• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 20.1°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 20.0°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.9°C / 13.8°C
  0 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.3°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 15.1°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.9°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.5°C / 18.3°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 12.3°C / 17.7°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.7°C / 15.8°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  56%

Τεύτλα σε εργοστάσιο της ΕΒΖ

ΑΠΕ ΜΠΕ / ΕΒΖ / STR

Δίνουν ψίχουλα για να αγοράσουν χρυσάφι

 • A-
 • A+

Μπορεί σήμερα το βράδυ να ανοίγουν οι βελτιωμένες οικονομικές προσφορές των τριών διεκδικητών των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Σερβία, αλλά ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης;

Πόσο κοστίζουν σήμερα αυτά τα εργοστάσια από την πώληση των οποίων ουσιαστικά θα έπρεπε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ΕΒΖ;

Κι αν ισχύουν οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για ύψος προσφορών περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ, μια τέτοια προσφορά έρχεται σε ευθεία σύγκρουση τόσο με τη λογική, αφού τόσα είναι μόνο τα κέρδη προ φόρων μιας διετίας, όσο και με την πρόταση που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Είχε κατατεθεί τον περασμένο Μάρτιο και περιελάμβανε ρευστό 30 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά μόνο του 49% των εργοστασίων, τα οποία έτσι θα παρέμεναν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Επικουρικά δημοσιεύουμε και το συμπέρασμα του ύψους αποτίμησης των εργοστασίων που είχε κάνει τον ίδιο καιρό ο καθηγητής Θέμης Λαζαρίδης με ποσά που προκαλούν… ίλιγγο.

Θυμίζουμε ότι στον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη εκδήλωσαν ενδιαφέρον η γαλλοκροατική κοινοπραξία Cristal Union και Viro, η αυστριακή Agrana Group και η σερβική MK Group. Πηγές που παρακολουθούν από κοντά το τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι πώληση που δεν εξασφαλίζει βιωσιμότητα στην ΕΒΖ δεν έχει νόημα.

Τότε το πρώτο όριο για τους μνηστήρες είναι ότι οι προσφορές τους πρέπει να ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια που υπολογίζονται ως μερίσματα διετίας των δύο εργοστασίων. Θυμίζουμε ότι η «Εφ.Συν.» έχει παρακολουθήσει από πολύ κοντά όλη τη διαδικασία με εκτενή δημοσιεύματα.

Χαρακτηριστικά, στις 27.1.2017 («Πωλείται χρυσωρυχείο σε τιμή ευκαιρίας…») σημειώναμε μεταξύ άλλων πως «με δεδομένο ότι και τα εγχώρια εργοστάσια της ΕΒΖ σταθεροποιήθηκαν και υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, είναι να απορεί κανείς πώς η δανείστρια τράπεζα, η οποία έχει λαμβάνειν 160 εκατομμύρια από την ΕΒΖ, δεν αντιλαμβάνεται ότι με βάση αυτούς τους ρυθμούς σε πέντε χρόνια θα πάρει πίσω τα λεφτά της, τα οποία είναι διπλάσια από όσα έδωσε για να εξαγοράσει την Αγροτική Τράπεζα…».

Η αποσυρθείσα πρόταση

Οπως αποκαλύπτουμε σήμερα, τον περασμένο Μάρτιο και ενώ οι διαδικασίες προχωρούσαν, η εκ των βασικών ανταγωνιστών των δύο εργοστασίων, η σέρβικη επιχείριση Delta Group κατέθεσε πρόταση -που θα μπορούσε να τύχει και καλύτερης διαπραγμάτευσης- για τα εργοστάσια («Crvenka») και («Šajkaska») με την οποία έδινε 30 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά του 49% των επιχειρήσεων. H Delta Group εκδήλωσε αρχικά ενδιαφέρον για τον τρέχοντα διαγωνισμό αλλά στη συνέχεια για άγνωστους λόγους αποσύρθηκε.)

Οπως αναφερόταν στο σχέδιο σύμβασης, τα χρήματα «ο Αγοραστής θα [τα] καταθέσει στον λογαριασμό μεσεγγύησης που θα ανοίξει στην τράπεζα που θα συμφωνήσουν ο Πωλητής, ο Αγοραστής και η Τράπεζα Πειραιώς». Στους όρους μεταξύ άλλων αναφερόταν:

1. Η «κοινή προετοιμασία και η έγκριση των ετησίων Επαγγελματικών Σχεδίων και των δύο Εταιρειών-Στόχων», 2. «Το EBITDA στις Εταιρείες-Στόχους σύμφωνα με την παγιοποιημένη έκθεση ελέγχου που καταρτίσθηκε ειδικά για τον σκοπό των ΔΠΧΠ οικονομικών εκθέσεων για το λογιστικό 2016, πρέπει να είναι όχι λιγότερο από EUR 18.000.000,00», 3. «Να μην υπάρχουν δανειακές δεσμεύσεις των Εταιρειών-Στόχων προς τις τράπεζες-απαλλαγμένες από χρέη», 4. «Το ενέχυρο (επί μετοχών και μερισμάτων της ΕΒΖ) υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς να ακυρωθεί και να διαγραφεί και στις δύο Εταιρείες-Στόχους από τις μετοχές που είναι αντικείμενο Συναλλαγής στην αρμόδια αρχή», «η δέσμευση υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς επί των μερισμάτων που προέρχονται από τα προηγούμενα έτη και των πιθανών μελλοντικών μερισμάτων από τα προσεχή έτη θα πρέπει να ακυρωθεί και να διαγραφεί και στις δύο Εταιρείες-Στόχους με την αρμόδια αρχή σε σχέση με τις μετοχές που θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της ΕΒΖ», και 5. «το κέρδος των Εταιρειών-Στόχων μέχρι την ημερομηνία της Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής (περί τα 23 εκατομμύρια ευρώ) να ανήκει στη δωρεάν διάθεση σε όλους τους μετόχους εγγεγραμμένους στο Κεντρικό Αποθετήριο και Γραφείο Συμψηφισμού μέχρι την ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής, και χωρίς το δικαίωμα του Αγοραστή να αποφασίζει σχετικά με την κατανομή της στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ή / και στις Συνελεύσεις των Εταιρειών-Στόχων».

H Delta Group ήθελε δύο μέλη στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, ενώ «ο διευθύνων σύμβουλος / γενικός διευθυντής των Εταιρειών-Στόχων θα διορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο των Εταιρειών».

Επιπροσθέτως, η προηγούμενη διοίκηση της ΕΒΖ είχε αποταθεί στον οικονομολόγο αναπληρωτή καθηγητή Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Θέμη Λαζαρίδη, ο οποίος σε έκθεσή του είχε δώσει τρία σενάρια αποτίμησης των εργοστασίων στη Σερβία.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον κ. Λαζαρίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τα τρία σενάρια που είχε δώσει εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα αφού δεν έχουν αλλάξει οι παράμετροι (πωλούμενες ποσότητες, κόστος παραγωγής, διάθεση προϊόντος κ.ά.) στις οποίες βασίστηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, η αξία των δύο εργοστασίων στη Σερβία κυμαίνεται μεταξύ 135.500.000 ευρώ και 187.278.424 ευρώ, με τη μέση τελική αξία τους να εκτιμάται στα 177.244.897 ευρώ!

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβερνητική στήριξη αντί τραπεζικής θηλιάς
Το μόνο που μπορεί να βγάλει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από την κατάσταση επιτροπείας στην οποία βρίσκεται είναι μια γενναία, άμεση και αποφασιστική στήριξη της κυβέρνησης στο σημερινό διοικητικό...
Κυβερνητική στήριξη αντί τραπεζικής θηλιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οχληρά ερωτήματα για την ΕΒΖ
Η γνωστοποίηση του μεγαλύτερου τιμήματος –51 εκατ. ευρώ– για την εξαγορά των δύο σερβικών εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και η συνακόλουθη πρόθεση της διοίκησης να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο...
Οχληρά ερωτήματα για την ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
60.000.000 τα... αργύρια
Χοντρό «παιχνίδι» για να πωληθούν τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία. Ο επιχειρηματίας Μίοντραγκ Κόστιτς φέρεται -σε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση- να ανέβασε το τίμημα. Φόβοι ότι μια τέτοια κίνηση θα...
60.000.000 τα... αργύρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην «Εφ.Συν.» για τις θυγατρικές στη Σερβία
Από το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης λάβαμε την παρακάτω επιστολή: «Σχετικά με το ρεπορτάζ του συνεργάτη σας κου Λυκεσά στο φύλλο της εφημερίδας σας της 14ης Ιουλίου 2017, το οποίο αναφέρεται...
Επιστολή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην «Εφ.Συν.» για τις θυγατρικές στη Σερβία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΕΒΖ βρίσκει σφυγμό στην εκπνοή
Ενώ φαινόταν πως όλα είχαν τελειώσει για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, το επενδυτικό σχήμα Kingsley Capital Partners ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά 70 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά της. Η ΕΒΖ είναι...
Η ΕΒΖ βρίσκει σφυγμό στην εκπνοή
ΕΛΛΑΔΑ
Νέα παραίτηση λόγω πιστωτικής «ασφυξίας»
Συνεχίζεται η παράδοση των παραιτήσεων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κάθε φορά που «στεγνώνουν» τα ταμεία ή δεν προχωράει η πώληση των θυγατρικών στη Σερβία. Ετσι, λίγες εβδομάδες μετά τον άγονο διαγωνισμό...
Νέα παραίτηση λόγω πιστωτικής «ασφυξίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας