• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.7°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 29.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 28.3°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 30.4°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  60%

Οι αποφοιτήσαντες από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του ΟΚΑΝΑ

Από την «πιάτσα» Μουσείο στο Αρχαιολογικό Μουσείο

 • A-
 • A+

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες για τη Βούλα, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Παναγιώτη το «Μουσείο» ήταν μόνο το τοπωνύμιο συνώνυμο της πιάτσας. Επί σειρά ετών. «Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή τους, όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εντυπωσιάστηκαν!».

Μιλά στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Πουλοπούλου, εκπαιδεύτρια του Αγγλικού Γραμματισμού και υπεύθυνη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) του ΟΚΑΝΑ, για τους ιδιαίτερους μαθητές της, που μόλις αποφοίτησαν καταφέρνοντας να πάρουν το απολυτήριο Γυμνασίου.

Συνολικά 10 άτομα -από τα 20 που ξεκίνησαν, ηλικίας 28-52 ετών- ολοκλήρωσαν τη διετή φοίτησή τους στο ΣΔΕ, «προσπαθώντας σκληρά να μην αφήνονται, παλεύοντας καθημερινά...».

Πρόκειται για πρώην ηρωινομανείς, που λόγω χρήσης είχαν εγκαταλείψει στην εφηβεία τους το Γυμνάσιο και σε αυτή τη φάση της ζωής τους βρίσκονται σε θεραπευτικό πρόγραμμα μείωσης βλάβης του ΟΚΑΝΑ ή είναι ήδη καθαροί κι έχουν περάσει στο στάδιο της επανένταξης.

Με θετική διάθεση

«Είναι άνθρωποι αποκλεισμένοι από πολλά βασικά πράγματα, έχουν βιώσει έντονο ρατσισμό, συνήθως δεν έχουν οικογένεια, αλλά επέδειξαν μεγάλη θέληση για μάθηση. Συμμετείχαν μάλιστα με πολύ κέφι και διάθεση στην πολυδιάστατη ζωή του σχολείου, εντός κι εκτός: γιορτές, εθνικές επετείους, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδρομές…» μας λέει η κ. Πουλοπούλου.

Οπως σημειώνει και η Βούλα, που μόλις αποφοίτησε, αποτιμώντας την εμπειρία της: «…κυρίως θα μου μείνουν χαραγμένες στη μνήμη οι ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν τόσο μεταξύ εμάς των μαθητών όσο και με τους καθηγητές μας, που ήρθαν πολύ κοντά μας. Στάθηκαν σε όλους μας και στον καθένα μας προσωπικά. Αυτό το ενδιαφέρον είναι κάτι που σπανίζει στη ζωή μας..

«Είναι άνθρωποι που έχουν ακόμη και 30 χρόνια μέσα στα ναρκωτικά, μπαινόβγαιναν σε προγράμματα. Νομίζω το σχολείο τούς πρόσφερε μια σταθερή ρουτίνα, γέμισε το κενό του χρόνου τους, βοήθησε να οργανώσουν την ημέρα τους και να απομακρυνθούν από στέκια αλλά και υποτροπές.

»Το ΣΔΕ τούς άνοιξε νέους ορίζοντες, τους έδωσε την ευκαιρία να επανασυνδεθούν με τη μαθησιακή διαδικασία και την προοπτική να συνεχίσουν στο Λύκειο, γιατί όχι και στο Πανεπιστήμιο. Βέβαια δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε ομάδα μαθητών.

»Είναι μια ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα που χρειάζεται συστηματική φροντίδα από την πολιτεία. Κατά τη γνώμη μου το σχολείο λειτούργησε και θεραπευτικά. Εξάλλου είχαμε πάντα σταθερή συνεργασία και στήριξη από τα στελέχη του ΟΚΑΝΑ», μας λέει η Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου, εκπαιδεύτρια του Γλωσσικού Γραμματισμού.

Είναι αυτό που αναγνωρίζει στο σχολείο και ένας ακόμη μαθητής, ο Μιχάλης: «Η ρουτίνα του σχολείου μού έδωσε κανονικό ρυθμό ζωής, με απομάκρυνε από παρέες, μου άνοιξε ένα καινούργιο παράθυρο, μου έδωσε μια προοπτική. Γενικά με έκανε να νιώσω καλά με τον εαυτό μου, γιατί κατάφερα να πάρω επιτέλους το πολυπόθητο απολυτήριο Γυμνασίου».

Η εφημερίδα τους

Να σημειωθεί ότι πέρσι τον Φεβρουάριο λειτούργησαν για πρώτη φορά δύο ΣΔΕ στον ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ένα στην Αθήνα κι ένα στη Θεσσαλονίκη, και στα τέλη Ιουνίου δόθηκαν τα πρώτα απολυτήρια.

Μέχρι σήμερα, παρά τις όποιες ελλείψεις και καθυστερήσεις, έχουν ολοκληρωθεί δύο κύκλοι στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας με μαθητές από τον ΟΚΑΝΑ: αποφοίτησαν συνολικά 10 άτομα από τον β΄ κύκλο και περίπου άλλα 15 άτομα ολοκλήρωσαν τον α΄ κύκλο.

Στο διαδικτυακή τους σχολική εφημερίδα (autoektimisi.blogspot.gr) δεν έχουν παρά μόνο καλά λόγια να μοιραστούν για τον πλούτο που αποκόμισαν από αυτήν την εμπειρία: πλούτο γνώσεων, σχέσεων με τους ανθρώπους που τους συμπαραστάθηκαν και συναισθημάτων.

«Ολοι οι εκπαιδευτές κατάφεραν να τους αισθανθούμε σαν φίλους», «τους νιώθω κάποιες φορές σαν οικογένειά μου», όπως γράφουν οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι του ΟΚΑΝΑ. Και όπως σημειώνει ο Γιάννης, αντανακλώντας τις προκλήσεις του εγχειρήματος: «Ευχαριστώ πολύ όλους τους καθηγητές που άντεξαν τόσες διαφορετικές προσωπικότητες».

►To ΣΔΕ -ή «Τμήμα Αθηνών, εκτός έδρας παράρτημα του ΣΔΕ Αγίων Αναργύρων» όπως είναι η επίσημη ονομασία του- θα δεχτεί αιτήσεις για νέους μαθητές από 1η Σεπτεμβρίου. Προσωρινά φιλοξενείται στον χώρο του ΕΚΚΕΕ του ΟΚΑΝΑ, Πύρλα 29, Κάτω Πατήσια, τηλ 210-8544820.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια «δεύτερη ευκαιρία» για τη Ν.Δ.
​Μια αξιοσημείωτη αλλαγή ρεπερτορίου επέδειξε ο αρχηγός της Ν.Δ. Ανήμερα τα Χριστούγεννα και μάλιστα βράδυ (!), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συναντηθεί και να συζητήσει σε καφενείο της πλατείας Βάθη μαζί...
Μια «δεύτερη ευκαιρία» για τη Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η... καταδίκη των έξι σε ανεργία
Η Νέα Μονή, ένα από τα πλέον σημαντικά βυζαντινά μνημεία του ελλαδικού χώρου κινδυνεύει πάλι με πάγωμα των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης, αφού η διευθύντρια της υπηρεσίας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους,...
Η... καταδίκη των έξι σε ανεργία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
-Είμαι το κράτος και... δεν είμαι εντάξει
Συγκλονιστικές μαρτυρίες απεξαρτημένων που αντιμετωπίζουν κατάφατσα όχι μόνο τον κοινωνικό ρατσισμό και την απομόνωση αλλά και την αναλγησία των κρατικών δομών στην προσπάθειά τους για εργασιακή επανένταξη. Το...
-Είμαι το κράτος και... δεν είμαι εντάξει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν ψωνίζω, δεν δουλεύω!»
Με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου απαντά στην προγραμματισμένη λειτουργία των καταστημάτων αυτή την Κυριακή 16 Ιουλίου η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), οργανώνοντας...
«Δεν ψωνίζω, δεν δουλεύω!»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιλοτικό πρόγραμμα για τους χρήστες ουσιών
Στην εφαρμογή ενός πιλοτικού αλλά καινοτόμου κοινωνικού προγράμματος για τη στήριξη χρηστών ουσιών στο Κέντρο της Αθήνας προχωρούν από κοινού Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ, με τη σχετική...
Πιλοτικό πρόγραμμα για τους χρήστες ουσιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Κλίμακα» για την ένταξη των Ρομά
Η Ολγα Θεοδωρικάκου, υπεύθυνη έργων και στρατηγικής ΜΚΟ που δραστηριοποιείται περίπου είκοσι χρόνια σε Μενίδι και Ζεφύρι, μιλά στην «Εφ.Συν.» για την εκπαίδευση, την υγειονομική κάλυψη και την εργασιακή...
Η «Κλίμακα» για την ένταξη των Ρομά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας