΓΑ και εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη θα κινηθεί όλη η διαδικασία, ελέγχου και πληρωμής».

Εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, φέτος η υπερπαραγωγή έριξε πολύ τις τιμές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ένταση και κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφιακή γεωργία μεν, μπλόκα δε
Εύσημα από τον Ευρωπαίο επίτροπο Φ. Χόγκαν δέχτηκαν οι Ν. Παππάς και Στ. Αραχωβίτης για το πρόγραμμα της «ευφυούς γεωργίας», βασισμένο στις σύγχρονες τεχνολογίες, που πρόκειται να εφαρμοστεί στις 13...
Ψηφιακή γεωργία μεν, μπλόκα δε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενισχύθηκε το μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας
Πολύμορφο χαρακτήρα αποκτούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας, το οποίο ενισχύθηκε σε αριθμό τρακτέρ και παραγωγών. Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής των Μπλόκων,...
Ενισχύθηκε το μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΕΒΖ βρίσκει σφυγμό στην εκπνοή
Ενώ φαινόταν πως όλα είχαν τελειώσει για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, το επενδυτικό σχήμα Kingsley Capital Partners ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά 70 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά της. Η ΕΒΖ είναι...
Η ΕΒΖ βρίσκει σφυγμό στην εκπνοή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκατάσταση αδικίας για τους βιοκαλλιεργητές
Στην αποκατάσταση μιας αδικίας σε βάρος των παραγωγών βιολογικών προϊόντων -και ειδικότερα των μικρών- προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με εγκύκλιο του υπουργείου και της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης...
Αποκατάσταση αδικίας για τους βιοκαλλιεργητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
8,2 εκατ. έκτακτες ενισχύσεις σε παραγωγούς καπνού
Εκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 8,2 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες για τους παραγωγούς καπνού ποικιλίας «Μπασμά» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Αραχωβίτης, σε...
8,2 εκατ. έκτακτες ενισχύσεις σε παραγωγούς καπνού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβερνητική στήριξη αντί τραπεζικής θηλιάς
Το μόνο που μπορεί να βγάλει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από την κατάσταση επιτροπείας στην οποία βρίσκεται είναι μια γενναία, άμεση και αποφασιστική στήριξη της κυβέρνησης στο σημερινό διοικητικό...
Κυβερνητική στήριξη αντί τραπεζικής θηλιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας