• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.2°C / 38.1°C
  3 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.8°C / 39.9°C
  0 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.0°C / 41.5°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.9°C / 39.2°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  3 BF
  21%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  38°C 31.0°C / 39.2°C
  3 BF
  14%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.4°C / 39.8°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  40°C 35.7°C / 41.3°C
  2 BF
  12%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 36.5°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 34.9°C
  4 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 32.1°C
  5 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 31.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 38.9°C
  0 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 35.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.5°C / 41.1°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.1°C / 38.8°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.4°C / 38.3°C
  2 BF
  17%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 32.3°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.7°C / 40.0°C
  3 BF
  21%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  40°C 34.8°C / 40.2°C
  1 BF
  12%
Υπουργικές αποφάσεις για τη σεισμόπληκτη Βρίσα
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Υπουργικές αποφάσεις για τη σεισμόπληκτη Βρίσα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το περιεχόμενο των δυο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν τη σεισμόπληκτη Βρίσα και τους γύρω οικισμούς αποκάλυψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο υπουργός περιέγραψε δύο ξεχωριστές ΚΥΑ που αφορούν τους όρους για την επιδότηση ενοικίου αλλά και την αποκατάσταση των κτιρίων. 

Για την προσωρινή στέγαση όσων τα σπίτια καταστράφηκαν η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο. Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές μόνιμης κατοικίας των οποίων τα σπίτια χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα και μη κατοικήσιμα. Για τους μεν ιδιοκτήτες, η επιδότηση ενοικίου θα διαρκέσει έως δύο χρόνια το μέγιστο ενώ για τους ενοικιαστές έξι μήνες. Το δε ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

Μετά την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών θα καθοριστούν και τα μέτρα Στεγαστικής Συνδρομής, Μέτρο που μεταφράζεται σε παροχή άτοκου δανείου για την ανέγερση κατοικιών και δωρεάν Κρατικής Αρωγής.

Όσον αφορά τους ελέγχους, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διενεργήσει ήδη 1771 σε κτίρια εκ των οποίων 762 κρίθηκαν κατοικήσιμα, ενώ 1009 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και μάλιστα στη Βρίσα σε κτίρια που υπήρχε δυνατότητα αποτύπωσης τους, έχει γίνει ήδη και Δευτεροβάθμιος Έλεγχος.

Προχωρούν και τοπικά

Εξελίξεις πάντως σηματοδότησε και σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών της Λέσβου και της Βρίσας. Όπως έγινε γνωστό, προς το τέλος της επόμενης βδομάδας, θα αρχίσουν να εισπράττουν το κοινωνικό επίδομα οι πρώτοι 128 δικαιούχοι που έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο δικαιολογητικών στη Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου.

Παράλληλα ο δήμος Λέσβου θα ξεκινήσει επιχείρηση άρσης της επικινδυνότητας σε κτίρια που επλήγησαν με την αφαίρεση δομικών στοιχείων που επικρέμονται. Θα έχει προηγηθεί έγγραφο του δήμου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προστασίας του οικισμού (εφορείες νεότερων μνημείων και κλασικών αρχαιοτήτων καθώς και προς το Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και προς το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) με το οποίο ο δήμος θα τους ενημερώνει γι’ αυτή του την ενέργεια.

Για την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτισμάτων, ο δήμος με έγγραφο του θα γνωστοποιήσει προς την διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών την αδυναμία του να αναλάβει την συγκεκριμένη ευθύνη έτσι ώστε να αρχίσει η διαδικασία από πλευράς υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για την εκ μέρους του πραγματοποίηση των κατεδαφίσεων χωρίς καμιά επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών προστασίας του διατηρητέου οικισμού και των κτισμάτων της Βρίσας, Παράλληλα αποφασίστηκε και σειρά ενεργειών ώστε αυτές οι υπηρεσίες να διεκπεραιώνουν το ταχύτερο δυνατό το έργο τους.

Επίσης αποφασίστηκε η διερεύνηση από πλευράς Γενικής Γραμματείας Αιγαίου της δυνατότητας διάθεσης κοντέινερ από τον ΟΛΠ για την αποθήκευση των οικοσκευών σε όποιον το χρειάζεται.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστεγες 500 οικογένειες στη Σάμο
Εκατοντάδες κτίρια έχουν κριθεί προσωρινά ακατοίκητα από το σεισμό. ● Ζητείται η άμεση κατεδάφιση όσων απειλούνται με κατάρρευση σύντομα.
Αστεγες 500 οικογένειες στη Σάμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανάσα» με επιδοτήσεις για τους σεισμοπαθείς
Σε σύσκεψη που έγινε το πρωί της Πέμπτης στη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με φορείς της Λέσβου και σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Αιγαίου, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε συγκεκριμένα ποσά για τους σεισμοπαθείς,...
«Ανάσα» με επιδοτήσεις για τους σεισμοπαθείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συζητούν επιδότηση ενοικίου για τους κατοίκους του χωριού-φάντασμα
Σε σκηνές, ξενοδοχεία, φιλικά και συγγενικά σπίτια, ακόμα και σε βάρκες βρήκε τους κατοίκους της νότιας Λέσβου το ξημέρωμα της Τρίτης 13 Ιουνίου. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, η ζωή στο...
Συζητούν επιδότηση ενοικίου για τους κατοίκους του χωριού-φάντασμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το 2019 τα δοκιμαστικά κι η επέκταση προς Καλαμαριά
Στο χρονοδιάγραμμα του μετρό της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με την ευκαιρία της άφιξης και του δεύτερου μετροπόντικα στον σταθμό Ανάληψης, έπειτα από μια σειρά...
Το 2019 τα δοκιμαστικά κι η επέκταση προς Καλαμαριά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επτά βήματα για τα ετοιμόρροπα κτίσματα
Σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών και φορέων - ΟΑΣΠ, ΤΕΕ, ΚΕΔΕ - συζητήθηκαν τα βήματα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, μετά την τραγική απώλεια των δύο μαθητών στη Σάμο, την περασμένη...
Επτά βήματα για τα ετοιμόρροπα κτίσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύσκεψη για τα ετοιμόρροπα
Τηλεδιάσκεψη για το χρονίζον πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτισμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Σύσκεψη για τα ετοιμόρροπα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας