• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 10.7°C
  1 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 8.4°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.8°C
  1 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.5°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  0 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  0 BF
  93%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 9.9°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  0 BF
  95%

Χρόνια αιτήματα από τη Μελβούρνη

 • A-
 • A+

Η εκπαίδευση, η ψήφος των ομογενών και το δορυφορικό σήμα της ΕΡΤ που έχει διακοπεί από το 2012 είναι ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνες της Αυστραλίας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), Βασίλης Παπαστεργιάδης, βρίσκεται στη χώρα αυτές τις μέρες και προωθεί τα εν λόγω ζητήματα με καθημερινές συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους διαφόρων πολιτισμικών φορέων.

Η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης αριθμεί 300.000 άτομα και 120 χρόνια δράσης. Μπορεί να μην είναι η πολυπληθέστερη κοινότητα στην Αυστραλία, ωστόσο είναι πολύ οργανωμένη και εξαιρετικά ενεργή, όπως μας λέει ο Β. Παπαστεργιάδης, ο οποίος διατελεί πρόεδρός της από το 2008.

Κάθε χρόνο κάνει το –συνολικής διάρκειας 18 ωρών– ταξίδι στην Ελλάδα προκειμένου να προωθήσει τα ζητήματα που απασχολούν τους ομογενείς, αλλά και για να κλείσει συμφωνίες συνεργασίας τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης επαγγελματιών όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό αλλά και με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Κύρωση της Συμφωνίας - Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Κρατών-Μελών της, αφ’ ενός, και της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων, αφ’ ετέρου», όπου εισήχθη διάταξη που αφορά τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά και άλλα ζητήματα για έκδοση επιστολής συναίνεσης της ελληνικής κυβέρνησης για την παραμονή νέων Ελλήνων υπηκόων στην Αυστραλία κατ’ εφαρμογή διατάξεων μνημονίου κατανόησης σχετικά με τις θεωρήσεις εισόδου για την κινητικότητα των νέων (Work and Holiday Visa), ο κ. Παπαστεργιάδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και με άλλους αρχηγούς κομμάτων, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Λεβέντης, καθώς και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Συναντήσαμε τον κ. Παπαστεργιάδη στην Αθήνα και μιλήσαμε για τον απόδημο Ελληνισμό της Μελβούρνης: «Το θέμα της εκπαίδευσης τόσο των νεοφερμένων όσο και των παιδιών δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών στην Αυστραλία είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Θέλουμε ο κόσμος να διατηρήσει επαφή με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΚΜ.

Η κατάρτιση

Στη Μελβούρνη, η Ελληνική Κοινότητα λειτουργεί 10 σχολεία, με τις εγγραφές να ξεπερνούν τις 2.000 κάθε χρόνο, ενώ πρόσφατα ιδρύθηκαν τρία επιπλέον σχολεία όπου φοιτούν περίπου 500 παιδιά νεοφερμένων. Παράλληλα, η κοινότητα δίνει βάση στην περαιτέρω κατάρτιση των εκατοντάδων εκπαιδευτικών που προσφέρουν έργο σε αυτά τα σχολεία, με συνεχείς εκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης τονίζει ότι η λειτουργία καλοκαιρινής παιδικής κατασκήνωσης με εκπαιδευτικές δράσεις είναι μείζονος σημασίας και μας πληροφορεί ότι το έργο βρίσκεται ήδη «στα σκαριά» και πιθανόν να υλοποιηθεί αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του ερχόμενου έτους.

Στο κενό τόσο σε ποιοτικά προγράμματα όσο και σε πρωτογενείς ειδήσεις από την Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, μιλώντας για το δορυφορικό σήμα της ΕΡΤ το οποίο εδώ και χρόνια έχει σταματήσει να εκπέμπει στην Αυστραλία.

«Ο κόσμος το ζητά. Τα προγράμματα της ΕΡΤ κρατούσαν συντροφιά τα βράδια στους μεγαλύτερους σε ηλικία μετανάστες πρώτης γενιάς, αλλά και σε όλους εμάς που αποζητούμε να ακούμε τη γλώσσα και να μαθαίνουμε νέα από την Ελλάδα. Παρά τις κρούσεις που έχουμε κάνει κατά καιρούς για την επαναφορά του σήματος, η ΕΡΤ δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται», μας λέει.

Η ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα συνδέεται φυσικά και με το πάγιο αίτημα των ομογενών για δικαίωμα ψήφου. «Οι περισσότεροι έχουν ελληνική υπηκοότητα και πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος. Είναι απαραίτητο να «ακούγεται η φωνή» τους», τονίζει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Πολύπλευρη δράση

Οι δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης είναι συνεχείς και πολύπλευρες. Μουσικά φεστιβάλ και φεστιβάλ κινηματογράφου, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικους αλλά και γαστρονομικά φεστιβάλ γεύσεων είναι ορισμένες μόνο από τις δράσεις που οργανώνει η ΕΚΜ.

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1897 και αποτελεί την παλαιότερη ελληνική οργάνωση στην Αυστραλία. Μάλιστα είναι η δεύτερη αρχαιότερη ελληνική οργάνωση της διασποράς μετά την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο.

Το τελευταίο μεγάλο έργο που υλοποιήθηκε από την κοινότητα είναι το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, συνολικού κόστους 22 εκατ. δολαρίων, χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν κυρίως από χορηγίες μελών της κοινότητας αλλά και με μια μικρή συμμετοχή (20% των συνολικών εξόδων) από την ομοσπονδιακή και την πολιτειακή κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Επόμενος στόχος η δημιουργία του νέου Ελληνικού Κέντρου, στις εγκαταστάσεις του οποίου θα λειτουργήσουν αίθουσα εκθέσεων και αρχείου, γήπεδα για αθλητικές δραστηριότητες αλλά και εγκαταστάσεις για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και για τη φροντίδα ηλικιωμένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση ελπίδας και αδελφοσύνης
«Φέτος βάλαμε τις βάσεις για τη συνύπαρξή μας και για έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους μαζί» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, από τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, που...
Εκδήλωση ελπίδας και αδελφοσύνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γκολντόνι από μαθητές
Για ακόμη μία χρονιά, το 3ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας ανεβάζει θεατρική παράσταση και μας καλεί όλους να την παρακολουθήσουμε. Φέτος, το σχολείο επέλεξε να ανεβάσει το θεατρικό έργο του...
Γκολντόνι από μαθητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
Οι καταλήψεις με εθνικιστικό πρόσημο δεν ενόχλησαν καμία αρχή, αλλά μία συγκεκριμένη κατάληψη κατά των προτεινόμενων αλλαγών στο Λύκειο και της έλλειψης βιβλίων προκάλεσε όχι μόνο αστυνομική παρέμβαση...
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε συναγερμό τα Μουσικά Σχολεία
Οι ρυθμίσεις που έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις εντοπίζονται στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου και αφορούν την κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, την απαλοιφή των μαθημάτων Αισθητικής Παιδείας από το πρόγραμμα...
Σε συναγερμό τα Μουσικά Σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοίγει ο φάκελος Μπουλούτα με εντολή Γαβρόγλου
Ο υπουργός ζήτησε από τους νομικούς συμβούλους του να υποβάλουν άμεσα πόρισμα μετά τη μελέτη όλων των στοιχείων της υπόθεσης, που ανακινήθηκε έπειτα από δημοσίευμα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά,...
Ανοίγει ο φάκελος Μπουλούτα με εντολή Γαβρόγλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το άσυλο γράφεται με υ...
Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας λειτουργεί ως όχημα για την ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στη χώρα, αρχή την οποία συμμερίζονται τα δύο συνεργαζόμενα υπουργεία, Παιδείας και...
Το άσυλο γράφεται με υ...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας