Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κοινωφελές απ’ έξω, ιδιωτικό από μέσα

Κοινωφελές απ’ έξω, ιδιωτικό από μέσα

  • A-
  • A+

Μέσα στην απόλυτη σιωπή που περιβάλλει στοργικά τις συνεχείς αποκαλύψεις των μαρτύρων που καταθέτουν στην εξεταστική επιτροπή των σκανδάλων που σημάδεψαν τη Δημόσια Υγεία, μάθαμε και χθες πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Για παράδειγμα, ξεκαθαρίστηκε πλήρως ότι το μνημόνιο με ρήτρα μυστικότητας που είχε υπογραφεί από τη διοίκηση του «Ερρ. Ντυνάν», το υπ. Υγείας και την Πειραιώς για την εξαγορά του νοσοκομείου, στην ουσία παρέδωσε το «Ντυνάν» στο «πιάτο» και σε κανένα σημείο από τους συνυπογράψαντες δεν προβλήθηκαν αντιρρήσεις για τη μεταβίβαση-πώληση.

Από τον μάρτυρα Α. Πανεθυμητάκη, που δίδασκε Οικονομική Θεωρία, μάθαμε ότι όλα έγιναν για «να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας» στο κατεστραμμένο από την κακοδιαχείριση και τη ρεμούλα νοσοκομείο: «Οταν πτωχεύει μια εταιρεία, πτωχεύουν και οι θέσεις εργασίας».

Μάθαμε ότι ένα κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως το «Ντυνάν» ήταν βασικά μια ιδιωτική κλινική που περιέθαλπε και συνεχίζει να περιθάλπει αναξιοπαθούντες πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους επώνυμους, αλλά και... φτωχούς συμπολίτες μας που έφταναν εκεί από το Κοργιαλένειο.

Τώρα βέβαια αυτή η δίοδος περίθαλψης των φτωχών πολιτών δεν υπάρχει.

Οπως τόνισε όμως ο μάρτυρας, 7 άτομα(!) μέσω ΕΟΠΠΥ νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του «Ντυνάν» την εποχή της γρίπης.

Ενώ σε όλη την κατάθεσή του υποστήριξε ότι στην ουσία το «Ντυνάν» ήταν μια ιδιωτική κλινική, δύσκολα αντιμετώπισε τις επισημάνσεις ότι ο χρόνος των γιατρών που δούλευαν εκεί συνυπολογιζόταν ως υπηρεσία στο ΕΣΥ, το νοσοκομείο ως κοινωφελές ίδρυμα δεν πλήρωνε ΦΠΑ, παρείχε ειδικότητες, οι διορισμοί 3 μελών στη διοίκηση γίνονταν με απόφαση του υπ. Υγείας κ.λπ.

Λειτουργούσε με τον νόμο της αγοράς

Ο Α. Πανεθυμητάκης, πρώην αντιπρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» και νυν μέλος της διοίκησης της «Ημιθέας», θυγατρικής της Πειραιώς, η οποία και εξαγόρασε το νοσοκομείο, βεβαίωσε επανειλημμένα ότι: το «Ντυνάν» λειτουργούσε με τον νόμο της αγοράς, ήταν ιδιωτική κλινική, αλλά... είχε και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα κοινωφελούς ιδρύματος.

Επομένως η ιδιωτική κλινική ήταν αυτή που πουλήθηκε στην εταιρεία της Πειραιώς χάρη και στην τροπολογία Βορίδη που εξασφάλιζε τη νομιμότητα της πράξης, αλλά «όχι το κοινωφελές ίδρυμα, που... έχει κι ένα οικόπεδο κάπου και κάποιο κτίριο κάπου αλλού».

Ηταν ή όχι «φωτογραφικός» ο πλειστηριασμός για να τον πάρει η εταιρεία της Πειραιώς, τον ρώτησε ο βουλευτής Σ. Λάππας. «Δεν μπορώ να το κρίνω, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα», απάντησε ο μάρτυρας.

Μια εταιρεία με μερικές χιλιάδες ευρώ κεφάλαιο αλλάζοντας χαρακτήρα αγόρασε το «Ντυνάν» και αμέσως μετά εσάς και τον πρόεδρο Δ. Νίκα (ξανα)διόρισε η Πειραιώς στο Δ.Σ., παρατηρεί ο βουλευτής.

Ηταν ή όχι απαραίτητη η τροπολογία Βορίδη για να γίνει η εξαγορά, ρωτήθηκε ο μάρτυρας.

«Απαγορευόταν να γίνει ιδιωτική κλινική και γι’ αυτόν τον λόγο ο Μαρτίνης αποφάσισε ότι το ‘’Ντυνάν’’ είναι κοινωφελές ίδρυμα», σχολίασε ο μάρτυρας, αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τον βουλευτή.

Ο κ. Λάππας στο σημείο εκείνο του υπενθύμισε τη βούληση των διαθετών των κληροδοτημάτων να είναι κοινωφελές το ίδρυμα, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να αλλάξει αν δεν ψηφιζόταν η «νυχτερινή» τροπολογία Βορίδη.

Μάθαμε ακόμα, χάρη και στις ερωτήσεις των βουλευτών της Ν.Δ., ότι από τα 23 εκατ. χρεών από δωρεάν νοσήλια τα περισσότερα αφορούσαν αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας και όχι διάσημους και επώνυμους ασθενείς, από τους οποίους το νοσοκομείο «ντρεπόταν» να ζητήσει τα οφειλόμενα.

Επιλέχτηκαν εντελώς τυχαία

Μάθαμε ακόμα ότι ο κ. Πανεθυμητάκης, ανιψιός του Κ. Μητσοτάκη, αλλά και ο πρόεδρος Δ. Νίκας, που όπως αναφέρθηκε από βουλευτή είχε στενή σχέση με τον Α. Σαμαρά, επιλέχτηκαν εντελώς τυχαία από τρεις διαφορετικές λίστες με πολλά ονόματα για να... βοηθήσουν το «Ντυνάν». «Εμείς αποφασίσαμε να μείνουμε για κοινωνικό έργο για να σωθεί το νοσοκομείο και κατά το αποτέλεσμα σώθηκε».

Ο ίδιος όμως, όντας στη διοίκηση του «Ντυνάν» δεν είχε χρόνο, όπως είπε, ούτε να διερευνήσει το θέμα των αργόμισθων που απομύζησαν το νοσοκομείο ούτε να ελέγξει τους ισολογισμούς και τα δωρεάν νοσήλια των 23 εκατ. ευρώ.

Οπως, δε, σχολίασε η βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, αντί να καλέσει ως αντιπρόεδρος του «Ντυνάν» μία έγκυρη εταιρεία προτίμησε να αφήσει το θέμα στα χέρια ενός δικαστικού επιμελητή απόφοιτου Λυκείου που αποτίμησε την αξία του ιδρύματος.

Ερωτήθηκε στη συνέχεια αν τελικά όντως υπηρέτησε το συμφέρον του νοσοκομείου ή το συμφέρον της πιστώτριας τράπεζας που το εξαγόρασε και στη συνέχεια του παρέδωσε ξανά τη διοίκηση μέσω της «Ημιθέας». Η απάντησή του ήταν ότι την απόφαση αυτή την έλαβαν από κοινού όλα τα μέλη της διοίκησης.

Η απάντησή του στο ότι με τη μη υποβολή ισολογισμού το 2013 έχασε το Δημόσιο τη δυνατότητα συμμετοχής στον πλειστηριασμό, ήταν ότι δεν υπήρχε λογιστής με κατάλληλο πτυχίο (Α) για να τον συντάξει.

«Εμείς το σώσαμε το νοσοκομείο, δεν το βουλιάξαμε και λόγω της εμπειρίας μας με διαλέξανε μαζί με τον κ. Νίκα για τη διοίκηση της “Ημιθέας”» δήλωσε ο μάρτυρας.

Η Α. Καββαδία ρώτησε στη συνέχεια τη γνώμη του για την επιστολή Γεωργιάδη (ως υπουργού Υγείας) που ζητούσε την παραίτηση των μελών του Δ.Σ. λόγω επιθυμίας του κ. Σάλλα.

Μάρτυρας: «Για μένα δεν υπήρχε άλλος δρόμος, θα σταματούσε η χρηματοδότηση από την πιστώτρια τράπεζα».

Α. Μπαλωμενάκης, πρόεδρος της επιτροπής: «Υπονοείτε δηλαδή ότι υπήρξε εκβιασμός».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγουν λογαριασμοί για το «Ντυνάν» αλλά ανώνυμα
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα χαμένα 85 δισ. στον χώρο της Υγείας. Παρ’ ότι αφορούσε διαδικαστικά θέματα, ωστόσο άγγιξε και την ουσία σχετικά με τα...
Ανοίγουν λογαριασμοί για το «Ντυνάν» αλλά ανώνυμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Αδωνις απειλεί τα μέλη της εξεταστικής
Σε θεσμικό ατόπημα υπέπεσε ο πρώην υπουργός Υγείας, στέλνοντας εξώδικο στον πρόεδρο της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στον ίδιο ● Για...
Ο Αδωνις απειλεί τα μέλη της εξεταστικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!
Σε μια επιχείρηση να πλήξουν τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι βουλευτές της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ καταλόγισαν στη Μαρία Παπασπύρου ότι προχωρά σε θεσμικές παρεκκλίσεις. Με μεγάλη δόση...
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι 23 του Αδωνη!
Μέσα στη σιωπή εξετάζονται από τη Βουλή η σπατάλη, τα χρέη και η διαφθορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένα έγγραφο το οποίο περιέχει 23 «εξωτερικούς συνεργάτες» που προσελήφθησαν από...
Οι 23 του Αδωνη!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλές κατά των μελών της επιτροπής για την υγεία
Υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, πρώην πρόεδρος του Κέντρου Αιμοδοσίας και μέλος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, με νομικό κείμενο 30 σελίδων που απέστειλε στην επιτροπή «αποφαίνεται» ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να ασχοληθεί με...
Απειλές κατά των μελών της επιτροπής για την υγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εβγαλε λάδι τον Ανδρέα Λοβέρδο
Μάρτυρας υπεράσπισης του Ανδρέα Λοβέρδου αποδείχθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία ο πρώην αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου «Ντυνάν», δικηγόρος με ειδίκευση στις συγχωνεύσεις και...
Εβγαλε λάδι τον Ανδρέα Λοβέρδο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας