• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.1°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  5 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.9°C
  3 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  6 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  4 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.1°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  6 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.5°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 19.3°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.3°C
  2 BF
  38%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  49%

Σε καθεστώς ασφυξίας το πανεπιστημιακό βιβλίο

 • A-
 • A+

Αλυτο παραμένει το ζήτημα των πληρωμών στον κλάδο των εκδοτών πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να μη διανεμηθούν βιβλία στους φοιτητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων την ερχόμενη χρονιά.

Η πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές έχει φέρει τους 15.000 εργαζομένους, που απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στον χώρο της έκδοσης πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, σε οριακή πλέον κατάσταση, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάιο του 2016.

Και μπορεί τα χρήματα να είναι διαθέσιμα από το υπουργείο Παιδείας, αλλά η πληρωμή καθυστερεί λόγω των σχολαστικών ελέγχων που διενεργούνται από το υπουργείο, οι οποίοι δεν έχουν κανένα ουσιαστικό νόημα διότι επί της ουσίας το ίδιο το υπουργείο τιμολογεί μέσω του συστήματος «Εύδοξος», όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, Αλέξανδρος Παπαζήσης:

«Τα πανεπιστημιακά συγγράμματα διανέμονται στους φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μέσω του μηχανογραφικού συστήματος “Εύδοξος”. Ο φοιτητής παραλαμβάνει το βιβλίο του από τον εκδότη ή το σημείο διανομής, υπογράφει ηλεκτρονικά και αυτόματα “κλειδώνει” η κατάσταση συγγραμμάτων.

»Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της διανομής, οι εκδότες τιμολογούν με βάση τα στοιχεία που το ίδιο το σύστημα δίνει και έτσι δεν υπάρχει περιθώριο παρέκκλισης, ούτε από πρόθεση ούτε από λάθος. Στα οκτώ χρόνια που εφαρμόζεται το σύστημα ουδέποτε έχει παρατηρηθεί ατασθαλία, απλά διότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί λόγω των μηχανογραφικών στεγανών που έχουν επιβληθεί».

Υπό καθεστώς ασφυξίας λειτουργούν οι επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν φόρους, το προσωπικό που απασχολούν αλλά και τους συνεργάτες παραγωγής των συγγραμμάτων.

Μάλιστα, λόγω αδυναμίας να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες, δεν μπορούν να τυπώσουν τα βιβλία που είναι αναγκαία για το νέο ακαδημαϊκό έτος με τη διανομή τους να τίθεται εν αμφιβόλω.

Συναντήσεις με τον υπουργό

Οι εκδότες έχουν πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με θέμα την αποπληρωμή παλιών οφειλών (από το εαρινό εξάμηνο του 2015-2016) αλλά και τη διαδικασία πληρωμών που αφορά την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017, ενώ του έχουν αποστείλει ήδη δύο επιστολές ζητώντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση, οι σύλλογοι του κλάδου, ΣΕΕΒΙ (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου), ΕΝΕΛΒΙ (Ενωση Ελληνικού Βιβλίου) και ΣΕΚΒ (Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου) απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Τα δύο τελευταία χρόνια, το υπουργείο Παιδείας έκανε περικοπές στα πανεπιστημιακά συγγράμματα, συνολικού ύψους 45%. Οπως γνωρίζετε, ο κλάδος μας έχει ιδιαιτερότητα στον ΦΠΑ. Παράγουμε βιβλία με ΦΠΑ 24% και πουλάμε με ΦΠΑ 6%. 

»Η συμφωνία που κάναμε για την πληρωμή μας με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έχει παραβιαστεί: έχουμε να πάρουμε χρήματα από τον Μάιο του 2016. Τα χρήματά μας είναι ήδη διαθέσιμα στο υπουργείο για τον σκοπό αυτό, η πληρωμή μας όμως καθυστερεί για λόγους γραφειοκρατικούς» αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία τονίζεται για ακόμη μια φορά ο κίνδυνος να μη διανεμηθούν βιβλία στους φοιτητές το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Θα (του) τα πουν και κατ’ ιδίαν
«Υπάρχουν στοιχεία για την περίοδο 1980-1985, όταν η προφορική βαθμολογία μετρούσε κατά ένα ποσοστό για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, που οι αριστούχοι είχαν αυξηθεί κατά 95% συγκριτικά με τις περιόδους που...
Θα (του) τα πουν και κατ’ ιδίαν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΔΑΠ βλέπει μόνο το ένα
Το γνωστό σύνθημα σε τοίχο ελληνικού Πανεπιστημίου «Τα πτυχία copies κτώνται» («Τα πτυχία αποκτώνται με αντιγραφή» σε ελεύθερη απόδοση) ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης...
Η ΔΑΠ βλέπει μόνο το ένα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ηλεκτρονικά από φέτος η υποβολή των αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα
​Με κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στους προπτυχιακούς φοιτητές θα γίνεται από φέτος ηλεκτρονικά. Με αυτόν τον...
Ηλεκτρονικά από φέτος η υποβολή των αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
Τα υψηλά ποσοστά των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις διαψεύδουν τα στερεότυπα που απαξιώνουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Συνολικά 11.290...
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ
Υπό φοιτητική κατάληψη βρέθηκε χθες το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ως αντίδραση στο σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. «Κάνουμε ξεκάθαρο στον υπουργό Παιδείας ότι δεν θα δεχτούμε την υποβάθμιση των...
Κατάληψη στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας