Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εβγαλε λάδι τον Ανδρέα Λοβέρδο

Ο Βασίλης Στεργίου ενώ καταθέτει

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εβγαλε λάδι τον Ανδρέα Λοβέρδο

  • A-
  • A+

Μάρτυρας υπεράσπισης του Ανδρέα Λοβέρδου αποδείχθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία ο πρώην αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου «Ντυνάν», δικηγόρος με ειδίκευση στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές εταιρειών, οικογενειακός φίλος και διορισμένος στα 31 του χρόνια από τον πρώην υπουργό στο Δ.Σ. του κοινωφελούς ιδρύματος, Βασίλης Στεργίου. 

«Θεωρώ ότι οι κινήσεις του Αν. Λοβέρδου ήταν 100% προς το όφελος του "Ντυνάν"», υποστήριξε ο Β. Στεργίου, που εκπροσωπούσε το υπουργείο στο νοσοκομείο την περίοδο κατά την οποία αποσύρθηκαν όλα τα ένδικα μέσα του ιδρύματος ενάντια στην Τράπεζα Marfin του Ανδρέα Βγενόπουλου, γεγονός καθοριστικό για τη μετέπειτα καταστροφική πορεία του. 

Ο ίδιος, που εισέπραξε 42.000 ευρώ στη 18μηνη παρουσία του στο «Ντυνάν», παραδέχθηκε πως δεν είχε προηγούμενη εμπειρία διοίκησης ανάλογων επιχειρήσεων, ισχυρίστηκε –σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στο καταστατικό του ιδρύματος– πως δεν ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και τη διαχείριση των οικονομικών του νοσοκομείου, ενώ δεν αρνήθηκε να ανοίξουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί. 

Ο Στεργίου κατέθεσε πως δεν υλοποιούνταν οι αποφάσεις του Δ.Σ. και έριξε την ευθύνη στον προφυλακισμένο Ανδρέα Μαρτίνη.

«Οταν αποσύρθηκε η μήνυση προς τον Βγενόπουλο στάλθηκαν 1,3 εκατ. ευρώ από τη Marfin», είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως ενδέχεται να αποδεσμεύτηκε κι άλλο ποσό ανάλογου ύψους από την τράπεζα μετά την απόσυρση της μήνυσης Μαρτίνη, χωρίς όμως να είναι βέβαιος. 

Ζημιά απ'τον ΦΠΑ

«Ημασταν το αδύναμο μέρος σε αυτόν τον συμβιβασμό», παραδέχτηκε ο Στεργίου, ενώ όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας χαρακτήρισε τον συμβιβασμό ως εκβιασμό, ο μάρτυρας δεν το αρνήθηκε.

Για πολλοστή φορά οι βουλευτές της Ν.Δ. μέσω των τοποθετήσεών τους υποστήριξαν πως δεν υπάρχει ζημιά του Δημοσίου από την υπόθεση του «Ντυνάν» αλλά μόνο του ίδιου του νοσοκομείου, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν μόνο από τον ΦΠΑ. 

Επιπλέον, όπως και με τον μάρτυρα Λιαρόπουλο, ο Στεργίου ρωτήθηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ. για το πώς είναι δυνατόν να φέρουν ευθύνες για τα δωρεάν νοσήλια ή τις γενναίες εκπτώσεις οι ίδιοι οι ωφελούμενοι, που γλίτωναν χιλιάδες ευρώ εν... αγνοία τους.

Ο μάρτυρας παραδέχθηκε την πιθανή ηθική αυτουργία όσων απολάμβαναν αυτά τα σκανδαλώδη προνόμια, αλλά αρνήθηκε την όποια συνέργεια των μελών του Δ.Σ. του νοσοκομείου. 

Ο Β. Στεργίου δεν έδωσε σαφή απάντηση για τον κ. Τσούνη (σύζυγο της Φ. Γεννηματά) που φέρεται να εισέπραττε 2.500 ευρώ μηνιαίως χωρίς να εργάζεται.

Σχετικά με τα δώρα που στέλνονταν σε «επιφανείς» πολίτες με λεφτά από το ταμείο του «Ντυνάν», ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος ενημέρωσε πως παραδόθηκαν στην επιτροπή τιμολόγια από την εταιρεία «Λαλαούνη». 

Ο Λεωνίδας Γεωργιάδης

Στη λίστα με τους προμηθευτές αλλά και τις λοιπές εταιρείες με τις οποίες συναλλασσόταν το «Ερρίκος Ντυνάν» και η οποία έφτασε στην εξεταστική επιτροπή από την αρμόδια υπηρεσία του νοσοκομείου εντοπίζονται διάφορα ΜΜΕ, αλλά και το όνομα του Λεωνίδα Γεωργιάδη, αδερφού του Αδ. Γεωργιάδη, για συναλλαγές κατά τα έτη 2013-2014, περίοδο δηλαδή που το «Ντυνάν» βρισκόταν με το ένα πόδι στον γκρεμό και ο νυν αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ήταν υπουργός Υγείας. 

Στον κατάλογο δεν αναγράφονται ούτε τα ποσά ούτε το είδος της συναλλαγής προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως το τι είδους υπηρεσίες παρασχέθηκαν στο ίδρυμα.

Η εξεταστική συνεχίζεται το μεσημέρι της Τρίτης με την κατάθεση του επίσης πρώην αντιπροέδρου του «Ντυνάν» Αλέξανδρου Πανεθυμιτάκη, ομότιμου καθηγητή Οικονομικών, συγγενή του Κυριάκου Μητσοτάκη και διευθύνοντος συμβούλου μετά τη μεταβίβαση του νοσοκομείου στη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς «Ημιθέα».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάνω απ’ όλα η υγεία της... τσέπης των ημετέρων
Οποια γάζα κι αν σήκωνες στο «Ερρίκος Ντυνάν», από κάτω βρίσκονταν προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., καθώς και χορεία συγγενών τους, οι οποίοι πληρώνονταν χιλιάδες ευρώ, χωρίς να προσέρχονται καν...
Πάνω απ’ όλα η υγεία της... τσέπης των ημετέρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγουν λογαριασμοί για το «Ντυνάν» αλλά ανώνυμα
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα χαμένα 85 δισ. στον χώρο της Υγείας. Παρ’ ότι αφορούσε διαδικαστικά θέματα, ωστόσο άγγιξε και την ουσία σχετικά με τα...
Ανοίγουν λογαριασμοί για το «Ντυνάν» αλλά ανώνυμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν ήξερε και φυσικά δεν ρώτησε!
Φταίνε όλοι οι άλλοι και ο υπουργός δεν ήξερε. Ο λόγος για τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος δήλωσε προχθές άγνοια στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία σχετικά...
Δεν ήξερε και φυσικά δεν ρώτησε!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
Σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση βρέθηκε χθες κατά την τελευταία μέρα της εξέτασής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, ο...
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»
Γεμάτη εντάσεις και συνεχείς διακοπές ήταν η χθεσινή μέρα της πολύωρης κατάθεσης του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και γιατρού Μάριου Σαλμά ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Ο Μάριος Σαλμάς μεταξύ άλλων...
«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοινωφελές απ’ έξω, ιδιωτικό από μέσα
Στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία οι αποκαλύψεις για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» βγαίνουν η μία μετά την άλλη. Από τον μάρτυρα Α. Πανεθυμητάκη, πρώην αντιπρόεδρο του νοσοκομείου και νυν μέλος της...
Κοινωφελές απ’ έξω, ιδιωτικό από μέσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας