• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.6°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  59%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.2°C / 0.7°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.6°C / -4.3°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 7.4°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 13.6°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 4.9°C
  3 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 11.8°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 3.6°C
  6 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  1°C 0.9°C / 1.5°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 3.4°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.6°C
  0 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 5.9°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -1°C -2.7°C / 0.4°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.8°C / 1.4°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  79%
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Η Λαμία κάνει «δώρο» σε ιδιώτη την καθαριότητα!

 • A-
 • A+

Αν και οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπ. Εσωτερικών δίνει στους δήμους τη δυνατότητα να ανανεώσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα, η δημοτική αρχή Λαμιέων ανέθεσε απευθείας την αποκομιδή σε ιδιώτη εργολάβο με την κατεπείγουσα διαδικασία και χωρίς να προηγηθεί δημοσίευση

Σε ιδιώτη εργολάβο, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, δίνει η δημοτική αρχή Λαμιέων τμήμα της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων, αρνούμενη να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνονται από τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών και να ανανεώσει τις συμβάσεις με τους 47 συμβασιούχους της καθαριότητας.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων εισήχθη ως θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης, η ανάθεση τμήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο για τέσσερις μήνες με το ποσό των 360.000 € με ΦΠΑ, με την κατεπείγουσα διαδικασία της ανάθεσης με διαπραγμάτευση και χωρίς να προηγηθεί δημοσίευση.

Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική απόφαση της δημοτικής αρχής, που κινείται στα όρια της νομιμότητας της διοικητικής διαδικασίας, με την οποία επιδιώκει ουσιαστικά να προκαταλάβει αντιδράσεις και να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.

Ερχεται, μάλιστα, ως συνέχεια των προηγούμενων προσπαθειών της δημοτικής αρχής Λαμιέων να αναθέσει ένα μεγάλο τμήμα της αποκομιδής των απορριμμάτων σε εργολάβο, που απέβησαν άκαρπες έπειτα από τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα επιχειρήματα που επικαλείται η δημοτική αρχή στη σχετική εισήγηση για τη λήψη της παραπάνω απόφασης και την επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας ανάθεσης είναι οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων, του σωματείου εργαζομένων του δήμου και της ΠΟΕ ΟΤΑ, που είχαν αποτέλεσμα να αποτρέψουν τη λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή διαγωνισμού, που όμως πάλι θα οδηγούσε σε απευθείας ανάθεση για ένα χρονικό διάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η δημοτική αρχή Λαμιέων από πέρυσι το φθινόπωρο έχει δείξει την πρόθεσή της να αναθέσει τμήμα της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο. Αρχικά αυτό ναυάγησε, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για παράταση των συμβάσεων. Επανήλθε, ωστόσο, μετά την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για να μπλοκαριστεί και πάλι από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης, για να αιτιολογήσουν την επιλογή του ιδιώτη εργολάβου είναι η τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους, ενώ παράλληλα επιρρίπτονται ευθύνες στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής επισημαίνεται ότι πρόθεσή της είναι να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η ανάθεση σε εργολάβο θα ισχύσει μέχρι να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τις διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι συγκεκριμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής Λαμιέων έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, συνδικαλιστικών φορέων της περιοχής και της ΠΟΕ ΟΤΑ καθώς και κομμάτων, μεταξύ των οποίων η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που αφήνουν σαφείς αιχμές για πρόθεση της δημοτικής αρχής να αναθέσει την αποκομιδή απορριμμάτων σε εργολάβο και την καλούν να αξιοποιήσει την τελευταία νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, υπογράφοντας νέες συμβάσεις με τους 47 -απολυμένους πλέον- συμβασιούχους της καθαριότητας και προχωρώντας τις διαδικασίες για μόνιμο προσωπικό.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λαμία: κατάληψη κατά της ιδιωτικοποίησης
Με δυναμική παρέμβαση και κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων από συμβασιούχους στην καθαριότητα και αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ «μπλόκαρε» προσωρινά η κίνηση της δημοτικής αρχής...
Λαμία: κατάληψη κατά της ιδιωτικοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το κράτος κάνει ανακύκλωση... ανθρώπων»
«Βρεθήκαμε εδώ από ανάγκη. Αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι για το ελληνικό κράτος που κάνει ανακύκλωση όχι σκουπιδιών, αλλά ανθρώπων». Θα μπορούσαν να μας το πουν συμβασιούχοι από οποιονδήποτε...
«Το κράτος κάνει ανακύκλωση... ανθρώπων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα ένταση για την παραχώρηση των απορριμμάτων σε ιδιώτη
Με... «νύχια και με δόντια», προσπαθεί δημοτική αρχή Λαμιέων να επιβάλει και να υπερασπιστεί την πρόθεσή της να παραδώσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο, έχοντας απέναντί της το σύνολο των...
Νέα ένταση για την παραχώρηση των απορριμμάτων σε ιδιώτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
Επτά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο Εθνικός Σχεδιασμός και οι...
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εις... θάνατον για τα σκουπίδια
Θρήνος και οργή στου Ζωγράφου για την 62χρονη οδοκαθαρίστρια (μητέρα τεσσάρων παιδιών, εκ των οποίων ένα ΑμεΑ και ένα ανήλικο) που άφησε την τελευταία της πνοή στο αμαξοστάσιο. Συνάδελφοί της καταγγέλλουν ότι...
Εις... θάνατον για τα σκουπίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαίνια με... σύσσωμη την αντιπολίτευση!
Ο περιώνυμος ΣΜΑ Ευκαρπίας εγκαινιάστηκε μεν, αλλά η παρουσία των ΜΑΤ έδειξε ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δεν έχει πείσει τους πολίτες στη δυτική Θεσσαλονίκη. Περί τα 60 άτομα αποδοκίμασαν όσους...
Εγκαίνια με... σύσσωμη την αντιπολίτευση!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας