Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι κατέθεσε η ξαδέλφη που καίει το κύκλωμα Βλαστού

Μέλη της σπείρας οδηγούνται στον εισαγγελέα και δίπλα έγγραφο της ανάκρισης που «δένει» τους κατηγορούμενους

AΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Τι κατέθεσε η ξαδέλφη που καίει το κύκλωμα Βλαστού

  • A-
  • A+

Με μια δικογραφία που βασίζεται κυρίως στην κατάθεση ενός και μόνο προσώπου, της πρώτης ξαδέλφης του Παναγιώτη Βλαστού, που ο βαρυποινίτης έβαλε τους «ανθρώπους» του να βάλουν βόμβα στο σπίτι της για να σκοτώσουν την ίδια και την οικογένειά της, οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να ενώσουν τη δράση των «νονών της νύχτας» με εκείνη διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων, την υπόθεση με τις μίζες του Ακη Τσοχατζόπουλου, αλλά και με αυτή της υπόθαλψης του καταδικασμένου μέλους της «17 Νοέμβρη» Χριστόδουλου Ξηρού.

Στον συνδυασμό μάλιστα των υποθέσεων φέρεται ότι συνέβαλαν αποφασιστικά και οι εισχωρήσαντες πληροφοριοδότες των αστυνομικών, αφού όπως ανέφερε στην παρουσίαση της υπόθεσης ο διοικητής Ασφαλείας Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, «περαιτέρω στοιχεία εξειδικευμένα δεν είναι δυνατόν να παραχθούν, λόγω ακριβώς του τεράστιου εύρους των εγκληματικών δράσεων, της μυστικότητας της υπόθεσης ως προς τον τρόπο που πρέπει να καλυφθούν άνθρωποι που είναι insider στην οργάνωση».

Εν τούτοις η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει στοιχεία από το διαβιβαστικό της δικογραφίας το οποίο έχει στην κατοχή της και αριθμεί τις 121 σελίδες.

Φυλακές Δομοκού

Το στοιχείο που ξεχωρίζει από την εισαγωγή του διαβιβαστικού είναι το συμπέρασμα των συντακτών του, που πιθανότατα προέρχεται από την περισσοτέρων των 800 σελίδων δικογραφία, ότι επιθυμούν διακαώς να μεταβούν στις νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’ στον Δομοκό «για να οργανώνουν απρόσκοπτα τις κακουργηματικές τους πράξεις».

Συγκεκριμένα στη σελίδα δώδεκα χωρίς άλλες επεξηγήσεις αναφέρεται: «Οταν τα αρχηγικά μέλη (Βλαστός-Σκαφτούρος-Στεφανάκος) μετάγονταν στην ίδια φυλακή λόγω της ανάγκης να παραστούν σε δίκη (πολλές φορές ως συγκατηγορούμενοι) φρόντιζαν είτε να μένουν στην ίδια πτέρυγα είτε ακόμη και στο ίδιο κελί [...] με σκοπό να συντονίζουν ανενόχλητοι την εγκληματική τους δράση.

»Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ δημόσια διαμαρτύρονται με έντονο τρόπο προς τα ΜΜΕ ότι αδίκως θα μεταχθούν και θα εγκλειστούν στο νέο Κατάστημα Κράτησης Υψίστης Ασφαλείας Δομοκού, προέκυψε από την έρευνα ότι αναμένουν εναγωνίως την από κοινού κράτησή τους σε αυτό, για να έχουν άμεση και καθημερινή διά ζώσης επικοινωνία και να οργανώνουν απρόσκοπτα τις κακουργηματικές τους πράξεις».

Σχεδόν με τον ίδιο τρόπο αναφέρει το διαβιβαστικό ότι: «Ενας μεγάλος αριθμός των εκρήξεων στις οποίες προβαίνει η “Ομάδα” συνιστά “τυφλό κτύπημα”, με την έννοια ότι, με την πυροδότηση του Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού Μηχανισμού το ωστικό κύμα είναι ανεξέλεγκτο με ενδεχόμενο να τραυματιστεί θανάσιμα οποιοσδήποτε βρίσκεται σε κοντινή απόσταση». Λίγο πιο κάτω, δε, τονίζει για τους ποινικούς: «Συνεργάζονταν και είχαν άμεση σχέση με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις διατηρώντας με αυτούς αμφίδρομη σχέση βοηθείας, οργανώνοντας ακόμη και αποδράσεις από κοινού», για να προστεθεί ότι: «Χρησιμοποιούσαν την “ιδεολογία” τους για να δικαιολογήσουν εν μέρει τις παράνομες πράξεις τους, ενώ έβγαζαν προς τα έξω με ψευδείς δηλώσεις στα ΜΜΕ την εικόνα των καταδυναστευόμενων κρατουμένων, των αδικημένων και ‘’στοχοποιημένων” από την Πολιτεία».

Εκτός όμως από την ανωτέρω εκβιαστική και... τρομοκρατική δράση, αναφέρεται ότι «επιπλέον διερευνάται η εκβίαση επιχειρηματιών-εφοπλιστών-πολιτικών που κρατούνται ή κρατούνταν πρόσφατα στην ΣΤ΄ πτέρυγα (αποκαλούμενη ως VIP) του Κ.Κ. Κορυδαλλού».

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης τοποθετείται από τον Μάιο του 2011 έως και πρόσφατα. Αρχηγικά μέλη της φέρεται ότι είναι οι Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος που ανέθεταν στους υπόλοιπους τις«δουλειές» του κυκλώματος. Στις δραστηριότητές τους περιλαμβάνονται «αρπαγές εύπορων προσώπων, εκβιάσεις για προστασία, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών, ανθρωποκτονίες αντιπάλων και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος». Επίσης κατηγορούνται ότι έδιναν χρήματα συστηματικά σε σωφρονιστικούς, αστυνομικούς και δικαστικούς υπαλλήλους για να έχουν τον έλεγχο στις φυλακές. Στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται συγγενείς, φίλοι και δικηγόροι που φέρονται ότι βοηθούσαν στην οργάνωση εγκληματικών πράξεων.

Βόμβα στη Μεταμόρφωση

Η εξάρθρωση της «συμμορίας» ξεκίνησε μετά την τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι της εξαδέλφης του Παναγιώτη Βλαστού, της Λίτσας Βλαστού, στη Μεταμόρφωση ανήμερα την Πρωτοχρονιά φέτος, η οποία δεν εξερράγη λόγω της κακοκαιρίας. Εξεταζόμενη λοιπόν από τους αστυνομικούς η γυναίκα ομολόγησε σχεδόν τα πάντα.

Παραδέχθηκε ότι εισέπραττε από ιδιοκτήτες καταστημάτων κάθε τέλος του μήνα περίπου 2.500 ευρώ. Οτι είχε κρύψει στο σπίτι της 1,5 εκατ. ευρώ και πως το μεγαλύτερο μέρος από αυτά προέρχονταν από την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Μίλησε για τα σχέδια δολοφονίας του δικηγόρου και πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Πέτρου Μαντούβαλου η οποία ματαιώθηκε. Για ένα πλοίο που ήθελαν να αγοράσουν ο Βλαστός και ο Σκαφτούρος βάζοντας 1,5 εκατ. ευρώ ο καθένας ώστε να βγάζουν κέρδος 35.000 έως 70.000 ευρώ.

Τα «στραβά μάτια»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Για έναν αστυνομικό που έκανε τα «στραβά μάτια» και πέρασε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ τέσσερα κινητά και επιχείρησαν μετά να τον «λαδώσουν» με 500.000 ευρώ για να βοηθήσει τον Παναγιώτη Βλαστό να αποδράσει. Για τους τρεις πυροκροτητές που πήρε από το σπίτι του Χρήστου Π. -συνελήφθη κατηγορούμενος ως συνεργός στην υπόθαλψη του Χριστόδουλου Ξηρού- στη Γλυφάδα και ότι δεν πήρε 20 κιλά εκρηκτικά γιατί πίστευε ο Βλαστός ότι την παρακολουθούσαν.

Αναφέρει επίσης ότι σε γράμμα που μετέφερε σφραγισμένο στον Βλαστό κι εκείνος της το έδωσε να το καταστρέψει, «πήγαμε Ηρώδου Αττικού, όπως είπαμε... Παρακολουθούσαμε το αυτοκίνητο όπως είχαμε πει... Φύγαμε αργά. Εγώ ήμουν στη μια μεριά του γκαράζ της Ηρώδου Αττικού και η Μαρία στην άλλη. Το νούμερο του αυτοκινήτου που μου δώσατε ήταν λάθος. Συνεννόηση γάμα τα. Απορώ πώς θα πετύχει η επιχείρηση».

Το ίδιο έξαφνα αναφέρεται στη απόπειρα αρπαγής του εφοπλιστή Μαρτίνου και ο Βλαστός μιλώντας της ανέφερε «ότι πιθανόν είχε σχέση ο Παλαιοκώστας» και ότι σχολίασε: «Είναι μαλάκες, κάνουν μαλακίες και μας χαλάνε τη δουλειά. Και να τον παίρνανε θα τους έβρισκαν, γιατί το ρολόι του είχε εντοπισμό, δεν τα ξέρουν αυτοί αυτά, ενώ εγώ έχω πληροφορίες...».

Μίλησε για το επισκεπτήριο και τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον των σωφρονιστικών. Οτι όταν κυκλοφορούσε στον Κορυδαλλό «ήταν προσεχτικός με τις κάμερες ώστε να μη γίνεται αντιληπτός με ποια άτομα ερχόταν σε επαφή και είχε απαιτήσει και καταφέρει να έχουν στραμμένες τις κάμερες ασφαλείας σε τυφλά σημεία ώστε να μην καταγράφουν στους χώρους της πτέρυγας που κινούνταν».

Μέσα, λοιπόν, σε όλα αυτά ανέφερε για τις βόμβες που έβαλε ο Βλαστός στα σπίτια του Γιάννη Σμπώκου (16/4/2014) και της αδελφής του (15/5 και 16/7/2014) και ότι τις δύο τελευταίες τις είχε κατασκευάσει η ίδια. Οι λόγοι που ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήθελε να μπουν οι βόμβες ήταν ότι τον «είχε άχτι» γιατί ο Σμπώκος κράτησε μια τσάντα με 10 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για τον ίδιο.

«Γι’ αυτόν τον λόγο ο Γιάννης Σκαφτούρος έβαλε τον Βλαστό να του επιτεθούν οι άνθρωποί του με βόμβες εκβιάζοντας να του δώσει δύο εκατομμύρια. Είχε ακουστεί ότι ο Σμπώκος είχε πάρει 500-700 εκατ. ευρώ και ο Σκαφτούρος θεωρούσε ότι αυτά που ζητούσε “ήταν ψίχουλα”. Κάθε φορά δε, που ο Σμπώκος αντιμετώπιζε κάποιο σημαντικό γεγονός ανάκρισης, απολογίας σε ανακριτή ή σε δικαστήριο για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, του συνέβαινε και ένα γεγονός».

Παραδέχθηκε ότι ο Βλαστός έβαλε τη βόμβα στις 22/11/2012 στην πρόεδρο εφετών, Παρασκευή Καλαϊτζή, στο Χαλάνδρι γιατί αυτή τον καταδίκασε για την απαγωγή Παναγόπουλου και στις 20/7/2013 στο σπίτι της εισαγγελέως Πρωτοδικών Τρικάλων, Σοφίας Πετράκη, στη Λάρισα που ερευνούσε την απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων.

«Για να περνάει η ώρα»

Είπε ακόμη ότι όταν δικηγόρος ρώτησε τον Βλαστό γιατί βάζει βόμβες τής απάντησε: «Τι θα κάνω όλη μέρα εδώ μέσα, πώς θα περάσει η ώρα μου;» και ότι όσοι έβαζαν τις βόμβες εισέπρατταν ως αμοιβή 2.000 ευρώ για την τοποθέτηση.

Σχετικά με την απόπειρα απόδρασης στις 12/12/2011 από τον Κορυδαλλό η ξαδέλφη κατέθεσε ότι ο Βλαστός κρατούνταν μαζί με κατηγορουμένους της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και ότι είχε επαφές με τα μέλη της. Μάλιστα είπε ότι «κατά την απόδραση θα είχε στο επισκεπτήριο πιστόλι και θα πήγαινε στον χώρο που θα έκαναν το επισκεπτήριό τους τα άτομα των “Πυρήνων” με τα οποία θα συνεργαζόντουσαν στην απόδραση».

Κατέθεσε ακόμη ότι τον Οκτώβριο του 2012 μετέβη στο δικηγορικό γραφείο του Φραγκίσκου Ραγκούση όπου παρουσία του δωροδόκησε σωφρονιστικό υπάλληλο ονόματι «Βασίλη» με το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ καθώς τους παρέδωσε απόρρητο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με το οποίο ενημερώνονταν όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας ότι ο Παναγιώτης Βλαστός επρόκειτο να αποδράσει από το Κ.Κ. Τρικάλων με τη βοήθεια ελικοπτέρου, ποια ήταν η ακριβής οργάνωση της απόδρασης καθώς και τα άτομα που θα συμμετείχαν σε αυτή (Σπυρίδων Δραβίλας, Ευάγγελος Ζαμπούνης κ.ά.). Ο Ραγκούσης φωτοτύπησε το συγκεκριμένο απόρρητο έγγραφο και έδωσε αντίγραφο στη Βλαστού (πιθανόν κρατώντας και ένα ο ίδιος).

Δεν παρέλειψε να πει πως τις πλαστές ταυτότητες που είχαν οι δύο συνεργοί στην απόπειρα απόδρασης με το ελικόπτερο ο Βλαστός «τις προμηθευόταν από άτομα του αναρχικού χώρου, γιατί αυτοί ήταν πιο έμπιστοι σε σχέση με τους ποινικούς καθώς είναι ιδεολόγοι και σε περίπτωση που συλληφθούν δεν θα ομολογήσουν στην Αστυνομία. Τα άτομα αυτά ήταν γνωστά του αδελφού του Δραβίλα Σπυρίδωνα, με τον οποίο η Βλαστού είχε συναντηθεί τουλάχιστον μια φορά. Μάλιστα ο αδελφός του ήταν αυτός που είχε βρει το ξενοδοχείο που θα κρυβόταν ο ένας συνεργός πριν την απόπειρα απόδρασης».

Σχεδίαζε μάλιστα να αποδράσει ξανά με ελικόπτερο που θα αγόραζε είτε σκάβοντας κάτω από τη φυλακή με τη βοήθεια συγκατηγορουμένου που είχε έναν γνωστό με σκαπτικά μηχανήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Βλαστός είχε αναθέσει στη Λίτσα να εντοπίσει οικόπεδα ή χωράφια κοντά στις φυλακές Τρικάλων ή Δομοκού.

Το ελικόπτερο

Δεν υπήρχε όμως έκταση στον Δομοκό προς ενοικίαση. Ανέφερε ακόμη ότι ο Παναγιώτης Βλαστός είχε γνωρίσει τον Σπυρίδωνα Δραβίλα μέσω του Βασίλειου Στεφανάκου, που είχε δώσει εντολή στον Δραβίλα να βρει ελικόπτερο για να αποδράσει ο Βασίλειος Παλαιοκώστας, όπως και έγινε. Επίσης ο Βλαστός γνώριζε και τον Σπυρίδωνα Χριστοδούλου με τον οποίο, όπως είχε ενημερώσει παλαιότερα τη «Λίτσα» ο πατέρας του Βλαστού, Αντώνιος, είχαν υπάρξει συγκρατούμενοι.

Τέλος, «σε επισκεπτήρια που είχε κάνει στο Κ.Κ. Κορυδαλλού μετά τη δολοφονία των δύο ανδρών έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο η Βλαστού Λίτσα ρώτησε τον Βλαστό Παναγιώτη αν είχε κάποια εμπλοκή στις ανθρωποκτονίες αυτές. Ο Βλαστός τής απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση, αλλά γνώριζε ποιος τους σκότωσε και ότι “τα λευκά κράνη που φορούσαν οι δράστες ήταν δικά του’’».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα... κάγκελα κατά του Ξηρού
Εναν ιδιότυπο μονόλογο έχουν ξεκινήσει κρατούμενοι καταδικασμένοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς» με αφορμή την υπόθεση Χριστόδουλου Ξηρού. Με επιστολή-ανακοίνωση τα μέλη των «Πυρήνων» κάνουν...
Στα... κάγκελα κατά του Ξηρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπείρα στο σκαμνί
Ερευνες έπειτα από τη σύλληψη του δολοφόνου του Μικρολίμανου Αρμπέρ Μπάκο οδήγησαν στην εξάρθρωση κυκλώματος που εκβίαζε μαγαζάτορες σε Πειραιά και Δυτική Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συλληφθέντες δρούσαν...
Σπείρα στο σκαμνί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μόνος στο σπίτι» α λα ελληνικά
Το επαναλαμβανόμενο σε κάθε εορταστική περίοδο ρεπορτάζ για την «αύξηση της εγκληματικότητας», που φέτος εμπλουτίστηκε με τις «εισαγόμενες» μαφίες, φαίνεται να προσκρούει στον τοίχο της πραγματικότητας των...
«Μόνος στο σπίτι» α λα ελληνικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διακινητές με full service
Το διεθνές κύκλωμα που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής παρείχε ακόμα και υπηρεσίες... κομμωτικής και μακιγιάζ σε μετανάστες, για να ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά τους με τα άριστης ποιότητας πλαστά διαβατήριά...
Διακινητές με full service
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Από το Αγρίνιο ο αποστολέας του φακέλου-βόμβα στο Χ.Α.
Τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν σε παγιδευμένο φάκελο με εκρηκτικά ο οποίος εστάλη στις 2 Οκτωβρίου 2014 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εξουδετερώθηκε από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών...
Από το Αγρίνιο ο αποστολέας του φακέλου-βόμβα στο Χ.Α.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περίεργη αρπαγή φωτογράφου
Εφιαλτικές στιγμές στα χέρια τεσσάρων αγνώστων που τον άρπαξαν έξω από το σπίτι του έζησε ένας 45χρονος ο οποίος εργάζεται ως φωτογράφος σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Οι δράστες, όπως φαίνεται, είχαν στήσει...
Περίεργη αρπαγή φωτογράφου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας