• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.5°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.3°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.0°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 17.6°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.6°C
  0 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 18.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 17.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.8°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.0°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.4°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  74%

Η ζωή επέστρεψε στο Πεδίον του Αρεως

 • A-
 • A+

Τις ομορφότερες εικόνες της τελευταίας 10ετίας έχει να προσφέρει σήμερα στους επισκέπτες του το Πεδίον του Αρεως, με τον μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά μιας άκρως πυκνοδομημένης περιοχής της πρωτεύουσας να μπαίνει σε μια εποχή ανθοφορίας.

Δρόμοι καθαροί, περιποιημένο πράσινο, ενισχυμένη φύτευση, αποκατεστημένες υποδομές και υδάτινες διαδρομές επιτέλους... υδάτινες!

Η ζωή έχει επιστρέψει, σε βαθμό που καλλιεργούνται βάσιμες ελπίδες ότι οι εικόνες εγκατάλειψης του πάρκου θα μείνουν στο παρελθόν.

Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η Περιφέρεια Αττικής δείχνουν το μέγεθος των αλλαγών.

Τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της εργολαβίας πρασίνου, έχουν φυτευτεί: 880 δένδρα, 9.100 θάμνοι, 440 αναρριχώμενα και 1.400 ποώδη πολυετή φυτά, ενώ ακόμη έχουν κλαδευτεί 750 δένδρα και 2.800 θάμνοι.

Εχουν αναπτυχθεί 50.000 μέτρα μπορντούρας, έχουν τοποθετηθεί 60 νέες πινακίδες, 100 κάδοι απορριμμάτων, 170 μεταλλικά και 80 πλαστικά καπάκια φρεατίων.

Το κτίριο Οικονομίδη στέκει ανακαινισμένο, με τον γύρω χώρο, τον πιο φροντισμένο στο πάρκο, να αποτελεί πλέον πόλο έλξης επισκεπτών τις απογευματινές ώρες, ενώ τις πιο ζεστές, πρωινές ώρες, οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν τη δροσερή υδάτινη διαδρομή.

Η φύλαξη (από ιδιωτική εταιρεία) έχει ενισχυθεί και λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Το σίγουρο είναι ότι οι ζημιές και οι φθορές από βανδαλισμούς δεν είναι πλέον αισθητές, τη στιγμή που στο πάρκο έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στα παγκάκια και στα μαρμάρινα στοιχεία στο οδικό δίκτυο και στον ηλεκτροφωτισμό.

Τα παρτέρια (στην πλειονότητά τους, όχι στο σύνολο) καθαρά και απορρυπασμένα.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα ενός πρώτου κύκλου παρεμβάσεων της Περιφέρειας Αττικής στο πάρκο, όπως σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, προαναγγέλλοντας το άνοιγμα ενός νέου κύκλου δράσεων.

Πέρα από το προϋπολογισμένες για το 2017 δαπάνες της Περιφέρειας για το πάρκο, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, έχουν προϋπολογιστεί έργα συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, όπως ενημέρωσε η αντιπεριφερειάρχης Εργων και Υποδομών, Αγγέλικα Σαπουνά, για την ανακαίνιση του Green Park στην οδό Μαυρομματαίων (για το οποίο ξεκινά στατική και ηλεκτρομηχανική μελέτη), την αποκατάσταση του κτιρίου Φινόπουλου και την αναμόρφωση παιδικών χαρών.

Η κ. Σαπουνά μάλιστα ανακοίνωσε ότι αναμένεται μια «έκπληξη» για τη μεγάλη παιδική χαρά στο κέντρο του Πεδίου, δίπλα στον «Κωνσταντίνο».

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τα στελέχη της περιφερειακής αρχής θύμισαν το χρονοβόρο των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ενημέρωσαν, παράλληλα, ότι διαμορφώνονται διάφορες σκέψεις για τα δύο περίπτερα στο κέντρο του Πάρκου (τις «Γαρδένιες»), οι οποίες αναμένεται να ανοίξουν στο επόμενο διάστημα.

Η λειτουργία των περιπτέρων αναμένεται να διαμορφώσει μια σταθερή πηγή εσόδων για το Πάρκο.

Αν και η Περιφέρεια δηλώνει θετική στις ελεγχόμενες εμπορικές χρήσεις σημείων του πάρκου, το βασικό δίπτυχο που προτάσσει είναι «δημόσιος χώρος, δημόσιοι πόροι».

Με δεδομένο το μεγάλο αποθεματικό στα ταμεία της Περιφέρειας, δεν αναμένονται οικονομικά εμπόδια στην πορεία του πάρκου προς την αναζωογόνηση.

Ομως, «αν ρίξουμε περισσότερα χρήματα, θα αντιμετωπίσουμε το είδος των προβλημάτων;» αναρωτήθηκε εύστοχα η κ. Σαπουνά, αναφερόμενη στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που κρύβουν οι φυλλωσιές του πάρκου.

Το τελευταίο διάστημα το σημείο εμπορίου και χρήσης ναρκωτικών έχει μετακινηθεί από τον «Κωνσταντίνο» προς τα παρτέρια στην πλευρά των αθλητικών εγκαταστάσεων του Πανελληνίου, δίνοντας την αίσθηση ότι το φαινόμενο έχει υποχωρήσει.

Πιλοτικό πρόγραμμα

Με στόχο την υποστήριξη των χρηστών και την κάλυψη των κοινωνικών τους αναγκών, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ προχώρησαν πρόσφατα στην εφαρμογή ενός καινοτόμου, αν και πιλοτικού, προγράμματος, προσεγγίζοντας το φαινόμενο με κοινωνική ευαισθησία και όχι με λογικές καταστολής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συστηματικές παρεμβάσεις (street work) κατά τις ώρες συνάθροισης χρηστών, διανομή υγειoνομικού υλικού, παροχή ψυχολογικής στήριξης και συνοδευτικών υπηρεσιών στους χρήστες.

Το επιστημονικό προσωπικό των δύο δικτύων κοινωνικής επανένταξης θα επισκέπτεται καθημερινά τους χρήστες και θα συζητά μαζί τους την προοπτική ένταξής τους σε δομές απεξάρτησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Σε τεντωμένο σκοινί οδηγούν οι εξελίξεις για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Γραμματικού. Κατηγορηματική η Περιφέρεια Αττικής ότι θα επιμείνει στην ολοκλήρωση του έργου. Κατηγορηματικοί και οι...
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
Ενα μνημείο περιβαλλοντικής ασυδοσίας με κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας διαμόρφωσε η δημοτική αρχή Αμαρουσίου στην «καρδιά» μιας πόλης που διοικεί ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ. Αυτό...
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
(Πολεμικόν) Πεδίον του Αρεως
Eισαγγελική έρευνα θα διενεργηθεί για την κατάσταση του Πεδίου του Αρεως, έπειτα από προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλ. Ζαγοραίος, με αφορμή αναφορά που...
(Πολεμικόν) Πεδίον του Αρεως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιλοτικό πρόγραμμα για τους χρήστες ουσιών
Στην εφαρμογή ενός πιλοτικού αλλά καινοτόμου κοινωνικού προγράμματος για τη στήριξη χρηστών ουσιών στο Κέντρο της Αθήνας προχωρούν από κοινού Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ, με τη σχετική...
Πιλοτικό πρόγραμμα για τους χρήστες ουσιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δοκιμές... συρρίκνωσης
​Μια περίεργη, πέρα από αιφνιδιαστική, απόφαση του Γηροκομείου Αθηνών προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής. Η διοίκηση του Γηροκομείου αποφάσισε τη μεταφορά 36 ηλικιωμένων από το πιο πρόσφατα...
Δοκιμές... συρρίκνωσης
Σταθμός ΚΤΕΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαρύ πρόστιμο 700.000 στα ΚΤΕΛ Αττικής
Βαριά «καμπάνα» ύψους 700.000 ευρώ επέβαλε η Περιφέρεια Αττικής στην εταιρεία «ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.» διότι υπήρξε ασυνεπής ως προς την υποχρέωσή της να καταβάλλει δύο κατηγοριών εισφορές για συνολικά έντεκα...
Βαρύ πρόστιμο 700.000 στα ΚΤΕΛ Αττικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας