Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
O διακαής πόθος του Βγενόπουλου και η τροπολογία του Λοβέρδου

Ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν», Κωνσταντίνος Κρέτσης, μιλώντας στην εξεταστική για την Υγεία δήλωσε ευθέως ότι ήταν πολιτική απόφαση να πάει σε ιδιωτικά χέρια το νοσοκομείο

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

O διακαής πόθος του Βγενόπουλου και η τροπολογία του Λοβέρδου

  • A-
  • A+

Η χθεσινή εξεταστική για την Υγεία εξέτασε τον μάρτυρα Κωνσταντίνο Κρέτση, πρώην πρόεδρο και επί πολλά, συναπτά έτη εκπρόσωπο του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στο «Ερρίκος Ντυνάν».

Σε αρκετές στιγμές δημιουργήθηκαν εντάσεις κυρίως από τους εκπροσώπους της Ν.Δ. αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αφορμή τη συνάντηση του μάρτυρα με τον πρόεδρο της επιτροπής αλλά και προκειμένου να ισχυριστούν ότι καλώς έπραξε ο Α. Λοβέρδος κι έδωσε με διαρροή στα ΜΜΕ μια επιστολή προς την επιτροπή πριν ακόμα η ίδια η επιτροπή τη διαβάσει κι έχει τη δυνατότητα να απαντήσει.

Ο Κ. Κρέτσης απάντησε στις καταιγιστικές ερωτήσεις των βουλευτών και συνοπτικά τα όσα ανέφερε είναι:

● Η τροπολογία Λοβέρδου έδωσε τη δυνατότητα να πλειοδοτηθεί η άδεια σε ιδιωτικά συμφέροντα. Χωρίς την τροπολογία δεν θα γινόταν ο πλειστηριασμός.

Μάλιστα, αποσύροντας τους εκπροσώπους του υπουργείου από τη διοίκηση, στην ουσία άφησε έρμαιο και απροστάτευτο το ίδρυμα. Κι εμάς μας είχε βγάλει έξω από την επιτροπή.

● Διακαής πόθος του Α. Βγενόπουλου από το 2011 ήταν να αποκτήσει το «Ντυνάν». Την επομένη της κατάθεσης της τροπολογίας Λοβέρδου ζήτησε ο Βγενόπουλος με επιστολή του να την αλλάξει, αφήνοντας μόνο τη δυνατότητα της πώλησης.

Παραίνεση του Λοβέρδου ήταν να αποσυρθούν τα ένδικα μέσα. Ηταν πολιτική απόφαση να πάει σε ιδιωτικά χέρια το νοσοκομείο. Δεν μας κάνουν χάρη που μας πληρώνουν τώρα και το μέλλον μας είναι απολύτως αβέβαιο κι αν αύριο πουληθεί το «Ντυνάν», η προϋπηρεσία μας δεν ξέρω πού θα πάει.

Επι υπουργίας Λυκουρέντζου

● Τον Ιούνιο 2013, επί υπουργίας Λυκουρέντζου, στην τελευταία επιτροπή ενημέρωσης μας είπε ότι γίνονταν συζητήσεις για να πάρει η Τράπεζα Πειραιώς το δάνειο και το νοσοκομείο, ενώ ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός.

● Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο μάρτυρας στο γραφείο του Μ. Σάλλα το 2014, με την προτροπή και την παρουσία, εκ μέρους του Α. Σαμαρά, του Κ. Μπούρα και παρόντες τον σημερινό πρόεδρο του «Ντυνάν», κ. Κυρατζή, κι ένα μέλος της διοίκησης, τον κ. Χριστοφή, ενημερώθηκαν ότι το δάνειο των 90 εκατ. του «Ντυνάν» αγοράστηκε (με το ευτελές ποσό των 18 εκατ. ευρώ), αλλά προκειμένου να προχωρήσει η πώληση έπρεπε να παραιτηθούν όλα τα μέλη της διοίκησης με απαίτηση Σάλλα προς τον υπ. Υγείας Α. Γεωργιάδη.

● Δεν εφαρμόστηκε στον πλειστηριασμό η διάδοχη κατάσταση που όριζε ο νόμος για τους εργαζόμενους και το μάθαμε μετά. Το κρυφό μνημόνιο της πώλησης δεν μας το έδωσαν ποτέ. Από το μνημόνιο φαίνεται ότι ήταν πολιτική απόφαση.

Να ανοίξουν οι λογαριασμοί

● Πρέπει να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί των μελών των διοικήσεων του «Ντυνάν».

● Ηταν μικρές οι δυνατότητες που είχαν οι εργαζόμενοι να καταγγείλουν με στοιχεία τις σκανδαλώδεις πρακτικές που φαλίρισαν το ίδρυμα.

● Αυτή τη στιγμή λειτουργούν γύρω στις 23 από τις 40 χειρουργικές και από τις 40 ΜΕΘ λειτουργούν οι 10. Μέσος όρος που νοσηλεύονται πάνω από μία ημέρα είναι περίπου 120. Εχει χάσει το κοινωφελές έργο του απολύτως και δεν μπορεί να νοσηλεύσει απόρους. Υπάρχουν ανεκμετάλλευτες ΜΕΘ, αλλά με ιδιωτικά χέρια δεν μπορούν να σωθούν ζωές.

● Ο Μαρτίνης έπαιζε τον μεγαλύτερο ρόλο, αλλά όλο το Δ.Σ. φέρει ευθύνες. Ολοι συμφωνούσαν και συνυπέγραφαν.

● Μπορούσε να γίνει ρύθμιση με τους προμηθευτές και το δάνειο και να συνεχίσει να δουλεύει το νοσοκομείο και να πληρωθούν σιγά σιγά τα χρέη, χωρίς να ζημιωθούν οι Ελληνας πολίτες. Αρκεί να πληρώνονταν τα τζαμπατζίδικα νοσήλια.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια «δεύτερη ευκαιρία» για τη Ν.Δ.
​Μια αξιοσημείωτη αλλαγή ρεπερτορίου επέδειξε ο αρχηγός της Ν.Δ. Ανήμερα τα Χριστούγεννα και μάλιστα βράδυ (!), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συναντηθεί και να συζητήσει σε καφενείο της πλατείας Βάθη μαζί...
Μια «δεύτερη ευκαιρία» για τη Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ένας έδινε απαντήσεις, ο άλλος ζητούσε παραιτήσεις
Με μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Π. Κουρουμπλή και Κυρ. Μητσοτάκη έγινε χθες η ενημέρωση στη Βουλή για τη ρύπανση στον Σαρωνικό. Ο υπουργός Nαυτιλίας διαβεβαίωσε ότι όλες οι Αρχές είναι κινητοποιημένες από...
Ο ένας έδινε απαντήσεις, ο άλλος ζητούσε παραιτήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φανατισμένη... άγνοια
Η άγνοια (;) και η προκατάληψη οδήγησαν την ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή σε μια πρωτοφανή και άκρως προσβλητική για την Ελληνική Δημοκρατία ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή....
Φανατισμένη... άγνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λαϊκισμός, ψηφοθηρία ή απλή αφέλεια;
Θυμίζοντας τη μέθοδο της πρώην ένδοξης κρυφής δημοσιογραφικής κάμερας, με το φανερό κινητό και προκειμένου να πείσει -όπως ο θείος του- ότι για όλα φταίει το πανεπιστημιακό άσυλο, o Κ. Μπακογιάννης κατέγραψε...
Λαϊκισμός, ψηφοθηρία ή απλή αφέλεια;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ν.Δ.: και οι «αντάρτες» έχουν ψυχή
Δεν τους έφταναν στη Θεσσαλονίκη τα τοπικά και προσωπικά «πάθη» που εκδηλώθηκαν με πέντε υποψηφιότητες στελεχών, ήρθε και το κόμμα της Ν.Δ. να «σβήσει τις μηχανές» για να δείχνει το σκαρί παντελώς ακυβέρνητο...
Ν.Δ.: και οι «αντάρτες» έχουν ψυχή
ΥΓΕΙΑ
Σκοτεινά παιχνίδια με την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»
Χοντραίνει το τελευταίο διάστημα το παιχνίδι γύρω από τον διαγωνισμό για τη μεταβίβαση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς φαίνεται πως ορισμένες δυνάμεις εντός του νοσοκομείου, μαζί με ανώτερα στελέχη της...
Σκοτεινά παιχνίδια με την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας