Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κι άλλα ράμματα για τη γούνα... της παλιάς διοίκησης του ΟΑΣΘ

Ο Χρήστος Σπίρτζης άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν στοιχεία για κακοδιαχείριση που δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμη και ευχήθηκε η υπόθεση να φτάσει στη Δικαιοσύνη

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κι άλλα ράμματα για τη γούνα... της παλιάς διοίκησης του ΟΑΣΘ

  • A-
  • A+

«Μακάρι –η παλιά διοίκηση του ΟΑΣΘ– να πάει στα δικαστήρια. Το αναζητούμε». Πριν καν κατατεθεί η όποια προσφυγή των παλιών μετόχων του ΟΑΣΘ και μία ημέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που κρατικοποίησε τον Οργανισμό και άλλαξε το καθεστώς στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης ύστερα από 60 χρόνια, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης κυριολεκτικά με… λυμένο χειρόφρενο.

Η προειδοποίησή του έγινε σε αυστηρό τόνο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν ειπώθηκαν όλα στη σχετική συζήτηση στη Βουλή και ότι υπάρχουν κι άλλα στοιχεία στη διάθεσή του για κακοδιαχείριση.

Οι εργαζόμενοι διά των εκπροσώπων τους εμφανίζονται απολύτως ψύχραιμοι και μόνο η προηγούμενη διοίκηση είναι «εξαφανισμένη», ετοιμάζοντας την όποια νομική της αντεπίθεση.

Μόνο που, όταν κι όπως κι αν αυτή γίνει, θα βρίσκεται πλέον σε διαφορετική θέση, ενώ η έκπληξή της από την ταχύτητα που εξελίχθηκαν τα πράγματα και η έλλειψη ουσιαστικών συμμάχων και υπερασπιστών των πεπραγμένων της μάλλον μεγάλωσαν τα φαινόμενα αδυναμίας αντίδρασης.

Στήριξη

Επιπλέον, στην πόλη ακόμη δεν έχει γίνει συνείδηση ότι ο ΟΑΣΘ όπως τον ξέραμε δεν υπάρχει, γι’ αυτό και μόλις χθες το βράδυ έγινε η πρώτη συγκέντρωση απλών πολιτών, αιρετών δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος και προσωπικοτήτων για τη συγκρότηση επιτροπής κριτικής στήριξης των νέων θεσμών που δημιουργούνται.

Την ίδια στιγμή, με τα λεωφορεία να κινούνται κανονικά στους δρόμους της πόλης, ο κ. Σπίρτζης όσο κι αν θέλει να το κρατά μυστικό έχει προχωρήσει τις συζητήσεις με πρόσωπα που θα στελεχώσουν το επόμενο συμβούλιο το οποίο θα εκκαθαρίσει ουσιαστικά την υφιστάμενη εταιρεία.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά από τον ρ/σ «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4», είπε ότι «θα γίνει προσπάθεια η νέα διοίκηση να οριστεί πολύ γρήγορα, μετά τη δημοσίευση στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως».

Τόνισε δε πως «δεν είναι μόνο ο απο-ιδιωτικοποιημένος ΟΑΣΘ που πρέπει να έχει νέα διοίκηση. Είναι ότι και ο νέος φορέας που θα κάνει τον σχεδιασμό, τον έλεγχο, τον συντονισμό όλων των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης».

Περί αποκλεισμών

Ενδιαφέρον έχει και η απάντησή του στην ερώτηση για τον αποκλεισμό φορέων από τη συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κυρίως του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα έχει και μέλος στα νέα συμβούλια.

Ο υπουργός απάντησε ότι δεν ήταν αυτός πίσω από τους αποκλεισμούς, αφού τις προσκλήσεις δεν τις κάνει ο υπουργός και η κυβέρνηση, αλλά τα κόμματα που μετέχουν στη συζήτηση και τα οποία καθορίζουν τον αριθμό και τα πρόσωπα των ομιλητών.

Η υπόθεση αυτή πάντως δεν κλείνει τόσο εύκολα, καθώς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης παρενέβη χθες το απόγευμα και με γραπτή δήλωσή του κάνει λόγο για «θεσμική προσβολή της πόλης και των πολιτών» ενώ εκφράζει την έκπληξη και τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο δήμος δεν προσκλήθηκε στη συζήτηση.

Το πρώτο ζήτημα που θα κληθεί η νέα διοίκηση να λύσει είναι το πρόβλημα των απλήρωτων -για δύο μήνες ήδη- εργαζόμενων, αν και ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν θα έχει πολύ μεγάλο βάρος, δεν θα οφείλει να προστατέψει το κέρδος -για να μην πω την αισχροκέρδεια- των μετόχων του ΟΑΣΘ και θα έχει προτεραιότητα, όπως ορίζουν οι νόμοι, να δίνει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων».

Οι εργαζόμενοι διά του προέδρου του σωματείου τους, Δημήτρη Τσερμενίδη, πάντως, φαίνεται ότι έχουν κλείσει το κεφάλαιο αντιπαράθεσής τους με τον κ. Σπίρτζη και εμφανίζονται πραγματιστές.

Μιλώντας δε στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Τσερμενίδης είπε χαρακτηριστικά ότι «με τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τους αρμόδιους στα υπουργεία, διασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι. Πιστεύω ότι ο υπουργός Μεταφορών και πάλι αν χρειαστεί θα κάνει διορθώσεις με κάποιες εγκυκλίους, ώστε να έχουμε τη συγκοινωνία που ονειρεύεται ο κ. Σπίρτζης ότι θέλει να κάνει. Εμείς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χειρόφρενο στις ρατσιστικές αντιλήψεις
«Η Δημοκρατία έχει ανεκτικότητα, αλλά έχει και όρια». Η προειδοποίηση του προέδρου του ΟΑΣΘ Στέλιου Παππά με χθεσινές του δηλώσεις ήταν ουσιαστικά η μοναδική αντίδραση στη χθεσινή αποκάλυψη από την «Εφ.Συν.»...
Χειρόφρενο στις ρατσιστικές αντιλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαλύψεις για το «πάρτι» στον ΟΑΣΘ
​Ευρύχωρο σε αποκαλύψεις, πολιτικές καταγγελίες κατά της Ν.Δ., απαντήσεις σε Fraport, αλλά και όνειρα για την επόμενη μέρα των συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αποδείχθηκε το βαγόνι του μετρό που εκτίθεται στην 82η...
Αποκαλύψεις για το «πάρτι» στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και επισήμως κρατικός ο ΟΑΣΘ
Στον νέο δημόσιο φορέα θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα τα θέματα ώστε να διοριστούν τα νέα συμβούλια της ΟΣΕΘ και της ΑΣΥΘ και να οριστούν άμεσα διευθύνων σύμβουλος και ορκωτοί ελεγκτές ώστε να αρχίσει η...
Και επισήμως κρατικός ο ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ν.Δ. καλεί θεσμούς για τον ΟΑΣΘ!
Ο αιφνιδιασμός με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ΟΑΣΘ υπερέβη και τις όποιες προβλέψεις του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Η αρχική έκπληξη γέννησε την αμηχανία, που...
Ν.Δ. καλεί θεσμούς για τον ΟΑΣΘ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ομηρος» του ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη
Ογδοη μέρα απεργίας των απλήρωτων εργαζομένων, επικοινωνιακό πάρτι της Νέας Δημοκρατίας, πιέσεις και παρασκήνιο για την προείσπραξη της καταβολής του Ιουνίου (4 εκατ.), για τα 4,6 εκατ. που έχει κερδίσει ο...
«Ομηρος» του ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα «αρπακτικά» πετάνε πάνω απ’ το κουφάρι του ΟΑΣΘ
Λίγο ακόμη και… θα συνηθίσουμε στη Θεσσαλονίκη να μην κυκλοφορούν λεωφορεία. Μια εβδομάδα συμπληρώνουμε κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ και χθες το απόγευμα η διοίκηση του οργανισμού άφηνε ανοιχτή μια...
Τα «αρπακτικά» πετάνε πάνω απ’ το κουφάρι του ΟΑΣΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας