Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάνω απ’ όλα η υγεία της... τσέπης των ημετέρων

Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος καταθέτει στην Εξεταστική

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πάνω απ’ όλα η υγεία της... τσέπης των ημετέρων

  • A-
  • A+

Οποια πέτρα κι αν σηκωθεί κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης του νοσοκομείου «Ντυνάν» στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, από κάτω φαίνεται ότι βρίσκονται προβεβλημένα στελέχη, πρώην υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και συγγενείς τους.

Τη χθεσινή μέρα, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας και πρώην σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου, Λυκούργος Λιαρόπουλος, ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά και οδοντίατρος Ανδρέας Τσούνης ήταν μεταξύ των τουλάχιστον 9 ατόμων που ήταν αργόμισθοι στο «Ντυνάν» και πληρώνονταν χιλιάδες ευρώ χωρίς καν να βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα, πρόκειται για άτομα «τα οποία πληρώνονται κανονικά με τον μηνιαίο μισθό τους, αλλά δεν έγινε αντιληπτό το διακριτό έργο τους στο νοσοκομείο και δεν φαίνεται ότι προσέρχονται κανονικά».

Εκτός από τον Α. Τσούνη (μισθός 2.500 ευρώ μηνιαίως), ανάμεσα στα υπόλοιπα ονόματα ξεχωρίζει αυτό της δημοσιογράφου Αννας Παναγιωταρέα (σύμβουλος γραφείου Τύπου, μισθός 3.000 ευρώ), του παιδιάτρου, πρώην γενικού γραμματέα Υγείας επί Αβραμόπουλου και πρώην προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ιωάννη Πιερουτσάκου (μισθός 3.500 ευρώ), του Σωτήρη Δρίτσα (μισθός 2.545 ευρώ), υποψηφίου με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο του Γ. Πατούλη.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Εύης Χριστοφιλοπούλου, όταν ακούστηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το όνομα του συζύγου της Φ. Γεννηματά: «Δεν υπάρχει θέμα αργομισθίας του κ. Τσούνη. Δεν συνεργάζεται η κ. Γεννηματά μαζί σας και γι’ αυτό τα λέτε αυτά. Εσείς που μιλάτε με ισοβίτες».

Επεσε σε αντιφάσεις

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ενταση δημιουργήθηκε και όταν αποκαλύφθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έγγραφο από τη δικογραφία Μαρτίνη, στο οποίο φαίνεται ότι ο Νότης Μηταράκης ως βουλευτής το 2012 στέλνει επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, εξηγώντας πως δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα για να επιβιώσει το νοσοκομείο «Ντυνάν» εκτός από την παραχώρησή του σε ιδιώτη.

Ο Νότης Μηταράκης ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για απλή ενημέρωση προς το υπουργείο Υγείας σχετικά με τις απαιτήσεις της τράπεζας Marfin, η οποία είχε «κλείσει τη στρόφιγγα» των χρημάτων προς το «Ντυνάν».

Ο μάρτυρας Λιαρόπουλος, ο οποίος έπεσε σε αρκετές αντιφάσεις κατά την κατάθεσή του, είπε πως η συνεργασία της εταιρείας του με το νοσοκομείο (με αμοιβή 60.000 ευρώ για 3 μήνες) δεν ήταν αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο τελευταίος ωστόσο έχει παραδεχθεί πως ο Λιαρόπουλος, για τον οποίο ο προφυλακισμένος Μαρτίνης ζητά άνοιγμα λογαριασμών, ήταν επιλογή του (πρακτικά από σχετική Επιτροπή της Βουλής στις 17/1/12).

Ο Λιαρόπουλος, πρώην στέλεχος του Ποταμιού και γνωστός για την περίφημη φράση «βάστα γερά, Γερούν» («Εφ.Συν.» Ο «διαφωτιστής» και πολυθεσίτης κύριος Λ. Λιαρόπουλος, 2.2.2015), έκανε λόγο για «ενός ανδρός αρχή» στο «Ερρίκος Ντυνάν», στηλιτεύοντας τους χειρισμούς του Ανδρέα Μαρτίνη.

Ο Λιαρόπουλος, που χαρακτήρισε «ευτυχές γεγονός» την πώληση του κοινωφελούς ιδρύματος «Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς, δήλωσε άγνοια στο ερώτημα από ποιους πιέστηκε ο Μαρτίνης για να αποσύρει τα ένδικα μέσα κατά της Marfin, κάτι που άνοιξε τον δρόμο για την εκχώρηση του νοσοκομείου σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Δώρα προς αγνώστους

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε στην εξεταστική την έκθεση που συνέταξε η Ομάδα Συμβούλου Διαχείρισης του Λ. Λιαρόπουλου.

Σύμφωνα με την έκθεση, για τα έτη 2010 και 2011 εμφανίζονται αγορές προσωπικών ειδών, πολυτελών αντικειμένων ως δώρων, «τα οποία δεν συνάδουν με τον σκοπό, τη φύση και τη λειτουργία του ιδρύματος».

Το συνολικό ποσό που φέρεται να δαπανήθηκε για τα διάφορα δώρα της διοίκησης –προς άγνωστους μέχρι στιγμής παραλήπτες– ανέρχεται στη διετία στα 318.409 ευρώ.

Ενδεικτικά, ο κατάλογος περιλαμβάνει: συλλεκτικές ιστορικές αναπαραστάσεις, χρυσά γούρια, πολυτελή ρολόγια, χρυσές λίρες, μανικετόκουμπα, πορσελάνινα βάζα – με ή χωρίς δράκους.

«Η Κυπραίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Μπούρας και ο Νίκας του Σαμαρά βρέθηκαν να λύνουν και να δένουν στο “Ερρίκος Ντυνάν” και σας τα λέω αυτά παρ’ όλο που με έβαλε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να το ερευνήσω» ανέφερε κατά την εξέτασή του ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας.

Ο ίδιος ασχολείται με την υπόθεση από το 1998 και έχει ήδη χάσει ένα δικαστήριο σε μια (χρόνια) αντιδικία με τον Α. Μαρτίνη.

«Η πώληση του “Ντυνάν” αποτελεί μεθόδευση και ποινικού και πολιτικού ενδιαφέροντος για να πάρουν ιδιώτες αντί πινακίου φακής ένα τεράστιας αξίας δημόσιο περιουσιακό στοιχείο» υποστήριξε ο Γ. Ντάσκας.

Τα «αδικήματα» του Αδώνιδος

Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε τα μέλη ότι έφτασε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τον Αδωνι Γεωργιάδη και στοιχειοθετεί «δύο διακεκριμένα αδικήματα» του πρώην υπουργού Υγείας.

Το πρώτο σχετίζεται με τους 23 διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ (ή μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στο γραφείο του).

«Φέρονται να είναι από το στενό περιβάλλον του τότε υπουργού Υγείας και ανάμεσα στους 23 υπάρχει και ένας δημοσιογράφος» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ αναφέρθηκε πως ο δημοσιογράφος προέρχεται από τον ΣΚΑΪ.

Ο Αντ. Μπαλωμενάκης πρόσθεσε «πως υπάρχει ένα θολό σημείο σχετικά με την προέλευση των χρημάτων για τους μισθούς των 23 διορισμένων», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ενδέχεται να πληρώνονταν είτε από το ΚΕΕΛΠΝΟ είτε από χορηγίες μεγάλων εταιρειών. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διαφημιστική δαπάνη που δόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταιρεία, στο μετοχολόγιο της οποίας υπάρχει εταιρεία συμφερόντων του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Πρόκειται για ποσό ύψους 93.000 ευρώ, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να πρέπει να αποσαφηνίσει αν όντως συμμετείχε στην εταιρεία και αν η εμπλοκή του ωφέλησε την ανάδοχο εταιρεία».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο
Πρώην ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο υπουργείο Υγείας επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, γιατρός στο επάγγελμα, είναι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το πολιτικό πρόσωπο που συνδέεται άμεσα...
Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο
ΥΓΕΙΑ
Εκαναν το μαύρο άσπρο για τις αρθροσκοπήσεις
Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκαν ενώπιον της επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία ότι δεν υπήρξε δόλος, μεθόδευση, απιστία κατά του Δημοσίου, αλλά και οποιαδήποτε ποινική ευθύνη στην...
Εκαναν το μαύρο άσπρο για τις αρθροσκοπήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
Σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση βρέθηκε χθες κατά την τελευταία μέρα της εξέτασής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, ο...
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»
Γεμάτη εντάσεις και συνεχείς διακοπές ήταν η χθεσινή μέρα της πολύωρης κατάθεσης του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και γιατρού Μάριου Σαλμά ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Ο Μάριος Σαλμάς μεταξύ άλλων...
«Κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει. Ας άλλαζαν τον νόμο αν δεν τους άρεσε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εβγαλε λάδι τον Ανδρέα Λοβέρδο
Μάρτυρας υπεράσπισης του Ανδρέα Λοβέρδου αποδείχθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία ο πρώην αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου «Ντυνάν», δικηγόρος με ειδίκευση στις συγχωνεύσεις και...
Εβγαλε λάδι τον Ανδρέα Λοβέρδο
ΥΓΕΙΑ
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης
Με τις εξαιρέσεις των Μάκη Βορίδη και Αδώνιδος Γεωργιάδη, σιγή επικράτησε χθες από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπως και από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, σχετικά με τις επώνυμες καταγγελίες που διατύπωσε στη...
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας