Σε μια πολύωρη συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες στις 2 μετά το μεσημέρι και συνεχιζόταν ώς αργά τη νύχτα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν φάνηκε διατεθειμένο να βάλει υπογραφές στις προσφορές εξαγοράς των δύο κερδοφόρων θυγατρικών στη Σερβία, για τις οποίες τα τιμήματα υπήρξαν ιδιαίτερα χαμηλά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βελτιωμένη προσφορά που κυμαινόταν περίπου στα 45-50 εκατ. ευρώ κατέθεσε μόνο η σερβική MK Grouρ, δηλαδή ένα ποσό που δεν ξεπερνάει την κερδοφορία 1,5 έτους των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία.
Κατόπιν αυτού, την ώρα της συνεδρίασης υπήρξαν απανωτές επικοινωνίες τόσο με την Τράπεζα Πειραιώς, που στην ουσία έχει θέσει και τους όρους εξυγίανσης της εταιρείας, όσο και με τον ειδικό εκκαθαριστή που κλήθηκε να εκφράσει τις απόψεις του.
Τι ακριβώς ειπώθηκε παρέμενε άγνωστο ώς αργά χθες το βράδυ, αλλά βέβαιο είναι ότι δεν υπήρξε εξαρχής προθυμία να «πέσουν υπογραφές» με τον πλειοδότη και η ατμόσφαιρα που επικρατούσε ήταν να κηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός άγονος.
«Ποιος θα βάλει την υπογραφή του σε τέτοιο ξεπούλημα με τον κίνδυνο να βρεθεί κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος;» σχολίαζαν στην «Εφ.Συν.» συνδικαλιστές της ΕΒΖ, που πάντως δεν εξεπλάγησαν καθόλου με τις χαμηλές προσφορές, αντιθέτως θα έλεγε κανείς ότι τις είχαν προφητεύσει με μεγάλη ακρίβεια...
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι τρεις υποψήφιοι «γαμπροί» των δυο θυγατρικών της Σερβίας ήταν η κοινοπραξία Cristal Union (γαλλικών συμφερόντων) και Viro (κροατική), η αυστριακή Agrana Group και η σερβική MK Group.
Η γερμανική Sudzucker
Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα voria.gr, η αυστριακή Agrana έχει μέτοχο με μερίδιο 50% τη γερμανική Sudzucker, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στην Ευρώπη.
Η Agrana πρόσφατα ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε από την ΜΚ Group πλειοψηφικό πακέτο της Sunoko, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ζάχαρης στη Σερβία.
Εύκολα λοιπόν συμπεραίνεται ότι η απόκτηση των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ από την ΜΚ Group ή την Agrana θα οδηγήσει τα δύο... ζαχαρουργεία στον έλεγχο της γερμανικής Sudzucker.
Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, αφορά την πώληση του συνόλου των 776.564 μετοχών της εταιρείας AD Fabrica Secera Sajkaska Zabali και του συνόλου των 550.729 μετοχών της εταιρείας Crevnka Fabrica Secera AD Crevnka που κατέχει η ΕΒΖ, στις δύο προαναφερόμενες θυγατρικές της (ποσοστά 92,6% και 87,5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών αντίστοιχα).
Οι δύο αυτές εταιρείες, που αποτελούν τα πιο κερδοφόρα κομμάτια της ΕΒΖ, πωλούνται με τίμημα εκκίνησης και για τις δύο τα 25 εκατ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το πολύ μεγάλο δανειακό άνοιγμα της ΕΒΖ στην πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πρωτίστως ενδιαφέρεται να πάρει όσο περισσότερα χρήματα μπορεί...
Το καταγγελλόμενο από τους εργαζόμενους της ΕΒΖ ως «προβληματικό» σχέδιο διάσωσης(;) της Τράπεζας Πειραιώς έθετε ως απαράβατες προϋποθέσεις:
● Την πώληση των δύο κερδοφόρων θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία.
● Τη χρηματοδότηση από σταδιακές εκταμιεύσεις, με 5+7 εκατομμύρια ευρώ.
● Την ομόφωνη αποδοχή των όρων αυτών από το Δ.Σ. της ΕΒΖ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας