• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 30.2°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.9°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 32.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  1 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  0 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.6°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  0 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 31.1°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 31.6°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 30.4°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 29.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  56%
Εφ.Συν. / Γιώργος Δελιχάς

Μπλόκαραν την ανάθεση αποκομιδής σκουπιδιών σε ιδιώτη

 • A-
 • A+

Με δυναμική παρέμβαση και κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων από συμβασιούχους στην καθαριότητα και αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ, μπλόκαρε προσωρινά η κίνηση της δημοτικής αρχής, να προχωρήσει στην ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη.

Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή Λαμιέων ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες μια διαδικασία ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, προχωρώντας παράλληλα σε απόλυση των συμβασιούχων, αρνούμενη να αξιοποιήσει την τελευταία νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για την ανανέωση των συμβάσεων. 

Μάλιστα ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, προσπαθώντας να αιτιολογήσει τη συγκεκριμένη ενέργεια και την εμπλοκή ιδιώτη εργολάβου, χαρακτήρισε την τροπολογία Σκουρλέτη ως «προβληματική», που προκαλεί «αβεβαιότητα και αρκετά ερωτηματικά».

Επισήμανε μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους και τη δημοτική αρχή και άφησε συνολικότερες αιχμές προς την κυβέρνηση για την τακτική που είχε ακολουθήσει στο ζήτημα των συμβασιούχων, προσδιορίζοντας παράλληλα ότι η εμπλοκή ιδιώτη θα είναι μέχρι να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Η πρόθεση της δημοτικής αρχής Λαμιέων να μην αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει τελευταία νομοθετική ρύθμιση αλλά να προχωρήσει στην ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κάλεσαν τη δημοτική αρχή να υπογράψει νέες συμβάσεις με το υπάρχον προσωπικό, αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι η δημοτική αρχή επιχειρεί να αξιοποιήσει την όλη κατάσταση και να βάλει εργολάβο στην καθαριότητα.

Παράλληλα από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έγινε λόγος για «εμπαιγμό» των συμβασιούχων, ενώ επίσης τόνισαν προς τη δημοτική αρχή ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας αξιοποιούν τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών και προχωρούν στη σύναψη νέων συμβάσεων με τους υπάρχοντες εργαζόμενους.

Εφ.Συν. / Γιώργος Δελιχάς

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης επίσης τονίστηκε ότι η ανάθεση της αποκομιδή σε ιδιώτη θα αυξήσει το κόστος για τον δήμο, καθώς επιβαρυνθεί με το ΦΠΑ 24% αλλά και με το εργολαβικό κέρδος, ενώ παράλληλα τονίστηκε ότι απαξιώνεται μια υπηρεσία του δήμου. Έντονες αντιδράσεις επίσης υπήρχαν και από την πλευρά των συμβασιούχων, εκπρόσωποι των οποίων κατήγγειλαν ανοιχτά τη δημοτική αρχή ότι «τους "πετά" στο δρόμο" ενώ το προηγούμενο διάστημα τους χτυπούσε στην πλάτη και δήλωνε τη συμπαράστασή της».

Παράλληλα, τόσο από την πλευρά των συμβασιούχων όσο και από την αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ, απευθύνθηκε έκκληση προς τη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων και στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για το οποίο υπάρχει ήδη σχετικό αίτημα από το προηγούμενο διάστημα. Τα επιχειρήματα μάλιστα που κατατέθηκαν από τους συμβασιούχους αλλά και την αντιπολίτευση, προκάλεσαν διαρροές στην παράταξη της πλειοψηφίας και οδήγησαν σε ανεξαρτητοποίηση ενός συμβούλου.

Τελικά και μετά από 7 ώρες συνεδρίασης, οι συμβασιούχοι και η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ προχώρησαν σε κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων, αναγκάζοντας το προεδρείο να διακόψει τη διαδικασία, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί σε νέα ημερομηνία που θα ορίσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με το Δήμο Λαμιέων, τις τελευταίες δύο ημέρες σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας, οι δήμοι Λιβαδειάς, Θήβας και Στυλίδας, προχώρησαν σε λήψη απόφασης για σύναψη νέων συμβάσεων με τους συμβασιούχους και υποβολή αιτήματος για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λαμία: κατάληψη κατά της ιδιωτικοποίησης
Με δυναμική παρέμβαση και κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων από συμβασιούχους στην καθαριότητα και αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ «μπλόκαρε» προσωρινά η κίνηση της δημοτικής αρχής...
Λαμία: κατάληψη κατά της ιδιωτικοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρουτίνα τα ατυχήματα στα απορριμματοφόρα
Αλλο ένα εργατικό ατύχημα στους ΟΤΑ σημειώθηκε την Τετάρτη. Αυτή τη φορά στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Πάλι αφορά συμβασιούχο, πάλι γυναίκα, πάλι εργαζόμενη στα απορριμματοφόρα – θέση υψηλής επικινδυνότητας που...
Ρουτίνα τα ατυχήματα στα απορριμματοφόρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγήκαν στον δρόμο για να μη βρεθούν στον δρόμο...
«Μόνιμη δουλειά ζητά η εργατιά». Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα της χθεσινής κινητοποίησης των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, μερίδα των οποίων θα επιστρέψει στον εφιάλτη της ανεργίας μετά...
Βγήκαν στον δρόμο για να μη βρεθούν στον δρόμο...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παύουν διώξεις κατά δημάρχων που πλήρωσαν υπαλλήλους
Την παύση ενδεχόμενων ποινικών ή πειθαρχικών διώξεων σε δημάρχους και διοικητικούς υπαλλήλους που απασχόλησαν και κατέβαλαν μισθοδοσία σε εργαζομένους των ΟΤΑ που παρέμειναν στην εργασιακή τους θέση βάσει...
Παύουν διώξεις κατά δημάρχων που πλήρωσαν υπαλλήλους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα ένταση για την παραχώρηση των απορριμμάτων σε ιδιώτη
Με... «νύχια και με δόντια», προσπαθεί δημοτική αρχή Λαμιέων να επιβάλει και να υπερασπιστεί την πρόθεσή της να παραδώσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο, έχοντας απέναντί της το σύνολο των...
Νέα ένταση για την παραχώρηση των απορριμμάτων σε ιδιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμβασιούχοι: Αναλώσιμοι εργάτες
Την ώρα που όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά και κάποιοι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνούνται την πληρωμή μισθών σε συμβασιούχους των ΟΤΑ, ενώ έχει κριθεί αντισυνταγματική η αυτοδίκαιη παράταση των...
Συμβασιούχοι: Αναλώσιμοι εργάτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας