• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.2°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 11.4°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  1 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.4°C
  4 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 11.5°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  89%
EUROKINISSI / ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στην έξοδο με επιταγή εισόδου!

 • A-
 • A+

Παιχνίδια στις πλάτες των δικαιούχων του προγράμματος Voucher (επιταγές εισόδου) για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς παίζουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σταθμών, οι οποίοι απορρίπτουν αιτήσεις δικαιούχων, με το επιχείρημα ότι οι θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν διστάζουν μέχρι και να ζητήσουν εκβιαστικά παραπάνω χρήματα προκειμένου να εγγράψουν τα παιδιά στις δομές.

Το τελευταίο διάστημα, τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, γίνονται καθημερινά αποδέκτες καταγγελιών για απαράδεκτες και ανάρμοστες πρακτικές ιδιοκτητών ιδιωτικών παιδιών σταθμών.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για «ένα ιδιότυπο face control» και για «ρεζερβέ θέσεις», ενώ η ΕΕΤΑΑ από την πλευρά της ξεκαθαρίζει ότι οι αρχές που διέπουν την κοινωνική δράση των Voucher είναι η ίση και αντικειμενική μεταχείριση των ωφελούμενων και άρα οι παιδικοί σταθμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται τις προσφερόμενες επιταγές εισόδου, χωρίς να προβαίνουν σε διακρίσεις, αναφέροντας μάλιστα σαφώς ότι απαγορεύεται η απαίτηση καταβολής επιπλέον χρημάτων ως προϋπόθεση για εγγραφή βρέφους ή νηπίου σε παιδικό σταθμό.

«Είναι ένα πράγμα να προτείνει ο σταθμός τα επιπλέον προγράμματα, που τυχόν προσφέρει, στους γονείς των παιδιών και άλλο να αρνείται να εγγράψει ένα παιδί αν ο δικαιούχος γονέας δεν πληρώσει επιπλέον χρήματα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θοδωρής Γκοτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ.

Τι ορίζει ο νόμος

Διευκρινίζεται ότι τα Voucher συμπεριλαμβάνουν τα στοιχειώδη που ορίζει ο νόμος, δηλαδή φύλαξη και διατροφή για τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, για βρέφη από δύο μηνών έως και 2,5 ετών το ετήσιο ποσό είναι 2.950 ευρώ, για τα νήπια είναι 2.380 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της διατροφής) και 1.850 ευρώ για το πρόγραμμα χωρίς διατροφή.

Τα επιπλέον προγράμματα επί πληρωμή που προσφέρουν οι ιδιωτικοί σταθμοί είναι μεταξύ άλλων μεταφορά με σχολικό, μαθήματα κολύμβησης και μαθήματα ξένων γλωσσών.

Και μπορεί τα τρία συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) να διατείνονται ότι «δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα επιπλέον οικονομικών απαιτήσεων πέρα από τα Voucher», αλλά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας δίνουν και παίρνουν.

Μάλιστα, το ζήτημα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, που η ΕΕΤΑΑ δημιούργησε ηλεκτρονική εφαρμογή υποδοχής καταγγελιών, όπου οι ωφελούμενοι θα μπορούν να αναφέρουν συγκεκριμένα περιστατικά τα οποία και θα ελέγχονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

«Την επομένη της ανακοίνωσης των δικαιούχων από την ΕΕΤΤΑ πήγα και στήθηκα έξω από τον σταθμό από τις 5 το πρωί, όπως μου είπαν να κάνω όταν είχα πάει να δω τις εγκαταστάσεις του. Ημασταν μόνο 5-6 άτομα. Σκέφτηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Οι φόβοι μου επιβεβαιώθηκαν όταν μας είπαν ότι οι θέσεις είχαν κλείσει. Αναρωτηθήκαμε πώς είναι δυνατόν να έχουν καλυφθεί οι θέσεις όταν οι λίστες των δικαιούχων ανακοινώθηκαν μόλις το προηγούμενο βράδυ» μας λέει η Βασιλική Αθανασοπούλου, δικαιούχος Voucher που είχε κάνει αίτηση σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό στην περιοχή Αγυιά, της Πάτρας.

«Στις επίμονες ερωτήσεις μας απαντούσαν με προσβολές. Κάποια στιγμή άρχισαν να πέφτουν σε αντιφάσεις. Μία μας έλεγαν ότι υπήρχαν γονείς που έκλεισαν θέση από το Πάσχα, ύστερα έλεγαν ότι τους κάλεσαν το ίδιο βράδυ που ανακοινώθηκαν οι λίστες των δικαιούχων και μάλιστα σε προσωπικό νούμερο κινητού τηλεφώνου! Τελικά, κράτησαν τα στοιχεία μας και είπαν ότι θα μας καλέσουν τις επόμενες μέρες και ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη φυσικά. Εμαθα ότι κάλεσαν τον δεύτερο, που εργάζεται ως αστυνομικός, με το σκεπτικό προφανώς ότι έχει πιο σταθερή δουλειά από εμάς τους υπόλοιπους, ο οποίος ωστόσο δεν δέχθηκε τη θέση» προσθέτει η Βασ. Αθανασοπούλου.

Η ίδια εργάζεται νυχτερινά ωράρια στον ιδιωτικό τομέα και ο σύζυγός της δουλεύει στον χώρο της εστίασης με άστατο ωράριο.

«Σχολάω κάθε μέρα στις 6 το πρωί. Αν το παιδί είναι στο σπίτι, θα πρέπει αναγκαστικά είτε να μένω ξύπνια είτε να πληρώνω γυναίκα να το φυλάει όλη μέρα, έξοδα τα οποία δυστυχώς δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να καλύψω» μας λέει, σχολιάζοντας παράλληλα ότι το σύστημα με τα Voucher χρήζει άμεσης βελτίωσης.

«Γνωρίζω ακόμη και περιπτώσεις δικαιούχων που τους ζήτησαν να πληρώσουν 2.500 ευρώ για να δεχθούν το παιδί στον σταθμό!» μας λέει.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετέωρη η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Εξακολουθεί να σέρνεται η υπόθεση του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ», που εδώ και πέντε χρόνια παραμένει κλειστός αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην πόλη του Κερατσινίου. Παρά την κρατική...
Μετέωρη η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ανάγκες αυξάνονται, το ΕΣΠΑ «στερεύει»
Σταδιακά αυξανόμενο βαίνει στη διάρκεια των τελευταίων ετών το ενδιαφέρον των γονέων για τη δωρεάν ένταξη των παιδιών τους σε κοινωνικές δομές μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Εναρμόνιση...
Οι ανάγκες αυξάνονται, το ΕΣΠΑ «στερεύει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεύτερη κατανομή 10.000 vouchers
​Στην αναδιανομή αδιάθετων επιταγών δωρεάν εισόδου (vouchers) σε δομές παιδικής φροντίδας (παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ) για το σχολικό έτος 2017-2018 προχωρά η ΕΕΤΑΑ, καλώντας τους...
Δεύτερη κατανομή 10.000 vouchers
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΟΠΠΕΠ: έλεγχος εφ’ όλης της ύλης
Οι καταγγελίες για προσβολή θρησκευτικών συμβόλων στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού συμπίπτουν με διοικητικές αλλαγές και ερωτήματα για την εξυγίανση της...
ΕΟΠΠΕΠ: έλεγχος εφ’ όλης της ύλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τιμωρούν» 100 βρέφη και νήπια επειδή ο δήμαρχος είναι αριστερός!
Αφορμή ήταν η μετέωρη μέχρι και σήμερα λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων μελών της διοίκησης αλλά και μελών του Δήμου Αθηναίων, που αρνούνται στον αριστερό Δήμο...
«Τιμωρούν» 100 βρέφη και νήπια επειδή ο δήμαρχος είναι αριστερός!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαλανδρίνο: το ανθρώπινο πρόσωπο μιας απάνθρωπης φυλακής
Φυλακές Μαλανδρίνου. Για τους περισσότερους είναι ακόμη ένα «κατάστημα κράτησης», αλλά για τους κρατούμενους είναι μια από τις σκληρότερες φυλακές, συνυφασμένη με φυσική καταστολή που είχαν οδηγήσει στη μεγάλη...
Μαλανδρίνο: το ανθρώπινο πρόσωπο μιας απάνθρωπης φυλακής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας