• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 28.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 23.2°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 19.5°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.4°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  90%

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου προχώρησε, ύστερα από έλεγχο, στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ενός πρώην στελέχους της εταιρείας και ενός ανώτατου δημόσιου λειτουργού που είχε σχέση με την πολιτική φαρμάκου

Δεσμεύονται λογαριασμοί

 • A-
 • A+

Η έρευνα για την υπόθεση Novartis, που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου με εφόδους σε σπίτια, κατασχέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, φαίνεται πως αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Χθες, δημοσίευμα του ιστότοπου capital.gr ανέφερε πως το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προχώρησε, έπειτα από έλεγχο, στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών προσώπου που έχει σχέση με την υπόθεση, καθώς διαπίστωσαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των χρημάτων τα οποία διακινούνταν μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού.

Για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που δεσμεύτηκαν, το δημοσίευμα ανέφερε πως κάτοχός τους είναι πρώην μεγαλοστέλεχος της εταιρείας και πως η απόκλιση που διαπιστώθηκε μετά τον έλεγχο ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για συμπληρωματική κατάθεση του εν λόγω πρώην στελέχους στις αρμόδιες υπηρεσίες τις επόμενες μέρες, προκειμένου να δοθούν περισσότερα στοιχεία για το επίμαχο ποσόν.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως υπάρχει και έτερος τραπεζικός λογαριασμός που δεσμεύτηκε και ο οποίος ανήκει σε ανώτατο δημόσιο λειτουργό που είχε σχέση με την πολιτική φαρμάκου.

Το όνομα του συγκεκριμένου στελέχους έχει ακουστεί ιδιαίτερα στο σκάνδαλο Novartis και μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, η οικονομική αστυνομία είχε κάνει έφοδο στο σπίτι του.

Το ποσό της απόκλισης για τον συγκεκριμένο αγγίζει τις 200.000 ευρώ. Ο ίδιος έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το συγκεκριμένο ποσό, ενώ πέραν της φορολογικής τακτοποίησης και για τα δύο άτομα υπάρχει ανοιχτό ακόμη το ποινικό μέρος της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον ίδιο έλεγχο περιλαμβάνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί 20 κρατικών αξιωματούχων που ήταν μέλη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, καθώς και διευθυντών του ΕΟΦ την περίοδο των υπερτιμολογήσεων, 30 μεγαλοστελεχών της εταιρείας που είτε έστελναν εμβάσματα άνω των 300.000 ευρώ στο εξωτερικό είτε είχαν μεγάλες εκροές προς συνεργαζόμενα πρόσωπα, της βασικής εταιρείας αλλά των συνεργαζόμενων ή θυγατρικών της.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης διέταξε έρευνα για το θέμα, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται και μια παράλληλη έρευνα από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες που έγιναν και που αφορούν δίκτυο που λειτουργούσε με αθέμιτες πρακτικές προώθησης από πλευράς Novartis σε συνεργασία με χιλιάδες γιατρούς αλλά και κρατικούς αξιωματούχους.

Το πρόσωπο -κλειδί

Από την αρχή αυτής της υπόθεσης τα φώτα έπεσαν πάνω στον πρώην γενικό διευθυντή της Novartis στην Ελλάδα -και πρόεδρο για τρία χρόνια του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ)- Κωνσταντίνο Φρουζή.

Ως γνωστόν, ο κ. Φρουζής αποχώρησε από τη Novartis Hellas και από τον ΣΦΕΕ το 2015 και στη συνέχεια (2016) ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία τροφίμων Creta Farm. Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες, έγινε γνωστό πως παραιτήθηκε και από εκεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου, «Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό σύμφωνα με τις παραγράφους 4.1.3.1 εδ. 4 και 4.1.3.5 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών [...]ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας κατά τη συνεδρίασή του της 29ης Μαΐου 2017 εξέλεξε ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του τον κ. Παπαδάκη Πέτρο του Βασιλείου σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος εκτελεστικού μέλους κ. Φρουζή Κωνσταντίνου με θητεία ίση με το υπόλοιπο της θητείας του παραιτηθέντος μέλους ήτοι λήγουσα την 22.6.2021».

Σήμερα, η δραστηριότητά του, όπως φαίνεται τουλάχιστον από τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαντλείται στη διαφημιστική προώθηση μιας εταιρείας προϊόντων υγιεινής διατροφής στην οποία φαίνεται να συμμετέχει ενεργά ο γιος του.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μία απάντηση για τη Novartis
Απ’ τον κ. Κωνσταντίνο Φρουζή, πρώην γενικό διευθυντή της Novartis Hellas και πρώην πρόεδρο του ΣΦΕΕ, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:
Μία απάντηση για τη Novartis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πιο χρησιμοποιημένη προεκλογική καραμέλα
Ζήσαμε μια προεκλογική περίοδο στην οποία, εκτός του προσφυγικού-μεταναστευτικού θέματος, τα ζητήματα της διαφθοράς και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης ενώ οι...
Η πιο χρησιμοποιημένη προεκλογική καραμέλα
ΥΓΕΙΑ
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο
​Μία νέα ισορροπία, η οποία θα έχει πρωταρχικό στόχο να είναι εγγυημένες και καλυμμένες οι φαρμακευτικές ανάγκες των ανθρώπων της χώρας, και από εκεί και μετά ένα νέο μείγμα πολιτικής στο φάρμακο, μακριά από...
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σουπερμάρκετ στη Χίο πουλά παρανόμως φάρμακα»
Την επιβολή προστίμου σε σουπερμάρκετ προτείνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προς τον υπουργό Υγείας για παράνομη πώληση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Η καταγγελία έγινε από τον Φαρμακευτικό...
«Σουπερμάρκετ στη Χίο πουλά παρανόμως φάρμακα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμφωνούν στο πρόβλημα, αναζητούν τη λύση
Το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων μετά από πρόσφατη σχετική απόφαση του ΣτΕ καθώς και τα ζητήματα της τιμολόγησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και του ωραρίου των φαρμακείων συζήτησαν χθες ο...
Συμφωνούν στο πρόβλημα, αναζητούν τη λύση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Α λα καρτ ευαισθησία προς τα φιλανθρωπικά ιδρύματα
Η αλήθεια για τον ΕΝΦΙΑ και την ιδιωτική φιλανθρωπία. Ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνουν τα ιδρύματα για τα κτίρια στα οποία φιλοξενούν τρόφιμους - παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς. Πληρώνουν μόνο για τα (πολλά)...
Α λα καρτ ευαισθησία προς τα φιλανθρωπικά ιδρύματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας