Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Oι δήμοι που έδωσαν το... σάρωθρο σε ιδιώτη

Oι δήμοι που έδωσαν το... σάρωθρο σε ιδιώτη

  • A-
  • A+

Μπορεί η αρχική απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να καλέσει ιδιώτες για την αποκομιδή των σκουπιδιών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης να γέννησε συζητήσεις, αλλά αποκάλυψε αφενός, έστω και μερικώς, την εικόνα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα, αφετέρου τους τρεις μόλις δήμους που συνεργάζονται μαζί τους τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον νομό.

Οι Δήμοι Θερμαϊκού, Πυλαίας-Χορτιάτη και Χαλκηδόνας είναι οι μοναδικοί και μάλιστα σε πολύ διαφορετική έκταση και για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Και οι τρεις εξυπηρετούνται από την ίδια εταιρεία, την «EDIL Τεχνική - Βιομηχανική ΑΤΕΒΕ», η οποία μάλιστα είχε πάρει μέρος στον πρόσφατο διαγωνισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά είχε χάσει. 

Ο Δήμος Θερμαϊκού έχει σύμβαση με την εταιρεία εδώ και τρία χρόνια.

Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος δίνει τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία έλαβε «1.084.921 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2014, που ανέλαβε την καθαριότητα, μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2015 που έληξε η αρχική μονοετής σύμβαση, 1.663.810 ευρώ για τη διετία από 1/9/2015 έως 31/8/2017 και θα εισπράξει 1.489.239,53 ευρώ για την επόμενη διετία μέχρι τον Αύγουστο του 2019, καθώς είναι στα σκαριά η ανανέωση της σύμβασης του δήμου με τον συγκεκριμένο ιδιώτη».

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κουζινόπουλος, «ο δήμος ανανεώνει σαν τα πουκάμισα τις συμβάσεις με τον εργολάβο, παρότι αυτός δεν είναι συνεπής στις συμβατικές του υποχρεώσεις, αφού ενώ είναι υποχρεωμένος να μαζεύει τα σκουπίδια 5 φορές την εβδομάδα -6 φορές το καλοκαίρι-, περνάει ολόκληρη εβδομάδα χωρίς να εμφανιστούν τα απορριμματοφόρα και οι κάδοι είναι πλημμυρισμένοι».

Και προσθέτει: «Εχουμε ως παράταξη εκπονήσει εμπεριστατωμένη μελέτη, αποδεικνύοντας ότι αν ο δήμος λειτουργούσε ο ίδιος την υπηρεσία καθαριότητας, θα είχε σε βάθος οκταετίας κέρδος άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ». 

Από ανάγκη

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γ. Μαυρομάτης διευκρινίζει ότι ο ιδιώτης καθαρίζει μόνο Περαία, Μηχανιώνα, Επανομή, ενώ Μεσημέρι, Αγία Τριάδα, Κερασιά και Αγγελοχώρι καθαρίζονται από την υπηρεσία του δήμου, αλλά τονίζει:

«Είμαστε ως διοίκηση υπέρ των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά δεν έχουμε οχήματα. Μισό αυτοκίνητο δεν είχαμε όταν αναλάβαμε. Περιόρισα το ύψος της ετήσιας σύμβασης κατά 600.000 ευρώ και είχαμε τη θηλιά του χρέους 2,5 εκατομμυρίων της Κοινωφελούς Εταιρείας Επανομής. Χρειαζόμαστε 15 απορριμματοφόρα και τώρα αγοράζουμε 5 που είναι σε καλή κατάσταση. Το επόμενο έτος θα αγοράσουμε άλλα 5». 

Αν η δημοτική αρχή Θερμαϊκού είναι αντίθετη με τους ιδιώτες αλλά καταφεύγει σ’ αυτούς από ανάγκη, για τον Δήμο Χαλκηδόνας είναι πολιτική επιλογή. Οπως μας λέει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαυρουδής Νιντσιούδης, ο ιδιώτης κοστίζει 650.000 ευρώ ετησίως και «είναι 40% οικονομικότερος από τα χρόνια που είχαμε δική μας υπηρεσία. Ξεκινήσαμε γιατί δεν είχαμε προσωπικό και αυτοκίνητα και δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα αιτήματα των εργαζομένων…».

Του επισημαίνουμε ότι υπάρχουν πολλά παράπονα για την ποιότητα των υπηρεσιών και απαντά ότι «αυτό γίνεται διότι τώρα τρέχει μια ανάθεση ανάγκης, δύο χρόνια τώρα οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου δεν έχουν (...) ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για την κανονική σύμβαση 2.120.000 ευρώ για 3 χρόνια. Δεν λέω ότι όλα με τον ιδιώτη είναι αγγελικά πλασμένα, αλλά όταν για την καθαριότητα στη Χαλκηδόνα το κόστος με δημοτική υπηρεσία ήταν 250.000 ευρώ, τώρα με τον ιδιώτη είναι 120.000». 

Αλλη είναι η περιγραφή του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Ενωμένοι δημιουργούμε» Ζήση Βαϊνά, που σημειώνει πως «η καθαριότητα είναι το πρώτο πρόβλημα της περιοχής μας. Τώρα με τον ιδιώτη κάθε μήνα στα δημοτικά συμβούλια υπάρχουν συνεχείς διαμαρτυρίες, από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Αν στη Θεσσαλονίκη διαμαρτύρεστε μετά από απεργία μιας βδομάδας, σε εμάς φτάσανε να περνούν κάθε 12 μέρες, ενώ συμβατική υποχρέωση είναι να περνάνε δύο φορές. Και τι πληρώνονται οι εργαζόμενοι; Δεν τους ενδιαφέρει». 

Στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη η ιδιωτική εταιρεία καθαρίζει μόνο το δημοτικό διαμέρισμα Χορτιάτη και μάλιστα από το… 1998. Κάποια στιγμή είχαν αγοραστεί τρία μηχανήματα από την τότε κοινότητα Χορτιάτη, τα οποία όμως με τη συνένωση μεταφέρθηκαν στον κεντρικό δήμο και αυτή τη στιγμή υπάρχει διετής σύμβαση για αποκομιδή, σάρωμα και άλλες υπηρεσίες, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Νέο μέτωπο στη Θεσσαλονίκη 

Μπορεί η απεργία να λύθηκε, αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι στη Θεσσαλονίκη όλα θα εξελιχθούν κανονικά, καθώς σοβεί νέο μέτωπο, αυτή τη φορά ανάμεσα στους μόνιμους υπαλλήλους και τους συμβασιούχους.

Το προσωπικό των μονίμων (300) και όσων έχουν σύμβαση αορίστου (600) αποφάσισε επιστροφή στην εργασία, αλλά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης που καλύπτει τους συμβασιούχους, θα δουλέψει μεν σήμερα, αλλά θα απέχει το Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος του πρώτου συλλόγου Κώστας Ξανθόπουλος αρκείται να πει ότι «δεν παρεμβαίνουμε στον σύλλογό τους και τις αποφάσεις του», ενώ η αντιπρόεδρος του δεύτερου, Σοφία Εξαδακτύλου, σημειώνει πως «τα περισσότερα σκουπίδια έφυγαν δουλεύοντας διπλές βάρδιες και τη Δευτέρα η συνέλευσή μας θα αποφασίσει τι θα κάνουμε».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς λέει χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να γυρίσουν στη δουλειά τους και την Κυριακή, όπως υποσχέθηκαν στον δήμαρχο, η πόλη να λάμπει και να έχουν πλυθεί τα σημεία όπου υπήρχαν οι στοίβες των σκουπιδιών».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Aμ' έπος αμ' έργον οι ιδιώτες
Δεν το είχε προαναγγείλει μόνο, ήταν και νομικά… μελετημένο. Με κάθε κόστος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης όχι μόνο θέλει ιδιώτες, αλλά τους βγάζει σήμερα στον δρόμο και αναλαμβάνει διά της...
Aμ' έπος αμ' έργον οι ιδιώτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί να διαλέξουν την εύκολη, φθηνή λύση; Λεφτά υπάρχουν...
Αν, όπως γνωρίζουμε από τη γεωμετρία, η συντομότερη διαδρομή μεταξύ δύο σημείων είναι η ευθεία που τα ενώνει, παρομοίως προφανής είναι η διαφορά κόστους –ανάμεσα στις 750.000 ευρώ και τα 6,5 εκατομμύρια– ενός...
Γιατί να διαλέξουν την εύκολη, φθηνή λύση; Λεφτά υπάρχουν...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι γυρεύουν οι δήμαρχοι στη Suez;
Μόνο ως οδυνηρή έκπληξη μπορεί να εκληφθεί ο κατακλυσμός δημοσιευμάτων από το Παρίσι, για να πληροφορηθούμε ότι η Suez (γαλλική πολυεθνική εταιρεία-μνηστήρας για την ιδιωτικοποίηση νερού και σκουπιδιών) τρέφει...
Τι γυρεύουν οι δήμαρχοι στη Suez;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σωρεία προβλημάτων στον ΣΜΑ Ευκαρπίας
Τελικά φαίνεται ότι είχαν δίκιο όσοι διαμαρτύρονταν. Ο ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμάτων) Ευκαρπίας είναι «φαραωνικός» και όχι μικρής κλίμακας, αφού ήδη εξυπηρετεί δήμους έξω από τους προβλεπόμενους και...
Σωρεία προβλημάτων στον ΣΜΑ Ευκαρπίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα... σκουπίδια πήγε η σύμβαση Μπουτάρη με ιδιωτική εταιρεία αποκομιδής απορριμμάτων
«Πάγωσαν» οι ιδιώτες και οι… νεοφιλελεύθεροι τη στιγμή που το χέρι του δημάρχου Θεσσαλονίκης σταματούσε και δεν έβαζε τελικά την υπογραφή στη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία αποκομιδής απορριμμάτων. Η...
Στα... σκουπίδια πήγε η σύμβαση Μπουτάρη με ιδιωτική εταιρεία αποκομιδής απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαξιφισμοί στην... κερκόπορτα
​Σε σκληρή αναμέτρηση με επίδικο την είσοδο ή όχι, πρώτη φορά, ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με ρητορικές και ουσιαστικές αντιπαραθέσεις αλλά και… κρυμμένα μυστικά, εξελίχθηκε η...
Διαξιφισμοί στην... κερκόπορτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ