• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.7°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.9°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 17.7°C
  0 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.7°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 25.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  74%
EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Ρύπανση στον Πειραιά, δυσοσμία σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα

 • A-
 • A+

Tα καύσιμα των πλοίων, η συντήρηση των μηχανών τους, οι υψηλοί βιομηχανικοί ρύποι, ο κυκλοφοριακός φόρτος φορτηγών ΙΧ αυτοκινήτων σε συνδυασμό με το θαλάσσιο μέτωπο (υψηλά κτίρια που λειτουργούν ως φράγμα) είναι οι βασικές πηγές ρύπανσης, οι οποίες αθροιστικά καθιστούν την περιοχή του Πειραιά γύρω από το λιμάνι ως την πιο βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή σε όλη την επικράτεια.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων στον Πειραιά αλλά και ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την υγεία τους.

Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει η Αντιπεριφέρεια Πειραιά και με αφορμή τη δύσκολη αυτή κατάσταση, μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών ξεκινά ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εξειδικευμένων μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του Πειραιά, με έμφαση γύρω από το λιμάνι.

Το κόστος του προγράμματος είναι 89.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Οι μετρήσεις θα γίνουν με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, για 15 μήνες, από τρία σταθερά σημεία και κινητές μονάδες, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρωτότυπο ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης της ρύπανσης, καταγραφής των ρύπων, ταυτοποίησης και ποσοτικοποίησης των ρυπαντών, προκειμένου στη συνέχεια να σχεδιαστούν στοχευμένα άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Ως ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός διαρκώς κλιμακούμενο» χαρακτήρισε στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τη ρύπανση ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ενώ αναφερόμενος ειδικά στη ρύπανση από ναυτιλιακές δραστηριότητες επισήμανε ότι οικονομικοί λόγοι προωθούν τη χρήση «βρόμικων» καυσίμων, χωρίς από την άλλη να σχεδιάζεται ή να λαμβάνεται έστω και ένα μέτρο για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος.

Και όλα αυτά, όπως ανέφερε, παρόλο που κατά καιρούς εκδίδονται διεθνείς κανονισμοί για την ποιότητα των καυσίμων των πλοίων και τη χρήση εναλλακτικών ενεργειακών μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον.

Καταδίκη

Και ενώ το λιμάνι του Πειραιά «υποφέρει» από τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά στις 29/11/2016 εκδικάστηκε μήνυση που είχε κατατεθεί από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά το 2012 σε βάρος ναυτιλιακής εταιρείας και συγκεκριμένου πλοίου για πρόκληση ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λιμάνι.

Η απόφαση του δικαστηρίου, που βγήκε πριν από λίγες μέρες, είναι ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ με τριετή αναστολή στον υπεύθυνο της εταιρείας, κρίνοντας ότι «δεν μερίμνησε κατά τον κατάπλου του πλοίου στον κεντρικό λιμένα του Πειραιά και κατά την πρόσδεσή του στον λιμενοβραχίονα ώστε αυτό να είναι εφοδιασμένο με κατάλληλο καύσιμο περιεκτικότητας σε θείο μικρότερη του 0,1% κατά μάζα, ούτε ώστε να υπολογισθούν ορθά οι εκπομπές αερίων ρύπων από τον κινητήρα του, με αποτέλεσμα την εκπομπή καπνού από τις καπνοδόχους τού ως άνω πλοίου, ο οποίος κάλυψε την περιοχή της Ακτής Ποσειδώνος, της Πλατείας Καραϊσκάκη και τις πέριξ οδούς και κατά συνέπεια (...) προκλήθηκε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με συνέπεια πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων ομόρων περιοχών».

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ακόμα ότι «ναι μεν η αγορά του πετρελαίου από τα Ελληνικά Πετρέλαια φέρει ένδειξη θείου μικρότερη του 0,1, που είναι όμως το μέγιστο, πλην όμως δεν προέκυψε ότι οι δεξαμενές του πλοίου ήταν κενές και κατά συνέπεια το πετρέλαιο που ήταν μέσα σε αυτές τι περιεκτικότητα είχε σε θείο».

Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν την αιτία των έντονων και δυσάρεστων οσμών που αναδίδονται κατά περιόδους τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, μαζί με εκπροσώπους της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών του Δημόκριτου, της ΕΥΔΑΠ και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα επίσκεψη-αυτοψία στην περιοχή των «Λιπασμάτων» και επισκέφτηκαν τις παρακείμενες εγκαταστάσεις τής Oilone.

Στη συνέχεια πήγαν στο Δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η περιφέρεια και ο δήμος είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα και να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να εντοπίσουν τις πηγές των οχληρών οσμών.

Τις επόμενες ημέρες συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην οποία θα παρουσιαστεί από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και θα στοχεύει στην ταυτοποίηση της προέλευσης των οσμών, τον εντοπισμό των βιομηχανικών ή άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτές και τη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δράσεις με συμμετοχή σχολείων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας διοργανώνει σειρά δράσεων με τη συμβολή των σχολείων της περιοχής που επηρεάζονται άμεσα από τις βιομηχανικές δραστηριότητες.
Δράσεις με συμμετοχή σχολείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δεν πρόκειται να φιμωθούν»
«Εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά η αγωγή της Oil One εναντίον του Χρήστου Βρεττάκου για συκοφαντική δυσφήμηση • Η εταιρεία αξιώνει 500.000 ευρώ και προσωποκράτηση του δημάρχου, στον οποίο συμπαραστάθηκε...
«Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δεν πρόκειται να φιμωθούν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μυρίζει» τον Πειραιά ο Δημόκριτος
Σε καύση και επεξεργασία πετρελαιοειδών στο παράκτιο μέτωπο, στην ευρύτερη περιοχή Λιπασμάτων Δραπετσώνας, φαίνεται ότι οφείλεται η χρόνια ρύπανση, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του...
«Μυρίζει» τον Πειραιά ο Δημόκριτος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και όμως μυρίζει...
Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και ιδιαίτερα της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Περάματος βιώνουν μια ανυπόφορη κατάσταση, καθώς η έντονη δυσοσμία.
Και όμως μυρίζει...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι καμινάδες της οργής
Το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, που παρατείνει τη λειτουργία των οχληρών βιομηχανιών για είκοσι χρόνια, έχει ξεσηκώσει τους δήμους Περάματος και Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που έμειναν...
Οι καμινάδες της οργής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας Πειραιά
Στην κυκλοφορία έχουν δοθεί όλοι οι δρόμοι σε Κερατσίνι και Πέραμα στους οποίους παρουσιάστηκαν προβλήματα νωρίτερα λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Μετά το τέλος της καταιγίδας και την απάντληση των υδάτων...
Σε επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας