Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολοι μαζί και... η Εθνική χώρια

Ολοι μαζί και... η Εθνική χώρια

  • A-
  • A+

Η προτεραιότητα και η βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια Αττικής αλλά και ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας στην ανάπλαση των 640 στρεμμάτων της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης Λιπασμάτων κυριάρχησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που διεξήχθη από την Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο της περιοχής.

Οπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, η Περιφέρεια Αττικής ήδη έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της τις αναγκαίες πιστώσεις (17 εκατ. ευρώ) για να προχωρήσει εάν χρειαστεί στην εξαγορά ή απαλλοτρίωση εκτάσεων στην περιοχή των Λιπασμάτων, καθώς είναι γνωστό ότι ένας από τους ιδιοκτήτες της έκτασης, η Εθνική Τράπεζα, αντιδρά στις πρωτοβουλίες Δήμου και Περιφέρειας για αναβάθμιση.

Για το ζήτημα αυτό μίλησε και ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, αναφερόμενος στην «εχθρική στάση της Εθνικής Τράπεζας σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου σε όφελος των κατοίκων», κάτι που, όπως υπογράμμισε, «μας ξενίζει και μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά». Εστειλε, δε, σαφές μήνυμα προς την τράπεζα ότι «αν δεν θέλει να ακούσει τις ανάγκες και τα θέλω της πόλης, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να την αναγκάσει να το κάνει».

Από την πλευρά του, ο αντιπερειφερειάρχης Πειραιά επισήμανε την προτεραιότητα που δίνει η περιφερειακή αρχή στις αναπλάσεις υπερτοπικής σημασίας για να ανατρέψουν τη σημερινή περιβαλλοντική εικόνα της ευρύτερης περιοχής και να συμβάλουν σε μια νέα σχέση της κοινωνίας με τους δημόσιους - κοινόχρηστους χώρους.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» υποστήριξε ότι για πάνω από 20 χρόνια η Εθνική Τράπεζα έχει εγκαταλείψει τον χώρο που της ανήκει, δεν έχει κάνει καμία απολύτως παρέμβαση και δεν έχει δείξει απολύτως κανένα ενδιαφέρον, ενώ άρχισε να αντιδρά από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναβάθμισης του χώρου, ο οποίος –να υπενθυμίσουμε– έχει χαρακτηριστεί υπερτοπικό μητροπολιτκό πάρκο. Αντίθετα, όπως σημείωσε, δεν αντέδρασε όταν συγκεκριμένη βιομηχανία επεξεργασίας αποβλήτων πήρε άδεια λειτουργίας.

Τόνισε ότι τον Σεπτέμβριο διοργανώνει μια διαβούλευση-συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς της περιοχής προκειμένου να καταγραφούν απόψεις πάνω στο θέμα της ανάπλασης και στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια επικοινωνίας και συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος συνεργασίας. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε εξαγορά και απαλλοτριώσεις.

Δήλωσε αισιόδοξος και, όπως επισήμανε, πολύ σύντομα θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι στην έκταση των 96 στρεμμάτων (παραλιακό μέτωπο) που μετά από νομοθετική ρύθμιση του τότε υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα αποδόθηκε από τον ΟΛΠ στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, αφού είχε προηγηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η δημοτική αρχή υλοποιεί ήδη παρεμβάσεις αποκατάστασης του χώρου, δημιουργώντας εγκαταστάσεις πολιτισμού, άθλησης κ.ά.

Οι μελέτες που βραβεύτηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του παλιού δημαρχείου Δραπετσώνας το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Μάιο και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών μελετητικών γραφείων (21 συμμετοχές), ενώ δόθηκαν πέντε βραβεία και τέσσερις έπαινοι (δικαίωμα εξαγοράς μελετών) συνολικού ύψους 90.000 ευρώ.

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην Ιωάννα-Ηώ Καρύδη και την ομάδα της.

Το 2ο βραβείο στην ομάδα της Δάφνης Κοκκίνη, το 3ο στην ομάδα του Σταύρου Μουζακίτη, το 4ο στην ομάδα της Χριστίνας-Μαρίας Κοντογιάννη και το 5ο στην ομάδα της Πηνελόπης Κουγιανού.

Οι 4 εξαγορές αφορούσαν τις μελέτες των Μαρίας Μοίρα, Νίκου Σκουτέλη, Σοφίας Μπεναρδή και Αλέξη Τζομπανάκη.

Την 7μελή επιτροπή που επεξεργάστηκε τις μελέτες αποτελούσαν οι αρχιτέκτονες: Αναστάσιος Παπαϊωάννου, καθ. ΕΜΠ, Κων/νος Σερράος, καθ. ΕΜΠ, Δαμιανός Αμπακούμκιν (εκπρ. ΥΠΕΚΑ), Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, επικ. καθ. ΕΜΠ (εκπρ. ΥΠΕΚΑ), Περικλής Παληός (εκπρ. ΥΠΕΚΑ) και Ευσταθία Βαλσαμίδου (Δ/νση Τεχνικών Εργων Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Α. Παπαϊωάννου παρουσίασε τα στοιχεία που έθετε ο διαγωνισμός και την κεντρική ιδέα των προτάσεων που κατατέθηκαν, ενώ ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των μελετών που βραβεύτηκαν.

Οι μακέτες των βραβευμένων μελετών, με τις αντίστοιχες ενημερωτικές πινακίδες, είναι αναρτημένες στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου Δραπετσώνας και θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις 5 Ιουλίου. Οι επισκέψεις είναι ελεύθερες.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερευνα από τον «Δημόκριτο» για τις οσμές σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα και Ελευσίνα
Ενα ολοκληρωμένο ερευνητικό σχέδιο μελέτης και παρακολούθησης της ατμόσφαιρας στο Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα και την Ελευσίνα ανέλαβε να εκπονήσει το Εργαστήριο Περιβάλλοντος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε μια...
Ερευνα από τον «Δημόκριτο» για τις οσμές σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα και Ελευσίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προαπαιτούμενο η ζωή
Την απόσυρση του άρθρου 70 του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που συζητείται στη Βουλή, ζητούν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, καθώς,...
Προαπαιτούμενο η ζωή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για ένα μέλλον χωρίς καζάνια
Δεκάδες παιδιά από 8 γειτονικά σχολεία μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους πήραν μέρος στην περιβαλλοντική ημέρα δράσης που διοργάνωσε στον πρώην βιομηχανικό χώρο των Λιπασμάτων ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας....
Για ένα μέλλον χωρίς καζάνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«“Οχι” στα καζάνια, “ναι” στη ζωή»
Εκατοντάδες κάτοικοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν στις 3ήμερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με αίτημα την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών. «Θα μας βρουν απέναντί...
«“Οχι” στα καζάνια, “ναι” στη ζωή»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λιπάσματα: Δικαιώθηκαν οι αγώνες των κατοίκων
Την ικανοποίησή του για την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στα 640 στρέμματα της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας, εκφράζει ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και δηλώνει ότι...
Λιπάσματα: Δικαιώθηκαν οι αγώνες των κατοίκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Δραπετσώνα μια φορά...
Πλάι στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της Δραπετσώνας, το Τσιμεντάδικο, το Γυψάδικο, τις δεξαμενές πετρελαίου, θα περπατήσουν σήμερα κάτοικοι, μαθητές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και θα καταλήξουν στον...
Στη Δραπετσώνα μια φορά...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας