• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 18.4°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.6°C / 17.5°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.7°C / 17.1°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 5.9°C / 11.1°C
  0 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 14.6°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 10.1°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 16.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 17.7°C
  0 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.2°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.3°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  0 BF
  72%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η σημερινή κινητοποίηση θα κρίνει το μέλλον των... κινητοποιήσεων

 • A-
 • A+

Μέρα-βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί η σημερινή.

Συνεχίζοντας το απεργιακό της πρόγραμμα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχωρά σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο, στις 10.30, έξω από τα γραφεία της στην πλ. Καραϊσκάκη, από όπου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει πορεία προς τη Βουλή και το μέγαρο Μαξίμου. 

Η συμμετοχή των εργαζομένων τόσο στην απεργία όσο και στην πορεία αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κρίσιμα κριτήρια που θα «μετρήσουν» στις αποφάσεις τις οποίες θα λάβει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Παναττική στάση εργασίας, από τις 11.00 ώς τη λήξη του ωραρίου εργασίας έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, σε στήριξη του αγώνα των συμβασιούχων. 

Η εικόνα στους δρόμους των πόλεων μοιάζει βελτιωμένη. Σε αυτό συντέλεσε η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για ενίσχυση του προσωπικού ασφαλείας και της αποκομιδής γύρω από ευαίσθητους κοινωνικά χώρους, αλλά και σε γειτονιές με μεγαλύτερη συσσώρευση απορριμμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αθήνας, όπου εκτιμάται ότι υλοποιείται περίπου το 30% των δρομολογίων των απορριμματοφόρων.

EUROKINISSI/ΕΛΕΝΗ ΡΟΚΟΥ

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, στους δήμους με τα πιο δυναμικά σωματεία υλοποιείται το 25%. Αλλωστε, δεν αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια αποκομιδής ο αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Φυλής. 

Στο αγωνιστικό μέτωπο, συνδικαλιστικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν κάποια φαινόμενα «χαλάρωσης» του αγώνα, σε μικρά μεγέθη.

Στον τελικό «λογαριασμό», βεβαίως, μετράει και η κόπωση από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις, που πιθανόν συνδέεται και με το ερώτημα των συμβασιούχων «τι επιπλέον μπορούμε να κερδίσουμε;», εφόσον η ρύθμιση της κυβέρνησης αποτελεί πλέον νόμο. 

Οι συμβασιούχοι εργάτες, όσοι απασχολούνταν μέχρι τις 7 Ιουνίου, σύμφωνα με την ψηφισθείσα διάταξη θα περιμένουν τα δημοτικά συμβούλια να αποφασίσουν την παραμονή τους στην εργασία.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι οι αποφάσεις των ΟΤΑ για σύσταση κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας, ώστε στη συνέχεια να καλυφθούν μέσω των διαγωνισμών ΑΣΕΠ.

Ηδη, υπενθυμίζεται, ένα πλήθος δήμων έχει ζητήσει προσλήψεις συνολικά 2.576 ατόμων, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στο μεταξύ, μια εξέλιξη των τελευταίων ημερών έρχεται να εκμηδενίσει ενδεχόμενα καταλογισμών στους δήμους για τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής συμβασιούχων και άρα επιστροφής χρημάτων από πλευράς εργατών.

Κοινοποιώντας τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε 7 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, ο επίτροπος Καλαμαριάς αναφέρεται στην έννοια της «συγγνωστής (σ.σ. συγχωρήσιμης) πλάνης», αναφορικά με τα εντάλματα αμοιβής των συμβασιούχων των οποίων παρατάθηκαν οι συμβάσεις.

Πρόκειται για έγγραφο με ημερομηνία 20 Ιουνίου - τέσσερις ημέρες μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Ολομέλειας του Ελεγκτικού.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη εκκρεμεί η απόφαση για το θέμα των δεδουλευμένων των απλήρωτων συμβασιούχων από το αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα μάζεψαν
Το αργότερο την Κυριακή θα έχει εξομαλυνθεί πλήρως η εικόνα στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς από χθες το βράδυ, μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η αποκομιδή των απορριμμάτων...
Τα μάζεψαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητείται διέξοδος με δύο τροποποιήσεις
Διάθεση συναίνεσης έδειξε το υπουργείο Εσωτερικών, ενσωματώνοντας στη ρύθμιση για τον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δύο αλλαγές για επιπλέον μοριοδότηση των συμβασιούχων και αύξηση των ορίων ηλικίας των...
Ζητείται διέξοδος με δύο τροποποιήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ρύθμιση-«βελονιά» τσιμπάει τους συμβασιούχους
Σε μια ρύθμιση-«βελονιά» ανάμεσα στο πλέγμα της υφιστάμενης νομοθεσίας και τις πρόσφατες δικαστικές κρίσεις αποτυπώνεται η λύση στην οποία κατέληξε το υπουργείο Εσωτερικών για τις υπηρεσίες καθαριότητας των...
Η ρύθμιση-«βελονιά» τσιμπάει τους συμβασιούχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«179» αντιρρήσεις από την ΠΟΕ-ΟΤΑ
Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις για το άρθρο του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου.
«179» αντιρρήσεις από την ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμβασιούχοι καθαριότητας στο έλεος των δικαστών
«Πάρτε πίσω τις απολύσεις». Σε μια ακόμη κινητοποίηση προχώρησε χθες το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με βασική διεκδίκηση τη μετατροπή των συμβάσεων των «παρατασιούχων» στην καθαριότητα των δήμων, από ορισμένου σε...
Συμβασιούχοι καθαριότητας στο έλεος των δικαστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγήκαν στον δρόμο για να μη βρεθούν στον δρόμο...
«Μόνιμη δουλειά ζητά η εργατιά». Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα της χθεσινής κινητοποίησης των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, μερίδα των οποίων θα επιστρέψει στον εφιάλτη της ανεργίας μετά...
Βγήκαν στον δρόμο για να μη βρεθούν στον δρόμο...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας